Anot ekspertų, Kyjive apsilankęs JAV prezidentas J. Bidenas Ukrainai atvežė ne tik moralinį palaikymą, pažadą remti tiek kiek reikės, bet ir anonsavo dar vieną 500 mln. JAV dolerių vertės karinės pagalbos paketą.

Luhansko kryptis

Svatovė. Poziciniai mūšiai tęsiasi. Matydami rusų aktyvumą, ukrainiečiai pradėjo lokalias atakas prie Novoselivskės. Iš dalies ir dėl to agresoriaus spaudimas šiauriniame flange kiek sumenko, tačiau nepanašu, kad jis atsisakė savo planų judėti Kupjansko link.

Rusai išlaiko puolimo potencialą turinčią grupuotę.

Kremina. Sunkūs mūšiai vyksta Ploščnakos – Červonopopivkos ruože, pozicijos eina iš rankų į rankas, abi pusės bando pasigerinti savo taktinę padėtį.

Vakarinėse ir pietvakarinėse Kreminos prieigose kontaktinė linija juda.

Agresorius stiprina savo pozicijas kelyje Kremina – Zaričnė, tačiau ukrainiečiams pavyko susigrąžinti dalį pozicijų į pietvakarius nuo Kreminos esančiuose miškuose.

Lisičianskas. Rusai atakavo Bilohorivką, tačiau jų puolimas eilinį kartą baigėsi nesėkme. Kituose ruožuose dominuoja pozicinės kautynės.

Donecko kryptis

Bachmutas. Bendra situacija nėra gerėjanti. Nepaisant pozityvo pietvakariniame ruože, miesto šiaurėje agresorius mažais žingsneliais stumiasi į priekį.

Ukrainiečiams liko vienas sąlyginai saugus didesnis kelias Časiv Jaras – Chromovė – Bachmutas, kuriuo galima būtų aprūpinti ir rotuoti pajėgas Bachmuto mieste.

Tiesa, jis ir kiti priartėjimo keliai į Bachmutą pasiekiami rusų artilerijai, tačiau dėl mūšių intensyvumo (prioritetiniai taikiniai kontaktinėje linijoje) ir šaudmenų stygiaus agresorius neturi galimybės uždengti visko ugnimi.

Kiti trys didesni keliai perkirsti agresoriaus vienetų, arba yra „niekieno žemėje“, arba jį tankų, PTRK ir minosvaidžių ugnimi dengia agresorius.

Prisimenant mūšį dėl Černihivo, ukrainiečiai yra buvę ir gerokai blogesnėje padėtyje. Mestas iš esmės buvo apsuptas, bet ukrainiečiai tęsė kovą ir laimėjo.

Tačiau tai įvyko ne tik dėl tvirtos gynybos mieste, bet ir dėl prasidėjusio ukrainiečių kontrpuolimo visoje Kyjivo kryptyje. Kol kas galimybių pakartoti Kyjivo sėkmę Bachmuto sektoriuje ekspertai nemato, tam ukrainiečiams kol kas trūksta pajėgų.

Berhivkos – Rozdolivkos ruože agresorius toliau pastangas koncentruoja šiaurinėse Bachmuto prieigose, puolimas Siversko link ir toliau ne toks aktyvus.

Agresorius desperatiškai bando pralaužti ukrainiečių gynybą Dubovo Vasilyvkos – Berhivkos – Jahidnės ruože.

Vietovė teoriškai gynybai dėkinga (vandens kliūtys, aukštumos), pasirodė pranešimų, kad ukrainiečiai čia pritraukė papildomų jėgų.

Jeigu tai rezervai iš gynybos gilumos, tai gali padėti stabilizuoti padėtį. Tačiau jei pajėgos iš mažiau karštos kontaktinės linijos vietos perkeliamos į kitą, agresorius netruks tai išsiaiškinti ir ims spausti silpnesnėje vietoje.

Bachmuto rytinėse, pietrytinėse ir pietinėse prieigose ukrainiečiai atmušė rusų atakas ir išlaikė pozicijas.

Kelyje Kostyantinivka – Časiv Jaras – Bachmutas agresorius vėl intensyviai atakuoja Ivanivskės link, tačiau nesėkmingai.

Ekspertams susidaro įspūdis, kad pozityvios žinios ima virsti tendencija. Žinoma, situacija vis dar trapi. Jei agresoriui pavyktų pakeisti puolimo potencialą prarandančius vienetus šviežiais pajėgumais ir sukaupti artilerijos šaudmenų, tuomet padėtis vėl gali apsiversti.

Neatmestina, kad agresoriaus aktyvumo pauzė gali būti susijusi su šiais paminėtais veiksmais.

Pastūmė agresoriaus pozicijas

Avdijivka – Marijinka. Snukiadaužis šiaurės rytiniame Avdijivkoje įtvirtinto rajono flange tęsiasi. Agresoriaus puolimo tempas kiek sumenko, tuo iš karto naudojasi ukrainiečiai.

Jie perėjo į kontratakas, prie Veselės pastūmė agresoriaus pozicijas apie 700 m.

Marijinkoje tęsiasi intensyvūs mūšiai, agresoriui pasistūmėti nepavyksta.

Vuhledaras. Agresoriaus atakos pietrytinėse Vuhledaro prieigose tęsiasi, tačiau tai taktinio pobūdžio veiksmai. Savo ruožtu ukrainiečiai kontratakomis link Mikilskės bando nukirsti čia išsikišusias agresoriaus pajėgas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)