NATO generalinis sekretorius J. Stoltenbergas paskelbė, kad konfliktas Ukrainoje gali virsti Rusijos ir NATO karu. Žinoma, jis padarė išlygą, kad tai įvyks tuo atveju, jei viskas pasisuks neprognozuojamu keliu, o NATO visomis išgalėmis siekia to išvengti.

„Išvertus iš diplomatų kalbos, tikėtina, tai reiškia: Vova, mes pasiruošę kautis jei reikės, o ar tu pasiruošęs mirti?“, – teigia ekspertai.

Stiprina bendradarbiavimą su Iranu

Rusija stiprina savo bendradarbiavimą su Iranu. Lėktuvai su dronais-kamikadzėmis vėl skraido į Maskvą.

Po Rusijos gynybos viceministro vizito į Teheraną ėmė sklandyti gandai (gali būti, pačių rusų paskleisti), kad mainais už dronus-savižudžius rusai Iranui perduos karines technologijas, pavyzdžiui naujos kartos naikintuvus.

Anot ekspertų, gali būti, kad tai aktyvių priemonių dalis, siekiant amerikiečius sodinti prie derybų stalo.

Sudėtingoje situacijoje Turkija toliau siekia būti tarpininku tarp Rusijos ir Ukrainos. Tikėtina, kad didžiausias Ankaros tikslas — išlaikyti grūdų susitarimą, kad pakeltų savo pozicijas nelengvuose santykiuose su JAV ir ES, padidintų autoritetą musulmoniškame pasaulyje (kurio nemaža dalis badaus, pvz. Afrikoje, jei ukrainietiški grūdai neišplauks iš Juodosios jūros), taip pat – apsisaugotų nuo galimos bado sukeltos pabėgėlių migracijos į Turkiją.

„Sunku pasakyti, ką davė Erdogano pokalbiai su V. Putinu ir V. Zelenskiu. Tačiau tai, kad rusai intensyviai raketomis apšaudė Odesą rodo, kad turkams nerimauti yra dėl ko“ – rašo jie.

V. Putinas pareiškė, jog šiuo metu atnaujinti mobilizaciją nėra poreikio. Esą tai tik patvirtina įvairių analitikų spėjimą, jog 2–3 mėnesių bėgyje nauja mobilizacijos banga, tikėtina, bus, o kol kas kariniai komisariatai bei daliniai užsiėmę rūpesčiais, susijusiais su naujų šauktinių atėjimu.

Situacija fronte

Luhansko kryptis, Svatovė. Ukrainiečių taktinė sėkmė Jachidnės— Kyslivkos ruože nevirto platesnio puolimo dalimi. Jei tikėsime rusų žiniomis, ukrainiečių priekinėje linijoje veikia lengvųjų pėstininkų vienetai, tad Ukrainos gynėjai vykdo žvalgybą mūšiu bei dar turi rezervų. Agresoriaus atakos Noveselivskės — Stelmahivkos ruože nepriverčia ukrainiečių keisti savo planų.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Kremina. Visą savaitę vyksta mūšis dėl iniciatyvos. Ukrainiečiai veržiasi link kelio Svatovė — Kremina ir buvo pasiekę taktinių laimėjimų. Panašu, kad rusai eina va bank ir meta viską, ką gali šiame ruože, kad tik atstumtų ukrainiečius nuo kelio Svatovė — Kremina.

Nežiūrint į tai ukrainiečiams pavyksta nedideliais vienetais prasiveržti iki Nevskės ir Torksės, tačiau atakos atmušamos ir jie bent kol kas priversti atsitraukti.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Lisičianskas. Agresorius suintensyvino savo veiksmus Bilohorivkoje ir Berestovėje. Tikėtina, tai susiję su jo siekiu atitraukti dalį ukrainiečių pajėgų nuo Kreminos ir Bachmuto sektorių. Ukrainiečiai atmušė atakas, tačiau priversti taikytis prie agresoriaus diktuojamo mūšio ritmo.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Donecko kryptis

Bachmutas. Rusai įsitvirtino užimtose pozicijose į vakarus nuo kelio Horlivka — Bachmutas, vystė taktinę sėkmę rytinėse ir pietrytinėse Bachmuto prieigose bei turi taktinę sėkmę prie Jakovlivkos. Ukrainiečiai ginasi ir kontratakuoja. Jų veiksmai prie Opytnės kausto agresoriaus pajėgas pietrytinėse Bachmuto prieigose bei prie Klišijivkos, tačiau nepriverčia pakeisti rusų sumanymo.

Vertinimas: taktinių laimėjimų visuma artina agresorių prie operacinio tikslo pasiekimo (sąlygų Bachmuto šturmui iš rytų, pietryčių ir pietų sudarymas).

Avdijivka — Mariinka. Agresorius įsitvirtino Vodianės — Opytnės ruože, tačiau ukrainiečiai gynybinių operacijų ir kontratakų pagalba neleidžia agresoriui toliau vystyti taktinės sėkmės link Pervomaiskės. Marijinkos ruože ukrainiečiams taip pat pavyko stabilizuoti situaciją.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Vuhledare ukrainiečiai toliau sėkmingai vykdo gynybą, neleidžia Rusijos pajėgoms vystyti puolimo siekiant apsaugoti rusams strategiškai svarbų komunikacinį mazgą Volnovachoje (ukrainiečiai jį vėl apšaudė artilerija). Savo ruožtu agresorius nežymiai pagerino taktinę padėtį prie Pavlivkos, sektoriuje fiksuojamas rusų pajėgų telkimas.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Zaporižios kryptis

Ukrainiečiai sėkmingai artilerijos ir raketų pagalba daužė agresoriaus komunikacinius mazgus bei logistinius vienetus. Agresorius bandė nelikti skolingas — smogė kariniams ir civiliams taikiniams Zaporižios mieste, jo artilerija buvo labai aktyvi kontaktinėje linijoje.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Karas Ukrainoje

Pietų kryptis

Agresorius vėl atakavo civilinę infrastruktūrą Chersono mieste. Ukrainiečiai smogė rusų komunikacijoms ir logistikai agresoriaus gynybos gilumoje. Rusų nustatyta 1,5 t riba transportui kirsti Kerčės tiltą verčia Pietų ir Zaporižios kryptyse esančias okupantų grupuotes savo logistiką užkrauti ant geležinkelių per Mariupolį — Berdianską — Volnovachą.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Mūšių dinamika

Ukrainiečių smūgiai Riazanės ir Saratovo kariniams oro uostams privertė agresorių perdislokuoti savo strateginę aviaciją labiau į rytus.

Tuo pačiu agresorius ėmė rimtai svarstyti apie savo strateginių objektų geresnį pridengimą oro gynybos priemonėmis bei procedūrų tobulinimą reaguojant į tokius incidentus.

Tai teigiamai atsilieps tiek Ukrainos civiliams (ilgėja rusiškų raketų skrydžio iki taikinių Ukrainoje laikas), tiek kariams (nors ir nežymi, bet dalis oro gynybos priemonių bus atitraukta nuo kontaktinės linijos).

Viešoje erdvėje pasirodė vertinimai, jog, JAV nuomone, smūgiai Rusijos teritorijoje yra Ukrainos apsisprendimo reikalas, svarbu kad būtų laikomasi karo teisės. Dėl to labai tikėtina, jog tokių smūgių ateityje gali būti daugiau.

Tuo labiau, kad orkai socialiniuose tinkluose itin aktyviai aptarinėja informaciją, kad Ukrainoje pastebėtas ankščiau nenaudotų oro uostų ir pakilimo takų atnaujinimas.

Agresorius vėl surengė „raketų dieną“, ukrainiečiai numušė 61 raketą.

Mažai tikėtina, kad ši ataka yra tik reakcija į ukrainiečių smūgius Rusijos gilumoje. Labiau tikėtina, kad šiai atakai buvo ruoštasi iš anksto (reikalingas taikinių sąrašas, reikiamoje vietoje esantys palydovai jei raketas veda jie, parengti lėktuvai, budinčios įgulos ir pan.).

Tačiau gali būti, kad smūgiai Riazanės ir Saratovo oro uostams paspartino rusų smūgius ir galbūt padidino jų mastą. Tai, kad šios atakos rengiamos nebe kas savaitę, o kas dvi, yra signalas, kad agresorius iš tiesų taupo raketas.

Tačiau ar tai virs tendencija, reikia daugiau duomenų.

Taip pat rusai atnaujino smūgius iranietiškais dronais-savižudžiais, tai atsispindi agresoriaus karinių dronų nuostolių dinamikoje (18 ir 40).

„Tačiau to nesietume su šių dronų naujomis siuntomis iš Teherano. Vertinant viešus šaltinius panašu, kad jų atsargų agresorius yra sukaupęs (išnaudota keli šimtai, o sukaupta keli tūkstančiai). Labiau tikėtina, kad šie smūgiai atspindi jau ne kartą matytą veiklos algoritmą — smogė raketomis, kitą dieną efektui sustiprinti intensyvesnis smūgis dronais, kartu tikintis, kad ukrainiečių oro gynyba bus pasimetusi ir ne tokia efektyvi“, – rašo jie.

Karas Ukrainoje

Kontaktinėje linijoje Rusijos ginkluotųjų pajėgų nuostolius ekspertai išskiria į du probleminius blokus:

Manevrinių vienetų nuostoliai. Agresoriaus gyvosios jėgos (3840 ir 2990) ir šarvuotos technikos (53 ir 48) nuostoliai nežymiai sumažėjo.

Tai jie sieja su mūšių dinamikos sumažėjimu visų pirma Vuhledaro ir Avdijivkos — Marijinkos sektoriuose.

Artilerijos nuostoliai. Po užpraeitos savaitės itin mažų agresoriaus nuostolių, praėjusią savaitę jie padidėjo dvigubai (11 ir 22). Ypač džiugina, tai kad po labai ilgo laiko ukrainiečiai sunaikino bent dvi rusų MLRS, kas rodo, jog jie suranda gynybos gilumoje esančias priešo ugnies sistemas (geriau veikia žvalgyba) ir turi priemonių jas naikinti atitinkamais atstumais (vamzdžiai ir šaudmenys).

Panašu, kad po užpraeitos savaitės aviacijos nuostolių, agresorius ėmė ją naudoti atsargiau (nuostoliai 4 ir 1).

Tikėtina, prie to prisidėjo ir savaitės antroje pusėje subjuręs oras.

Prognozės

Neatmestina, kad siekdami užmarštin nustumti smūgių Riazanės ir Saratovo kariniams oro uostams kartėlį (pirmiausia savo auditorijos tarpe), rusai sieks surengti dar vieną barbarišką ataką raketomis, nukreiptą į Ukrainos civilinę infrastruktūrą.

Neatmestina, kad Svatovės sektoriuje ukrainiečiai perkels pagrindinio puolimo kryptį nuo Nova Tatarivkos į Peršotravnevės — Orliankos ruožą, siekiant apeiti gynybai patogias pozicijas ir atakuoti Nova Tarasivkos — Verchnia Duvankos ruožą iš šiaurės rytų.

Tikėtina, kad Kreminos sektoriuje agresorius ir toliau mes visas įmanomas pajėgas siekdamas atmušti ukrainiečius nuo kelio Svatovė — Kremina ir pasiekti išeities pozicijas Torskės — Ternų — Nevskės — Makijivkos ruože.

Savo ruožtu ukrainiečiai greičiausiai ir toliau dės visas pastangas kirsti kelią Svatovė — Kremina.

Neatmestina, kad aktyviau ims veikti ukrainiečių grupuotė, esanti į pietvakarius nuo Kreminos.

Tikėtina, agresorius sieks visomis pastangomis išspręsti Opytnės problemą bei pradėti Bachmuto miesto šturmą.

Kitas veiksmų eigos variantas — sukaustyti čia esančias gynėjų pajėgas ir perkirsti kelius Kostjantinivka — Bachmutas ir Slavianskas — Bachmutas. Tikėtina, kad ukrainiečiai sieks nemažinti aktyvumo Opytnėje bei tuo pačiu ieškoti naujų, orkams skaudžių, vietų kur galima būtu kontratakuoti.

Neatmestina, kad matydamas Kerčės tilto pralaidumo problemas ir ukrainiečių smūgius Volnovachai, agresorius sieks atnaujinti puolimą Vuhledaro sektoriuje.

Savo ruožtu ukrainiečiai gali intensyvinti smūgius agresoriaus aprūpinimo sistemai ir komunikaciniams mazgams Pietų ir Zaporižios kryptyse.

Galima daryti prielaidą, kad kontaktinėje linijoje prasidės suaktyvėjimas Zaporižios sektoriuje, ukrainiečiams siekiant įgalinti savo toliašaudę artileriją ir raketas atakuoti agresoriaus komunikacinius mazgus visame rusų Zaporžios sektoriaus gylyje.

Taip pat neatmestinas ir agresoriaus bandymas surengti preventyvų puolimą šiame sektoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)