JAV paskelbė naują karinės pagalbos Ukrainai paketą už 1,3 mlrd. dolerių. Išėjęs iš grūdų susitarimo, agresorius ėmėsi teroristinių grasinimų. Esą kiekvienas laivas, atplaukiantis į Ukrainos uostus bus traktuojamas kaip teikiantis karinę paramą „Kyijvo režimui“.

Neva galima sugrįžti prie grūdų susitarimo, tačiau reikia atliepti Rusijos interesus. Tai, ekspertų vertinimu, yra akivaizdus bandymas sukurti tam tikrą derybinę platformą, kur galima būtų susitarti ir dėl didesnių klausimų (pvz. Rusijos karinių objektų Kryme neatakavimo).

„Labai tikėtina, kad tokia „mnogochodovačka“ rusams nepaeis, kadangi smūgiai Kryme jau vyksta ir tik intensyvėja, taigi, priversti Ukrainą to nebedaryti jau bus neįmanoma. Tikėtina, Turkija imsis sau įprastų tylių, bet konkrečių žingsnių, tam kad: liktų gėrio teikėja Artimųjų Rytų ir Afrikos valstybėms bei išlaikytų derybinį įrankį su ES“, – mano ekspertai.

Savo ruožtu Rusija, greičiausiai, kad argumentai būtų stipresnį, vėl raketomis ir dronais smogė Odesai. Bet įvyko kai kas nelabai norėto – po smūgių apgadintas Kinijos konsulatas. Turbūt mažasis Putinas pas Xi vėžiuku atslinks, kad stipriai nebartų.

Luhansko kryptis

Svatovė. Rusams nepavyko pasistūmėti prie Masjutivkos ir Novoselivskės, nors jie labai norėjo. Rezervai gynybos gilumoje ir artilerinės ugnies tankis signalizuoja, kad okupantai bandys toliau.

Kremina. Susidūrimai tęsiasi, situacija nelengva, tačiau Ukrainos gynėjai išlaiko pozicijas.

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Ukrainiečiai toliau spaudžia rusus prie Orihovo Vasylivkos ir kelyje Slavianskas – Bachmutas.

Jie dar užėmė kelias pozicijas, okupantų padėtis šiame ruože tampa jei ne kritiška, tai labai sunki. Žiūrint nuo sofos, jei dabar Ukrainos pajėgos atakuotų nuo Rozdolivkos link Soledaro, šiaurinis flangas galėtų subyrėti kaip ant žemės numesta dėlionė.

Ukrainiečių aviacijos smūgiai JDAM bombomis Soledare įsikūrusiai rusų vadavietei, leidžia viltis, kad ekspertų lūkesčiai gali išsipildyti.

Smagu skaityti telegramo kanalus

Pietinis flangas. Nieko nėra smagiau, kaip skaityti rusų telegramo kanalus, prisipažįsta „Locked N‘ Loaded“.

Dabar juose formuluotės tokios: „Ukrainos vienetai bando išlaikyti pozicijas aukštumose ir Klišijivkosa prieigose“.

Ir vėl jie neva „sėkmingai kontratakuoja bei stumia ukrainiečius“.

„Tokiais tempais jie jau turėtų kažkur prie Lamanšo sąsiaurio būti…“, – ironizuoja jie.

Ukrainiečiai toliau nuo kalvų daužo rusų vienetus ir jų logistiką Klišijivkoje. Tuo pačiu Ukrainos gynėjai intensyvina spaudimą prie Andrijivkos ir Kurdiumivkos, Rusijos pajėgų rezervo vienetai blaškosi, kaip višta be galvos, nuo vieno karšto taško prie kito.

Avdijivka – Marijinka. Okupantams ir toliau nesiseka Avdijivkos šiauriniame flange, tačiau Pervomaiskės ruože jiems pavyko nežymiai pasistūmėti prie Veselės esančioje „niekieno žemėje“. Iš esmės tai situacijos nekeičia.

Karas Ukrainoje

Tęsiasi sunkios kautynės prie Marijinkos. Beje, užgeso didelis rusų noras vėl įžengti į Pobedos gyvenvietę, taip palengvinant Marijinkos šturmą. Priežastis – gerokai sumažėjęs įžengėjų ir palengvintojų skaičius.

Ukrainiečiai gerai padirbėjo. Įvertinant šio ruožo įtaką Vuhledaro sektoriui, tikėtina, kad į Marijinkos – Pobedos ruožą iš šiaurinio Avdijivkos flango bus permesti papildomi agresoriaus vienetai.

Vuhledaras. Rusai soc. tinkluose praneša apie Ukrainos vienetų atakas prie Mikilskės, rodo neva mūšiuose sunaikintą Ukrainos pajėgų techniką. Ukrainiečių ar nepriklausomuose šaltiniuose patvirtinimo rasti nepavyko. Neatmestina, kad tai rusų bandymas senesniais vaizdais pakelti savo vatagalvei auditorijai moralę.

Zaporižios kryptis

Orihivas. Kamjanskė – Žerebjankai. Ukrainos gynėjai toliau intensyviai spaudžia į pietus nuo Kamjanskės. Juos tam įgalina ant kalvų išsidėstę Ukrainos artilerijos vienetai.

Taip pat tęsiasi susidūrimai tarp abiejų pusių prie Žerebjankų. Panašu, kad ukrainiečiai ruošiasi išbalansuoti ir ištampyti rusų gynybą ir pabandyti vienoje ar keliose vietose stuktelėti rimčiau. Žemai kabantis obuolys – Luhovė. Prasiveržus iki jo Žerebjankų apylinkėse esančios rusų pajėgos būtų atkirstos.

Tačiau vakariame flange esantys okupantų įtvirtinimai sufleruoja, kad pirma ukrainiečiai pabandys išdaužyti juos, pajudėti keliu Kamjanskė – Vasilivka ir jau tada imtis Luhovę. O kaip jau bus – nuspręs ukrainiečiai. Bet kokiu atveju laukia sunkus ir kruvinas darbas.

Robotynė. Rusai priversti pripažinti, kad Ukrainos vienetams pavyko pasistūmėti kalvoje šiaurės rytinėse Robotynės prieigose. Tačiau situacija trapi, nes agresorius intensyviai kontratakuoja. Tuo pačiu ukrainiečiai tęsia lokalias atakas palei kelią Orihivą – Polohus bei suka į pietryčius Verbovės kryptimi. Jiems pavyko kažkiek pajudėti savo tikslų link.

Velyka Novosylka. Mūšis Staromajorskėje intensyvėja. Kovos taip pat verda šiauriniuose ir šiaurės rytiniuose miesto pakraščiuose. Rusai į kontratakas meta savo „legendinius“ desantininkus, bet čia ir jie situacijos pakeisti nesugeba. Ukrainos gynėjai įsitvirtina užimtose pozicijose. Okupantų kontratakos prie Prijutnės ir Novodoneckės baigėsi nesėkme.

Pietų kryptis

Ukrainiečiai keičia apšaudymų taikinius. Prieš tai porą dienų daužę rusų karinius objektus Kryme šį kartą atakavo agresoriaus logistinį centrą prie Škadovską.

Tuo pačiu tęsiasi susidūrimai Ukrainos vienetų laikomuose placdarmuose kairiajame Dnipro upės krante. Desperatiški rusų bandymai iškrapštyti ukrainiečius yra nesėkmingi. Tiesa, matydami, kad aviacija ir artilerinė ugnis norimo efekto neduoda, agresorius čia vis dažniau ima naudoti FPV dronus – savižudžius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją