Anot ekspertų, agresoriaus „gynybos“ ministerija siekia, kad visi „savanoriai“ (suprask, tame tarpe ir „Wagner“ samdiniai) su ginkluotosiomis pajėgomis sudarytų sutartis ir taptų jų struktūros dalimi.

J. Prigožinas griežtai atmetė tokią galimybę, antra diena telegramo kanaluose „Wagner“ samdiniai lieja tulžį ir pyktį, taigi, konfliktas tik gilėja.

Luhansko kryptis

„Smulkmena, bet malonu – Belgorodo srityje susprogdinus bėgius į krūmus prigulė traukinys su vagonais, greičiausiai gabenęs aprūpinimą okupantų kariuomenei“, – rašo ekspertai.

Svatovė. Nepatvirtintais duomenimis, ukrainiečiai surengė lokalias atakas prie Lyman Peršijaus, rusų karo propagandistai su dideliu nerimu kalba apie Charkivo – Kupjansko linijoje sutelktas Ukrainos pajėgas.

Tikėtina, stengdamiesi užkirsti kelią Ukrainos gynėjų pasiruošimui puolimo veiksmams, rusai raketomis atakavo taikinius Charkivo mieste ir apylinkėse.

Kremina. Be pakitimų.

Lisičianskas. Okupantų atakos Bilohorivkos link baigėsi nesėkme, agresorius ir toliau aktyviai naudoja aviaciją.

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Ukrainiečiai toliau atakuoja prie Berhivką. Panašu, rusai išstumti iš gyvenvietės, joje įsitvirtina Ukrainos vienetai.

Tikėtina, jie taip pat perima bent dalies kalvos, esančios į vakarus nuo gyvenvietės, kontrolę. Priešingu atveju įsitvirtinti Berhivkoje Ukrainos gynėjams būtų labai sunku ar net pavojinga (rusai nuo minėtos kalvos galėtų efektyvia ugnimi juos apšaudyti).

Bachmuto miesto vakarinėse prieigose – be pakitimų.

Pietinis flangas. Ukrainiečiai valo teritoriją palei kanalą nuo agresoriaus pozicijų, vyksta sunkūs mūšiai. Taip pat tęsiasi susidūrimai prie Klišijivkos, okupantai dar kontroliuoja aukštumas į vakarus nuo gyvenvietės.

Agresorius vis dar nepasiduoda ir kontratakuoja link Ivanivskės ir Bila Horos. Tuo pačiu fiksuojamas ukrainiečių aktyvumas šalia Majorskės, t.y. pietinėje kelio Bachmutas – Horlivka atkarpoje.

Ar tai pavirs į jau trečią Ukrainos vienetų atakos kryptį pietiniame flange – matysime.

Karas Ukrainoje

Avdijivka – Marijinka. Šiauriniame Avdijivkos flange ir Pervomaiskės ruože toliau vyksta pozicinės kautynės.

Marijinkoje tradiciškai tęsiasi mūšiai, tačiau jų intensyvumas, lyginant su ankstesnėmis savaitėmis, kiek sumenkęs.

Vuhledaras. Be pakitimų.

Zaporižios kryptis

Velyka Novosylka. Ukrainiečiams pavyko nupjauti link Velyka Novosylkos nukreiptą agresoriaus pleištą. Gynėjai išlaisvino Neskučnę, Blahodatnę, Storoževę.

Ukrainos vienetai įsitvirtina Makarijivkoje, rusai čia kontratakuoja. Patvirtinta apie išlaisvintą Novadarijivką vakariniame flange. Mūšiai vyksta šiaurinėse Staromajorskės – Urožainės prieigose.

Pasirodė nepatvirtinta informacija, kad priešakiniai ukrainiečių vienetai jau prie Staromlinivkos. Taktine prasme kyla grėsmė agresoriaus vakariniam (rusų karo propagandistai jau kalba, kad teks palikti Rivnopilį) ir rytiniam (Novodarijivka, kur tęsiasi mūšiai) rusų pleišto flangui.

Grupuotę siekia perskelti pusiau

Galima teigti, jog agresoriaus pirmoji gynybos linija pralaužta.

Vertinant operacine prasme, nereikia būti dideliu karybos ekspertu, kad suprastum, jog Ukrainos pajėgos siekia agresoriaus grupuotę perskelti pusiau palei Mokryj Jalio upę, kapoti flangus ir judėti link kelio Mariupolis – Orihivas.

Lengva nebus, kadangi šią komunikacinę liniją dengia gerai įtvirtinta pagrindinė rusų gynybinė linija.

Orihivas. Ukrainiečiai išlaiko pozicijas Lobkovėje, mūšiai verda pietinėse gyvenvietės prieigose. Tęsiasi Ukrainos gynėjų operacijos Robotinės link. Viešoje erdvėje pasirodė informacija apie čia pralaužtą agresoriaus gynybą, tačiau šiame etape to patvirtinti ekspertai negali.

Ukrainiečiai vėl smogė rusų kariniams objektams Berdianske. Tuo pačiu susprogdintas geležinkelio tiltas prie Jakymivkos, vedantis iš Melitopolio į Džankojų.

Pietų kryptis

Susprogdinus minėtą geležinkelio tiltą prie Jakymivkos, agresoriui lieka kliautis tiekimu per Kerčės tiltą, tačiau sekmadienį į orą bėgiai pakilo ir čia.

Nors susprogdinti bėgiai kelyje Kerčė – Džankojus prie Kirovskės atstatyti, tačiau problemų su aprūpinimu okupantams tik daugėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją