Ukrainos pajėgos atakuoja Novočerkaską (tik apie 30 km. nuo agresoriaus karo prieš Ukrainą smegenų centro, Rostovo prie Dono). Paryčiais dronais atakuota elektros infrastruktūra, po ko kilo gaisras. Antroje dienos pusėje taip pat buvo girdėti galingi sprogimai.

Raketomis atakuotas Kyjivas, dvi raketas Ukrainos oro gynyba numušė. Teigiama, kad raketos kilo iš Krymo. Vėliau pasirodė medžiaga, kurioje identifikuotos pačios moderniausios rusų raketos „Cirkon“ nuolaužos.

Šios raketos į rusų pajėgų ginkluotę įtrauktos tik 2023 m. sausį, kada Kremlius trimitavo, jog ji – nenumušama.

Reikia pasakyti, kad raketa yra paleidžiama iš universalaus laivams pritaikyto paleidimo komplekso „3S-14“, kurie yra sumontuoti ant nešėjų – atominių kreiserių ir atominių povandeninių laivų, priklausančių Šiaurės laivynui. Tokio tipo laivų Juodosios jūros laivyno sudėtyje rusai neturi, nes jie skirti operacijoms vandenynuose.

„Cirkon“ raketos efektyvus šūvio nuotolis yra iki 1000 km., tad iš Arkties ar Ramiojo vandenyno ši raketa atskristi niekaip negalėjo. Taigi, beveik neabejotina, kad raketa buvo paleista nuo žemės (pvz. nuo tam pritaikyto, jau minėto, paleidimo komplekso „3S-14“). Viešuose šaltiniuose teigiama, kad tokia paleidimo galimybė buvo testuojama, tačiau net toks moksliukas kaip A. Kovalenko neturi tikslios informacijos, kaip konkrečiai ši raketa galėjo būti paleista.

Beje, tai jau antras patvirtintas „Cirkon“ raketos smūgis Ukrainai. Pirmas buvo įvykdytas 2023 m. gruodį. Taigi, panašu, agresorius ne tik išbandė, bet ir jau sistemiškai naudoja „Cirkon“ raketas galimai leidžiamas nuo sausumoje esančio komplekso. Viena vertus, tai gera žinia NATO – toks platformos pakeitimas rodo, kad artimiausioje perspektyvoje Rusija neturi galimybių ir nesiruošia su JAV konkuruoti dėl vandenynų kontrolės ar bent jau bandyti efektyviai riboti NATO operacijas. Kita vertus, dėl to ukrainiečiams ne geriau.

Situacija fronte. Luhansko kryptis

Kremina. Rusai tęsia atakas Ternų – Jampolivkos ruože. Prieš porą dienų jie į mūšį įvedė rezervą (47-tosios tankų divizijos 272-ojo motošaulių pulko vienetus), tačiau esmingai situacija nepasikeitė. Nors ir brangiai mokėdami, bet Ukrainos gynėjai išlaiko pozicijas.

Lysyčanskas. Rusai vėl stuksena į Ukrainos pajėgų gynybą Bilohorivkoje ir Spirnės – Veselės ruožuose, tačiau be rezultatų.

Karas Ukrainoje

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Nepaisydami didelių nuostolių, agresoriaus desantininkų vienetai ir toliau bando stumtis link Časiv Jaro. Okupantai įvedinėja rezervinius vienetus, kas rodo, jog pagrindinės pajėgos jau pasiekė savo galimybių ribas.

Pietinis flangas. Tęsiasi susidūrimai, kontaktinėje linijoje be pakitimų.

Avdijivka – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Įsitvirtindami palei upę Durna, rusai vis stipriau ima spausti ukrainiečius prie Berdyčių. Kaip ir spėjo ekspertai, okupantai bando apeiti ukrainiečių įtvirtintą rajoną iš šiaurės. Tęsiasi sunkios kautynės.

Centras. Varginantys mūšiai vyksta Pervomaiskėje, kontaktinėje linijoje be pakitimų.

Pietinis flangas. Rusams pavyko pasiekti Novomychailivkos gyvenvietės centrą, jie čia bando įsitvirtinti. Taip pat agresoriui pavyko pasistūmėti šiaurės rytinėse šios gyvenvietės prieigose. Taip rusai žengė dar vieną žingsnelį link savo tikslo – Konstiantinivkos ir per ją į Vuhledarą einančio kelio.

Zaporižios kryptis

Tęsiasi susidūrimai Robotynės pleište, padėtis nėra lengva. Rusai taip pat bando atakuoti prie Staromajorskės, tačiau ukrainiečiai apsigynė.

Pietų kryptis

Be pakitimų. Tolimesnio ukrainiečių placdarmų likimo klausimas čia yra dar aktualesnis nei Robotynės pleište. Apie tai ekspertai rašė ne kartą. Galbūt laukiama, kol sužaliuos augalija ir ukrainiečiams bus lengviau veikti Dnipro salose, taip išplečiant placdarmus?

„Pagyvensim – pamatysim“, – rašo ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją