Ukrainos prezidento V. Zelenskio ir Graikijos (NATO valstybės) ministro pirmininko K. Mitsotakio susitikimo metu Odesoje, apie 150 m. nuo susitikimo vietos, smogė rusų raketa. Spėjama, kad „Oniks“. Tarp civilių yra žuvusiųjų ir sužeistų. Komentarų daugiau nereikia.

Agresorius surengė didelį smūgį dronais. Iš įvairių krypčių rusai paleido 42 dronus „Šahed“, iš jų 38 ukrainiečiams pavyko numušti. Taip pat rusai atakavo ir penkiomis raketomis „S300“.

Rusams aišku, jog didžioji dalis „mopedų“ bus numušta, tačiau juos vis tiek leidžia iš esmės vienus. Jau kurį laiką ekspertai nemato kombinuotų raketų ir dronų smūgių.

Neatmestina, kad tai žvalgyba mūšiu identifikuojant ukrainiečių oro gynybos spragas bei varginant pajėgas. Tikėtina, yra ruošiamas didelis kombinuotas smūgis raketomis ir dronais.

Ukrainos pajėgos tęsia šią savaitę suaktyvėjusias operacijas prieš okupantų užnugario objektus. Šį kartą dronais buvo sėkmingai atakuota degalų saugykla Kursko srityje, smūgiuota ir tokiam pat objektui Voroneže, bei šalia pastarojo miesto esančiame kariniame poligone esantiems taikiniams (tikėtina – rusų karių palapinių miesteliui).

Patvirtintas ukrainiečių vieno HIMARS sunaikinimas. Po beveik dviejų metų naudojimo tai pirmas toks rusų rezultatas.

Svarbu paminėti, kad rusai tai atliko panaudodami brangią ir ne tokioms užduotims skirtą raketą „Iskander“. Šios raketos pirmiausia skirtos oponentų vadaviečių, logistinių mazgų ir panašių strateginės reikšmės objektų naikinimui. Tad rezultato pasiekimo tempo ir panaudotų kaštų santykis demonstruoja agresoriaus veiksmų neefektyvumą, tačiau pats sunaikinimo faktas, žinoma, nėra malonus.

Situacija fronte. Luhansko kryptis


Agresorius smūgiavo Borovai. Tai svarbus logistinis centras, per kurį juda Ukrainos pajėgos ir resursai iš vakarinio Oskilo upės kranto. Yra žuvusių ir sužeistų civilių.

Svatovė. Kontaktinėje linijoje sąlyginai ramu. Vyksta lokalūs susidūrimai, tačiau jų intensyvumas nepalyginamas su tuo, kas buvo prieš savaitę ar mėnesį.

Kremina. Rusai atakuoja Ternų ruože, ukrainiečiai išlaikė pozicijas.

Karas Ukrainoje

Lysyčanskas. Agresorius atnaujina atakas prie Bilohorivkos, tačiau jos rusams nebuvo sėkmingos.

Donecko kryptis


Bachmutas. Šiaurinis flangas. Sunkios kautynės vyksta Ivanivskės – Bohdanivkos ruože, kontaktinėje linijoje – be pakitimų.

Pietinis flangas. Tęsiasi susidūrimai prie Klišijivkos. Po gana ilgo laiko okupantai pabandė pulti nuo Kurdiumivkos link Bila Horos, t.y. į flangą ukrainiečių grupuotei Klišijivkos – Andrijivkos atkarpoje. Ukrainos pajėgos apsigynė.

Avdijivka – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Labai intensyvūs susidūrimai, rusai pripažįsta, kad jiems ne tik nebepavyksta pasistūmėti, o netgi atvirkščiai, jie priversti atmušinėti Ukrainos gynėjų kontratakas.

Taip pat agresorius skelbia apie ukrainiečių aviacijos aktyvumą. Tai gali būti ir propaganda, siekiant pasiteisinti, kodėl nepavyksta pasistūmėti. Kita vertus, vakar šiame ruože buvo fiksuotas ukrainiečių sraigtasparnių aktyvumas, tad kodėl gi negali pradėti veikti ir aviacija?

Pietinis flangas. Agresorius atakuoja pietiniame Krasnohorivkos pakraštyje ir Heorhijivkoje, Ukrainos gynėjai išlaiko pozicijas.

Zaporižios kryptis


Tęsiasi susidūrimai Robotynės gyvenvietės liekanose, kontaktinė linija nejuda.

Pietų kryptis


Agresorius skelbia, kad ukrainiečių artilerijos, dronų ir aviacijos aktyvumas pastarosiomis dienomis gerokai išaugo.

Nuotaikos propagandiniuose kanaluose ir rusų karių soc. tinklų paskyrose nėra itin džiugios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją