ES vadovų sutarimas dėl 50 mlrd. paramos Ukrainai skyrimo yra gera žinia ne tik Ukrainai, bet ir mums. Tam tikras ženklas, kad kai nori europiečių lyderiai gali į vietą pastatyti visokius orbanus.

Kokie sutapimai: nespėjo V. Putinas įgarsinti naujo karo prieš Ukrainą tikslo, t.y. „nustumti kontaktinę liniją tiek, kad nebūtų apšaudomi Rusijos miestai“ ir štai – propagandistų kanaluose mirga marga naujienos apie „fašistų vykdomus žvėriškus taikių gyvenamųjų rajonų apšaudymus“.

Kai kur pasitenkinama tik žodžiais, kai kur pateikiami ir vaizdai.

„O tai, kad rusai patys apšaudo okupuotus Ukrainos miestus dar nuo 2014 m., mat jau ne motais“, – rašo ekspertai.

Luhansko kryptis


Svatovė. Tęsiasi lokalūs susidūrimai prie Synkivkos, ukrainiečiai atmušė agresoriaus atakas. Situacija Tabaivkoje – Krochmalnėje ir toliau lieka sąlyginai rami, čia dominuoja pozicinės kautynės.

Klausimas, kiek ilgai rusai pasirengę kentėti savo vienetų pastovų daužymą nuo aukštumų. Realistiškesnis variantas, kad tai yra tyla prieš audrą ir ilgai netrukę okupantai pabandys perimti Tabaivkos vakaruose esančių aukštumų kontrolę, taip perlaužiant mūšio eigą savo naudai. Priešingu atveju, tikėtina, rusai bus priversti atsitraukti.

Kremina. Agresoriui vis dėlto pavyko ne tik atsiimti prieš kurį laiką prarastas pozicijas Ternų ruože, bet ir pasistūmėti tolyn.

Problemos yra dvi:

  • Rusai išplėtė savo pozicijas aukštumose;
  • Jie efektyviu minosvaidžių, tankų, PTRK šūvio nuotoliu (apie 3 km) priartėjo prie Žerebeco upės.


Išvada paprasta: kyla grėsmė, kad rusai perskels ukrainiečių ruožą Zaričnė – Ternai – Nevskė, įsitvirtins palei Žerebeco upę ir čia esančiose aukštumose.

Po to palei Žeerebeco upę stumsis į pietus link Syverskyj Doneco upės, su tikslu priversti Ukrainos gynėjus trauktis už upės bei potencialiai kelti grėsmę Syversko gyvenvietei (visų pirma su artilerine ugnimi). .

Donecko kryptis


Bachmutas. Tęsiasi sunkios pozicinės kautynės. Taip pat abi pusės vykdo lokalias atakas.

Avdijivka – Vuhledaras. Rusai ir toliau raketomis atakuoja ukrainiečių Pokrovsko logistinį mazgą.

Šiaurinis flangas. Rusai stengiasi palaikyti mūšio tempą, bet atrodo, kad čia esantys jų vienetai išsikvėpę. Idealiame pasaulyje dabar labai nepamaišytų ukrainiečių kontratakos visoje sektoriaus kontaktinėje linijoje, kaip tai matėme praeitais metais prie Charkiv.

Tačiau esminis klausimas, ar ukrainiečiai tam turi pajėgų ir jėgų.

Rytinis flangas. Sunkios kautynės prie „Caro medžioklė“ tęsiasi.

Pervomaiskės ruožas. Rusai tęsia atakas Pervomaiskės – Nevelskės ruože.

Karas Ukrainoje

Neatmestina, kad netrukus bus veikiama pagal jau matytą modelį: keletą dienų atakuojama Pervomaiskėje – Nevelskėje, o po to netikėtai smogiama Opytnėje arba Tonenke.

Marijinka – Vuhledaras. Agresorius nesėkmingai vysto puolimą Heorhijivkoje, jis negalėdamas priartėti prie šiaurės vakaruose esančių aukštumų, vėl stuksena Ukrainos vienetų gynybai prie Krasnohorivkos. Ukrainos pajėgos apsigynė.

Rusai dar išplėtė savo pozicijas Novomychailivkos šiaurės rytinėse prieigose. Padėtis nesitaiso net ir po tokių sėkmingų Ukrainos gynėjų veiksmų sutaršant dar vieną agresoriaus koloną.

Zaporižios kryptis


Ukrainos pajėgos smogė kariniams objektams Mariupolyje. Okupantai dar šiek tiek pasigerino savo pozicijas prie Prijutnės. Dar sunku pasakyti, ar tai tik taktinis judėjimas „niekieno žeme“, ar bręstančios rimtos problemos ukrainiečiams.

Pietų kryptis


Ukrainos pajėgos Kryme surengė eilę sėkmingų smūgių raketomis. Atakuoti Belbeko ir Sakų kariniai oro uostai.

Ir vyšnaitė ant torto – Ukrainos GUR su jūriniais dronais sunaikino agresoriaus katerį „Ivanovec“. Ukrainos pajėgos braukia net užuominas, kad Rusijos Juodosios jūros laivynas grįžtų į Krymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)