Anot jų, tikėtina, kad iš Maskvos sugrįžęs Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka bandys padaryti šou baltarusiams, kad „niekingi fašistai užpuolė taikius baltarusių miestus, ir mes nebeturime kitos išeities“.

Priešui nepavyksta išlyginti fronto

Apžvelgdami padėti Ukrainoje vykstančiame kare, ekspertai konstatavo, kad šiaurės, šiaurės vakariniame ir vakariniame sektoriuose didelių pakeitimų neįvyko. Ukrainiečiai toliau Bayraktar'ais, artilerija ir kitomis priemonėmis kandžioja „siaubingąją“ RF koloną šiaurės vakaruose. Priešas nebekontroliuoja ne tik Demidivo, kuris yra visai netoli sostinės, bet ir Poliskės, Kuhario. Šie du miesteliai yra priešo puolimo gilumoje (prie pat sienos su Baltarusija), jų vaidmuo tiekiant gyvąją jėgą ir resursus yra itin svarbūs.

Civiliai, savanoriškai prisijungę prie teritorinės gynybos pajėgų, treniruojasi Odesoje

Tuo pačiu priešas nebekontroliuoja Borodyankos, Andriyivkos, Bušos, kurie yra raktas agresoriui bandant veržtis į sostinę iš šiaurės vakarų. Vakaruose rusų pajėgos prarasti Motyzhyną, Gorenichią, o tai reiškia, kad RF nebegali pilna apimtimi užtikrinti kelio ŽytomyrasKijevas kontrolės.

„Vertinant bendrai, tai nereiškia, kad priešas prarado dideles teritorijas, jie yra išstumti iš minėtų gyvenviečių ir šalia užėmė gynybai (hasty defence) ne tokias palankias pozicijas. Tačiau svarbiau, kad priešui nepavyksta išlyginti fronto, suformuoti tvaraus placdarmo, kur jis galėtų ramiai kaupti jėgas“, – įvertino ekspertai.

Anot jų, šiaurės ir šiaurės rytų sektoriuose priešas didelio proveržio taip pat nepasiekė. Jis ir toliau bando blokuoti Černihivo, per pastarąją parą stengėsi užimti Mykhailą - Kotsyubynskę ir Shestovytsią, ir taip blokuoti miestą iš pietvakarių.

Odesa

Ukrainiečiai sustabdė agresoriaus atakas prie Zazymijos, t.y. už 10 km nuo sostinės prieigų į šiaurę. Šis miestelis yra įsikūręs Desnos vingyje, rytiniame jos krante. Jei priešas ten ir įsitvirtintų, jis iš trijų pusių būtų apsuptas upės, turėtų nedidelę manevro laisvę.

Miestelio kontrolė turėtų prasmę, jei priešas tvirtai jaustųsi vakariniame Desnos krante (Novosylkoje) ir ryčiau esančiame Pukhivkos miestelyje. Nepavyko rasti, ar taip yra, tad toks puolimas vėl kelia RF karinės minties „genialumo“ klausimą.

Tai, jog agresorius nekontroliuoja šiaurinių Kyjivo priemesčių, anot ekspertų, rodo tai, kad šią naktį Zalissyjos rajone priešo kolona vėl pateko į pasalą.

Ginasi ir Mariupolis

Charkivo kryptimi taip pat didelių pakitimų nematyti – miestas ginasi, agresorius bando tvirtinti savo pozicijas šiaurėje. Prie Izyumo agresorius didelių rezultatų taip pat nepasiekė, nes daužo miestą ir apylinkes artilerija.

„Pranešama, kad RF užėmė beveik 70 proc. Luhansko teritorijos, tačiau esminiai taškai Severodonetskas, Slavianskas toliau kontroliuojami ukrainiečių. Tokiu būdu padėtis šiauriniame flange sunki, tačiau stabili. Priešas kaupia pajėgas dideliam puolimui šia kryptimi (pirmiausia – 8 – armijos dalinių pajėgomis)“, - įvertino karo eigą stebintys ekspertai.

Charkivas

Jų teigimu, ginasi ir Mariupolis. Bandymai šturmuoti miestą orkams kainuoja labai brangiai. Šiame sektoriuje bent viena BTG sunaikinta (tikėtina iš 150 - tos motošaulių divizijos), kitos toliau retinamos.

Rusijos pajėgos tvirtina savo pozicijas pietų kryptimi ir bando apsupti Mykolaivą. Jų bandymai Stepovo (į šiaurės rytus nuo Mykolaivo) sektoriuje buvo dalinai sėkmingi. Čia pavyko įsitvirtinti nedideliam padaliniui (tikėtina – iki kuopos dydžio), tačiau ar ši sėkmė bus ilgalaikė – pažiūrėsime.

Anot ekspertų, pavojingiau, kad agresorius toliau tvirtina savo pozicijas aplink Zaporožę. Jis siekia kontroliuoti Hulay Pole, apie 10 km. į šiaurę nuo anksčiau minėto Polohy. Tad agresoriaus placdarmas šiame sektoriuje plečiasi, supama ne tik Zaporožė, bet dar labiau komplikuojamas Donbaso kryptyje veikiančių ukrainiečių pajėgų pietinio flango padėtis.

Mariupolis

Tačiau ekspertai pabrėžė, kad Rusijos pajėgų 31 BTG jau prarado kovines galimybes Ukrainoje. „Tai nereiškia, kad visos jos neutralizuotos (kariai ir technika iki vieno vieneto sunaikinti).
Padalinys netenka kovingumo, kai netenka bent 50 proc. jo resurso (gyvoji jėga, technika, ginkluotė, šaudmenys). Į tą skaičių gali įeiti sužeistieji ar susirgę, kurie vėliau gali grįžti, bei technika, kuri gali būti suremontuota ir grįžti į rikiuotę. Tačiau ši tendencija nuteikia optimistiškai. Geros medžioklės, broliai ukrainiečiai“, - linkėjo ekspertai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją