NATO vadovas J. Stoltenbergas kalba apie tai, kad po to, kai Rusija bus išstumta iš Ukrainos, NATO šalys gali suteikti Ukrainai saugumo garantijų.

Nors jis sako nežinantis, kaip tai atrodys, bet vien faktas, kad viešai apie tai kalba, suponuoja tikimybę, jog tokių garantijų apmatai jau aptarti už uždarų durų, o dabar po truputį testuojama pati idėja.

Vyksta staigios atakos

Rusai atakuoja šiauriniame flange prie Dvoričnos, esančios Luhansko krypties Svatovės sektoriuje, tačiau ukrainiečiai kol kas sėkmingai ginasi. Kituose ruožuose sąlyginai ramiau.

Kreminos sektoriuje agresorius bando išstumti Ukrainos vienetus iš pozicijų Ploščankos ir Kreminos gyvenvietėse. Sektoriuje dominuoja pozicinės kautynės bei lokalūs abiejų pusių puolamojo pobūdžio veiksmai: iš esmės būrio-kuopos dydžio vienetų staigios atakos, dažniausiai ieškant ne taip gerai ginamų flangų arba tarpų tarp vienetų.

Lysyčansko sektoriuje ukrainiečiai atmušė rusų atakas link Bilohorivkos. Fiksuojamas intensyvesnis rusų puolimas Spirnės ruože. Neatmestina, kad agresorius bandys pasiekti taktinę sėkmę link Siversko gyvenvietės.

Donecko krypties Bachmuto sektoriaus Krasna Horos–Rozdolivkos ruože okupantai plečia savo kontroliuojamą teritoriją į vakarus, link Zaliznianskės kaimo.

Stumtis toliau trukdo vandens kliūtys, tad kol kas pagrindinės rusų pastangos skirtos įsitvirtinti trikampyje Zaliznianskė–Krasna Hora–Blahodatnė.

Tuo labiau kad šiauriau esančiame ukrainiečių įtvirtintame gynybos rajone Vasilkivka–Rozdolivka–Veselė rusų puolimas įstrigęs ir artimiausiu metu nematyti ženklų, kad agresoriaus suaktyvėjimas prie Spirnės šią situaciją pakeistų.

Bachmuto rytinėse ir pietrytinėse prieigose situacija įtempta, tačiau ukrainiečiai neužleidžia pozicijų.

Tikėtina, dėl įstrigusio puolimo kelyje Kostiantinivka–Časiv Jaras–Bachmutas agresorius suaktyvino puolamuosius veiksmus pietinėse miesto prieigose. Puldami iš pietvakarių rusai bando apeiti pietinėse miesto prieigose esančią kalvotą vietovę, kurią kontroliuoja Ukrainos pajėgų vienetas. Sunkus mūšis tęsiasi.

Savo ruožtu ukrainiečiai raketomis apšaudė jau ne kartą daužytą agresoriaus susitelkimo rajoną, esantį Kadijivkos gyvenvietėje (apie 50 km nuo kontaktinės linijos).

Pavyko stabilizuoti padėtį

Kelyje Kostiantinivka–Časiv Jaras–Bachmutas agresoriui pasistūmėti dar vis nesiseka.

Panašu, ukrainiečiams bent kuriam laikui pavyko stabilizuoti padėtį. Jei rusams čia artimiausiu metu nepavyks pasiekti apčiuopiamų rezultatų, neatmestina, kad jie atnaujins puolimą nuo Kurdiumivkos link Bila Horos ir Kostiantinivkos, kur vietovė nėra tokia kalvota.

Okupantai toliau bando atkirsti Avdijivkoje įtvirtintą gynybos rajoną.

Pagrindinės pastangos nukreiptos puolant šiaurės rytuose (Krasnohorivka) bei pietvakariuose (Vodianai–Opytnė), tačiau šie agresyvūs veiksmai kol kas neduoda jokių vaisių.

Ypač smagiai agresorius gavo į skūrą prie Krasnohorivkos. Kituose ruožuose sąlyginai ramiau.

Lokalios abiejų pusių atakos pietrytinėse Vuhledaro prieigose tęsiasi, aktyvesnių veiksmų agresorius kol kas čia nevykdo.

Zaporižios kryptyje intensyviai dirbo rusų oro gynyba ties Mariupoliu.

„Po praeitą savaitę didelių „kabūm“ tiek Mariupolyje, tiek Berdianske, panašu, rusai sustiprino savo vienetų budrumą. Tikėtina, ukrainiečiai atsižvelgs į tai planuodami ateities smūgius ir po kiek laiko vėl atakuos“, – rašo ekspertai.

Kontaktinėje linijoje agresorius ėmė vykdyti aktyvesnes lokalias atakas prie Orihivo. Susidaro įspūdis, kad rusai bando mažais žingsneliais stumti Orihive įtvirtinto ukrainiečių gynybos rajono flangus, – taip bandoma sudaryti sąlygas tolesnėms puolimo operacijoms atkertant šį įtvirtintą rajoną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)