Ceremonijoje dalyvavo krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus, laikinai einantis Sausumos pajėgų vado pareigas pulkininkas leitenantas Sergejus Draščiukas, JAV nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Džonas Klaudas bei Panevėžio apskrities, rajono ir miesto atstovai, karinių padalinių vadai, karių artimieji bei rezistencijos kovų dalyviai.

Suformuota panevėžiečių pagrindu

PAG-6 buvo suformuota Lietuvos kariuomenės Motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis vilkas“ Karaliaus Mindaugo motorizuotojo pėstininkų bataliono pagrindu. Šešis mėnesius nuo lapkričio iki gegužės trukusioje misijoje taip pat tarnavo kariai iš Karinių oro pajėgų, Karo medicinos tarnybos, mokymo bei aprūpinimo padalinių – iš viso per 130 Lietuvos karių. Grupei vadovavo Mindaugo bataliono vadas pulkininkas leitenantas Albertas Kondrotas. Iš tarptautinės misijos grįžo 103 kariai. Kiti tarptautinės misijos kariai į tėvynę grįš po dviejų savaičių.

Žuvusįjį pagerbė tylos minute

Sutiktuvės pradėtos tylos minute pagerbiant gegužės 22 dieną nuo atsitiktinės afganistaniečių riaušininkų kulkos žuvusio 34 metų PAG-7 pamainos seržanto Arūno Jarmalavičiaus atminimą. Krašto apsaugos ministras J.Olekas, sveikindamas iš tarptautinės misijos grįžusius Lietuvos karius pabrėžė, kad kario tarnyba – sudėtinga ir pavojinga.

„Jūs puikiai atlikote užduotį. Misijos metu patyrėte šaltį, maisto trūkumą, atlaikę kitas negandas suradote kelią į vietinių gyventojų širdis“, – sveikino sugrįžusius karius ministras.

Kariuomenės vadas generolas leitenantas V.Tutkus pabrėžė: „Kario tarnyba nėra rami ir saugi. Lengvų tarptautinių misijų nebūna. Džiugu, kad lietuviai kariai visose tarptautinės emisijose išsiskiria aukšta profesine parengtimi. Jie motyvuoti ir puikiai žino, kodėl dalyvauja tarptautinėse misijose.“

Kariuomenės vadas V.Tutkus patvirtino, kad tarptautinė misija Afganistane nebus nutraukta. „Pagal galiojančias sutartis tarptautinė misija Afganistane bus tęsiama iki 2010 metų. Šiek tiek situacija keičiasi Irake. Sprendimas dėl naujos karinės misijos šiame krašte buvo derinamas per ilgai. Todėl buvo kreiptasi į karius ir Irake savo noru liks 30 karių, o 11 pareiškė norą grįžti į namus. Jų sprendimas patvirtintas ir jie grįš namo.“

Pinigai nėra pagrindinis faktorius

Išgirdęs klausimą, kad kariai tarptautinėse misijose dalyvauja ne tik vedami patriotiškų jausmų ar garbės, bet ir dėl pinigų, V.Tutkus aiškino: „To irgi paneigti negalima. Tačiau pinigai ne pagrindinis faktorius, kodėl lietuviai kariai dalyvauja tarptautinėse misijose. Lietuva negali likti nuošalėje, nes šiuolaikinės technologijos pasiekė tokį lygmenį, kad globalizacijos procesų veikiamame pasaulyje ribos tarp valstybių ir regionų, dideli atstumai jau nebegali apsaugoti nuo pavojų, kurie yra toli nuo mūsų. Taip, kariai gauna nemenkus pinigus. Jiems pagal laipsnį mokama per mėnesį nuo 2 iki 3 tūkstančių litų alga. Be to, mokami priedai iki 6860 litų. Pinigai ne pats svarbiausias faktorius, kodėl lietuvaičiai renkasi sunkią ir sudėtingą kario tarnybą, – yra aukštesni tikslai, kurie skatina atlikti pareiga žmoniškumui.“

Išbandymų patyrė daug

PAG-6 vadas pulkininkas Albertas Kondrotas pasakojo, kad išbandymų teko patirti daug. „Tačiau kariai išlaikė visus bandymus ir atlikę misiją sėkmingai grįžo į namus. To jiems ir linkėjau prieš išvykstant į misiją. Esu laimingas, kad taip ir atsitiko. Esu dėkingas visiems kariams ir didžiuojuosi jais visais, nes kartu patyrėm ir šalto, ir karšto“, – sakė karininkas ir džiaugėsi, kad visi kariai buvo įvertinti ir apdovanoti Krašto apsaugos sistemos medaliais, ženklais bei padėkos raštais.