Vertindami savaitę fronte ekspertai teigia, kad nedidelis agresoriaus suaktyvėjimas šiauriniame, šiaurės vakariniame ir pietrytiniame Charkivo sektoriaus ruožuose sietinas su galimais ukrainiečių lokalių atakų potencialu šiauriniame ir šiaurės vakariniame (pastumiant rusų pozicijas link sienos) ir pietrytiniame (grasinant agresoriaus tiekimo keliams į Iziumą) ruožuose.

Jie neatmeta, kad tai buvo ukrainiečių psichologinė operacija, kuria siekiama varginti agresoriaus pajėgas ir eikvoti resursus.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Iziumo sektoriuje agresoriaus pajėgos ir toliau lieka ne itin aktyvios, tai sudaro sąlygas ukrainiečiams persigrupuoti ir ieškoti silpnų vietų rusų gynyboje.

Tikėtina, suprasdamas šią grėsmę, agresorius suaktyvino Limano grupuotę, tokiais veiksmais siekdamas neleisti ukrainiečiams vykdyti aktyvių veiksmų (lokalios atakos, pajėgų perdislokavimas į kitus ruožus ar sektorius).

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Siversko sektoriuje agresorius dar pasyvesnis nei Iziumo. Artilerijos, aviacijos smūgiai ir retos manevrinių vienetų atakos didžiąja dalimi nutaikytos į sektoriaus pietinį ruožą.

Tikėtina, kad taip siekiama užkirsti kelią formuotis ukrainiečių puolimo grupėms šia kryptimi, trikdyti sąveiką tarp Siversko ir Bachmuto sektorių ir ruošti dirvą galimam agresoriaus puolimui Sloviansko link, kai sektoriuje bus sukaupta pakankamai pajėgų.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Bachmuto sektoriuje antroje savaitės pusėje agresoriaus manevriniai vienetai tapo aktyvesni. Jie pabandė atakuoti tuose pat ruožuose, kaip ir iki puolimui išsisemiant. Tačiau tai labiau panašu į veiksmų demonstraciją, nei realius siekius, kadangi didžioji dalis atakų lokalios ir greitai atmuštos.

Įtempta situacija Zaicevės – Kodemos ruože, agresorius sugebėjo pasiekti taktinių laimėjimų Kodemoje. Tiesa, ukrainiečiai sustabdė jų puolimą ir perėjo į kontratakas.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Panašiu metu kaip ir Bachmuto sektoriuje, centre agresoriaus manevriniai vienetai suaktyvėjo, tačiau kovų intensyvumas taip pat neprilygo ankstesniam mūšių tempui.

Rusų pagrindinė puolimo ašis išlieka nepakitusi – Pervomaiskas. Kituose ruožuose agresorius vykdo intensyvias, tačiau lokalias atakas siekdamas ištampyti ukrainiečių pajėgas.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Lokalus pasistumdymas rytiniame Zaporižios sektoriaus ruože tęsiasi. Ekspertų manymu, labai tikėtina, kad savo veiksmais agresorius siekia paremti Centro sektoriaus pajėgas.

Ukrainiečiai ginasi, pereina į kontratakas, fiksuotos jų lokalios atakos į pietus nuo Orichivo. Savaitės viduryje sektoriuje fiksuoti rusų 3-iojo korpuso vienetai taktinės ir operacinės situacijos nepakeitė.

Tikėtina, jie dar susipažįsta su situacija ir vykdo veiksmų koordinaciją su čia iki tol buvusiais vienetais.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Pietuose savaitės pradžioje prasidėjęs kontrpuolimas remiasi ukrainiečių pranašumo žvalgyboje, targetinge ir modernių ugnies sistemų išnaudojimu.

Atsižvelgiant į tai, labai mažai tikėtina, kad ukrainiečių karinė vadovybė kėlė užduotį pirmą savaitę pasiekti artimiausius operacinius tikslus (pvz. užimti Čornobajivką ir Davidiv Bridą).

Chersono sektoriuje ukrainiečiai pralaužė agresoriaus gynybą Ternovy Brodo – Zelenyj Hajaus ruože, tačiau agresorius iš vakarinio ruožo ir nuo Chersono permetė pastiprinimą. Todėl išvystyti sėkmės ukrainiečiams nepavyksta.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Snihurivkos ruože ukrainiečiai, tikėtina, vykdo agresoriaus pajėgų sukaustymo operacijas ir paramą savų pajėgų operacijoms Andrijivkos ruože. Tęsiasi lokalios atakos bei poziciniai mūšiai.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Andrijivkos sektoriuje visą savaitę vyko permainingos kautynės, tačiau savaitės pabaigoje ukrainiečiams pavyko įtvirtinti savo pranašumą.

Ukrainiečiams pavyko išsaugoti placdarmą Andrijivkoje – Lozove – Bilohirkoje, bei pasiekti taktinę sėkmę jį išplečiant į vakarus (užimta Blahadativka) ir nežymiai išplečiant į šiaurės rytus (link Davidiv Brido).

Pralauža rusų gynyboje prie Sukhyj Stavoko išlaikyta ir išplėsta į pietus.

„Tiesa, nepavyko perkirsti kelio Davidiv Bridas – Nova Kachovka, tačiau mūšiai šiame ruože tęsiasi“, – rašo jie.

Vertinimas: ukrainiečių taktinių laimėjimų visuma priartina prie artimiausio operacinio tikslo (tikėtina – Davidiv Brido) pasiekimo.

Vysokopilijos ruože ukrainiečiams pavyko pralaužti agresoriaus gynybą Archanhelske, pasiekti taktinių laimėjimų, tačiau šios sėkmės išvystyti nepavyksta.

Be to, sėkminga ukrainiečių lokali ataka rytiniame flange (Petrivkoje) sudaro sąlygas grasinti agresoriaus grupuotės tiekimo linijoms. Agresoriaus kontratakos Vyskopilijos ir Potiomkino link buvo nesėkmingos.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

„Locked N’ Loaded“ teigia, kad agresoriaus nuostoliai išaugo labai ženkliai, o didžiausi nuostoliai Rusijos pajėgoms padaromi dar iki manevrinių vienetų susidūrimo (atramos punktuose kontaktinėje linijoje, susitikimo rajonuose gynybos gilumoje).

Antai gyvosios jėgos nuostoliai per savaitę išaugo 1,77 karto, tuo tarpu šarvuotos technikos 4,44 karto, artilerijos – 3,9 karto, logistinės technikos – 3,75 karto.

„Ypač džiugu, kad gerokai padaugėjo sunaikintų priešo MLRS sistemų. Ankstesnėmis savaitėmis jų būdavo vos po keletą, o šį kartą net 20.

„Ukrainiečių oficialių šaltinių teigimu, didžiausi nuostoliai Centro sektoriuje. Verta pasakyti, kad jei agresorius tokius nuostolius per savaitę būtų patyręs šiame sektoriuje, apie puolamąsias operacijas vargiai galėtume kalbėti. Tuo tarpu iš pirmos apžvalgos dalies matome, kad antroje savaitės pusėje Centre fiksuojamas agresoriaus vienetų suaktyvėjimas. Tad neatmestina, kad daugiausia nuostolių agresorius patyrė Pietų sektoriuje, o ukrainiečiai dėl operacinio saugumo nurodo Centro sektorių“, – mano jie.

Prognozuodami, kaip vystysis įvykiai fronte, karybos ekspertai teigia, kad atvykus priešakiniams 3-ojo korpuso vienetams tikėtinas intensyvesnis agresoriaus puolimas rytiniame Zaporižios flange bei intensyvesnės rusų puolamosios operacijos Centro, Bachmuto ir Siversko sektoriuose.

Anot jų, čia agresorius bandys kompensuoti praradimus Pietų sektoriuje ir sieks priversti ukrainiečius iš dešiniojo Dnipro kranto permetinėti pajėgas į Donbasą.

Neatmestina, kad ukrainiečiai intensyviau ims veikti rytiniame Zaporižios flange.

Tikėtina, kad taip bus bandoma neleisti agresoriui koncentruoti pajėgų Donbase ir įgyvendinti aukščiau įvardintų tikslų. Tuo pačiu tikėtinos ukrainiečių lokalios atakos Iziumo ir/ar Siversko sektoriuose.

„Tikėtina, kad savaitės bėgyje ukrainiečiai pabandys išvystyti sėkmę prie Andrijivkaos ir Vysokopilijos, prie Chersono pereis į gynybą. Labai tikėtina, kad agresorius visomis išgalėmis bandys kontratakuoti. Daugiausia potencialo ir pavojingiausia jam ukrainiečių sėkmė prie Davidiv Brido“, – įsitikinę jie.

Karybos žinovai teigia, kad labai tikėtina, jog rusai čia sieks permesti pajėgas ir susikurti dominavimą artilerijos ugnimi bei aviacija ir taip perlaužti įvykius savo naudai.

Tokiu atveju ukrainiečiai gali suaktyvėti susilpnėjusiuose Chersono ar Vysokopilijos ruožuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją