Agresorius socialiniuose tinkluose demonstruoja Kalugos srityje nukritusio sovietinių laikų drono „Tu141 Striž“ liekanas.

„Priminsime, kad praėjusių metų pabaigoje greičiausiai tokiais dronais buvo atakuota strateginių bombonešių bazė prie Saratovo. Rusų karo propagandistai socialiniuose tinkluose kelia versiją, kad jis skrido žemame aukštyje ir užkliuvęs už medžių ar kitos kliūties nukrito. Ši versija atrodo logiška (bent jau nekalbama apie puikų rusų oro gynybos darbą)“, – rašo ekspertai.

Skrydžio trajektorija nėra aiški, tačiau imant arčiausiai esantį Ukrainos sienos ruožą, iš jo vedant tiesę per Kalugą, pataikoma tiesiai į Maskvą.

Taigi, anot ekspertų, turbūt ne veltui ant rusų Gynybos ministerijos stogo buvo užkelti „Panzyr“.

Toliau spaudžia ukrainiečius

Luhansko krypties Svatovės sektoriuje agresorius toliau spaudžia ukrainiečių grupuotės flangus.

Atakos pietiniame flange (Stelmahivka) kiek silpnesnės, tačiau šiaurėje (Dvorična) rusai spaudžia žymiai stipriau.

Tikėtina, kad jų siekis yra prasimušti iki Oskilo upės bei perimti Dvoričnoje esantį tiltą per ją, taip sutrikdant ukrainiečių aprūpinimą.

„Nežiūrint į šį galimą tikslą, mūsų manymu, viskas yra truputi kitaip. Tiesa ta, kad nuo kontaktinės linijos iki tilto yra apie 2 – 4 km. Todėl dėl agresoriaus artilerijos ugnies ukrainiečiai juo (ir/arba šalia iškleistomis perkėlomis) jei ir naudojasi, tai tik minimaliai. Pagrindiniai ukrainiečių logistiniai srautai eina per Kupianską“, – rašo jie.

Todėl karybos žinovų nuomone, Dvoričnos tiltas per Oskilo upę šioje situacijoje net taktiniame lygyje nėra svarbi vietovė.

Kreminos sektoriaus Ploščankos – Černopopivkos ruože vyksta sunkios pozicinės kautynės. Ukrainiečiai atmušinėja vis bandančius atakuoti rusų vienetus link Nevskės ir Marijinkos bei pereina į kontratakas.

Kreminos vakarinėse ir pietvakarinėse prieigose agresorius intensyviai puola bandydamas išnaudoti prieš kelias dienas pasiektą taktinę sėkmę. Situacija permaininga.

Lisičiansko sektoriuje agresorius suaktyvino savo veiksmus visoje kontaktinėje linijoje. Fiksuojamos jo pastangos valyti pietinį Siverskij Doneco krantą link Bilohorivkos, tačiau ukrainiečiai į tokius bandymus reaguoja ir atsilaiko.

Rusai skleidžia informaciją, neva ukrainiečiai paliko Bilohorivką. Tai tikrai nėra tiesa.

Donecko krypties Krasna Horos – Rozdolivkos ruože, prie pačios Rozdolivkos vyksta taktinio lygio pasistumdymai, o rusų puolimas link Siversko stringa.

Tačiau okupantams pavyko pralaužti ukrainiečių gynybą tarp Blahodatnės (kurią kontroliuoja rusai) ir Krasna Horos („niekieno žemė“).

Tokiu būdu Krasna Horos gynyba tampa labai komplikuota.

Ukrainiečiams iškyla dilema, ar toliau ją ginti, ar atsitraukti į vakarus, taip apsaugant savo pajėgas nuo apsupimo bei sustiprinant kelio Slavianskas – Bachmutas gynybą.

Labai tikėtina, kad agresorius kuo skubiau sieks pasinaudoti susidariusia situacija: bandys kirsti kelią Slavianskas – Bachmutas ties Orihivu – Vasylivka bei čia įsitvirtinti. Tokiu būdu kelias būti perkirstas, o Krasna Horą ginanti ukrainiečių grupuotė atkirsta.

Ar pavyks apsiginti – neaišku

Bachmuto rytinėse, pietrytinėse ir pietinėse prieigose sunkūs mūšiai tęsiasi.

Ukrainiečiams pavyko pastumti rusus pietinėse prieigose, tačiau tai taktinio lygio laimėjimas, esmingai situacijos jis nekeičia.

Kelyje Kostiantinivka – Časiv Jaras – Bachmutas tęsiasi sunkūs mūšiai.

Agresorius intensyviai atakuoja Ivanivskę. Ukrainiečiai turi patirties laikyti tokias gynybines linijas (turbūt prisimenate ilgus mėnesius trukusius mūšius kelyje Bachmutas – Sjeverodoneckas).

Kita vertus, sunku pasakyti, ar šį kartą pavyks lygiai taip pat sėkmingai apsiginti.

Avdijivkos – Marijinkos sektoriuje agresorius suintensyvino atakas Pervomaiskės – Vodianų – Opytnės ruože, siekdamas blokuoti Avdijivką iš vakarų.

Ukrainos pajėgų vienetai sugebėjo apsiginti. Taip pat karšta ir Marijinka. Čia rusams pavyko nežymiai pasistūmėti gyvenvietės pietuose.

Vyksta pajėgų rotacija

Vuhledaro sektoriuje rusai pabandė atakuoti link rytinių Vuhledaro prieigų, tačiau ukrainiečiai apsigynė.

Panašu, agresorius vykdo pajėgų rotaciją ir, tikėtina, jų aktyvumas kontaktinėje linijoje padidės.

Sektoriuje veikia dviejų jūrų pėstininkų brigadų ir vienos mechanizuotų pėstininkų brigados vienetai, tad pajėgų rusai čia dar turi.

Tačiau okupantų kontroliuojamas placdarmas yra mažas, jame daug pajėgų nesutalpinsi, o ukrainiečių artilerija bei manevriniai vienetai čia jau yra prisišaudę kiekvieną centimetrą.

Neatmestina, kad rusai bandys ieškoti naujų atakos ašių ir taip perlaužti įvykių eigą savo naudai. Greičiausiai todėl atsinaujino rusų puolimas Novomychailivkos ruože. Ukrainos gynėjai tai puikiai supranta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją