Ukrainiečiai skelbia ketvirtadienį numušę dar tris „Su34“.

Jei taip, tai jau dešimtas pastaruoju metu numuštas rusų orlaivis. Tai, kad tokia tendencija yra įmanoma, patvirtina ir netoli kontaktinės linijos užfiksuotos vakarietiškos oro gynybos sistemos. Gali būti, kad čia veikusi ukrainiečių NASAMS yra sunaikinta.

Jos sunaikinimo faktas patvirtintas pastarosiomis dienomis, tačiau rusų lėktuvai krenta ir toliau, tad panašu, kad Ukrainos gynėjai vis vien turi kuo naikinti priešo orlaivius.

Pačių ukrainiečių vertinimu, darbą palengvina jau kelinta diena nedrįstantys į orą pakilti rusų žvalgybiniai lėktuvai A50. Tiesa, tai nepriverčia rusų keisti taktikos, jie toliau naudoja KAB‘us mėtančias „Su“ bei taip remia savo manevrinius vienetus ant žemės.

Luhansko kryptis

Svatovė. Matosi sėkmingo vakarykščio Ukrainos pajėgų darbo rezultatas atremiant suintensyvėjusias rusų atakas. Šiandien okupantų spaudimas Synkivkos ir Tabaivkos ruožuose yra gerokai sumenkęs.
Tikėtina, rusai vykdo žvalgybą bei persigrupuoja.

Kremina. Ternų ruože agresorius tapo gerokai aktyvesnis, karštligiškai bando prasimušti link Žerebeco upės. Rusai naudoja gana modernią ginkluotę. Nepatvirtintais duomenimis, ukrainiečiai sunaikino dar vieną rusų tanką „T90“. Gali būti, veikia jau anksčiau minėtos 47-osios tankų divizijos vienetai.

Lysyčanskas. Rusai tęsia atakas Bilohorivkoje, ukrainiečiai apsigynė.

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Sunkūs mūšiai Ivanivskėje tęsiasi, Ukrainos gynėjai išlaiko pozicijas.

Pietinis flangas. Be pakitimų.

Avdijivka – Vuhledaras. Ir vėl dėmesio centre rusų 155-oji jūrų pėstininkų brigada. Sumalta prie Vuhledaro praeitą žiemą, suformuota iš esmės iš naujo, mesta į mūšius prie Novomychailivkos, čia taip pat patyrusi didžiulių nuostolių, išvesta į užnugarį.

Bet ir čia Ukrainos pajėgos jų nepalieka ramybėje. Kaip visada padėjo rikiuotės užsiėmimai. Olenivkos gyvenvietėje „morpechai“ išsirikiavo gauti ordinus, bet gavo „HIMARS“ smūgį. 19 okupantų sunaikinta (tarp kurių, brigados vado pavaduotojas ir bent du kiti karininkai). 12 agresoriaus karių sužeista (tarp jų ir pats brigados vadas).

Šiaurinis flangas. Rusai užiminėja „niekieno teritoriją“ ir pasistūmėjo link Orlivkos. Trečiadienį vakare jie buvo užėję į gyvenvietę, tačiau po to ukrainiečiai juos iš ten išmušė. Dinamiškas mūšis tęsiasi.

Belieka viltis, kad ukrainiečiai okupantus sustabdys linijoje Berdyčiai – Semenyvka ir taip apsaugos savo šiaurinį flangą. Apie grėsmę, kad rusai bandys apeiti Ukrainos vienetus per Novobachmutivką, ekspertai jau rašė.

Trečiadienį prie Berdyčių sunaikintas ukrainiečių tankas „Abrams“. Jį rusai sunaikino (arba stipriai pažeidė) FPV drono smūgiu, pataikę į pažeidžiamą vietą už bokšto (galinė dalis). Taigi, gali vėl pabirti išminčių perlai, kad „vakarietiški tankai blogi“, „tankai niekam nereikalingi“ ir pan.

O tiesa yra ta, kad: 1) nėra nesunaikinamos technikos, 2) tai tik dėlionės dalis, kuri efektyvi veikiant su kitomis dalimis (pėstininkai, savi dronai, oro gynyba, EW, artilerija ir kt.), 3) tai tik įrankis žmogaus rankose.

Karas Ukrainoje

Šiuo konkrečiu atveju matome vienišą „Abrams“ tanką, judantį netoli kontaktinės linijos. Sunku pasakyti, ar jis buvo tinkamai dengiamas ir saugomas kitų priemonių, kokias užduotis vykdė bei ar veikė kartu su kitais.

Ukrainiečiams šiame ruože pasiteisino „klajojančių“ (netikėtai smogiančių ir atsitraukiančių) „Bradley“ taktika, tačiau tikėtina, pabandžius tą patį padaryti su gerokai sunkesniu ir mažiau manevringu tanku rezultatas gavosi štai toks. Kare kaip kare.

Centras. Rusai atakuoja prie Nevelskės, čia taip pat karšta. Agresoriui pavyko nežymiai pajudėti į priekį.

Pietinis flangas. Rusai pabandė vienu šuoliu užimti Krasnohorivką ir taip sudaryti sąlygas per kalvas judėti link Kurahovės, remiant savo veiksmus žemumoje esančioje Heorhijivkoje.

Agresorius įsiveržė į gyvenvietės pakraštį, tačiau pateko į ukrainiečių „ugnies maišą“ (kovos rajoną).

Sugebėję išgyventi rusai pabėgo iš mūšio lauko. Neabejotina, kad šiame ruože agresorius bandys prasiveržti dar ne kartą.

Sunkios kautynės vyksta Novomychailivkoje, Ukrainos gynėjai išlaikė pozicijas.

Zaporižios kryptis

Ukrainos pajėgos smogė rusų kariniams objektams Mariupolyje.

Orichivas. Okupantams toliau nesiseka pralaužti ukrainiečių gynybos prie Robotynės.

Velyka Novosylka. Rusai surengė nesėkmingas atakas link Urožainės. Jie jau kelintą dieną bando iš įvairių pusių čiupinėti Ukrainos vienetų gynybą palei Mokryj Jalio upę (Staromajorskė – Urožainė).

Pietų kryptis

Agresoriaus oro gynyba aktyviai dirba visame Kryme, tačiau kaip visada yra niuansų – galingi sprogimai nugriaudėjo Simferopolyje.

Ukraina pripažino SOP 73-ojo jūrų specialiųjų operacijų centro karių netektį. Teigiama, kad jie žuvo dengdami ginklų brolių atsitraukimą. Rusai skelbia, jog atakavo tris ukrainiečių SOP greitaeiges valtis, dvi iš jų nuskendo, o vieną agresoriaus vienetai užgrobė. Kaip tik šią valtį, kartu su nukautų ukrainiečių kūnais bei ginkluote, rusai patalpino soc. tinkluose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)