Lietuvos kariuomenės karininkas Ernestas Karanauskas, pusę savo gyvenimo pašventęs kario profesijai trečiadienį savo paskyroje surašė įrašą, kuris ėmė žaibiškai plisti feisbuke. Šimtų komentarų ir pasidalijimų sulaukęs įrašas neatsitiktinai sukėlė audringas reakcijas.

Neįleido tik dėl uniformos?

„Man 40 metų ir beveik pusė to laiko aš esu kariškis. Kariškis esu todėl, kad būdamas jaunas tikėjau jog galiu būti naudingas, tikėjau vyriškumu, tikėjau komandinio darbo galia... Tikėjau, kad dėvint uniformą tapsiu geresnis, supratingesnis, atsakingesnis. Tikėjau, kad busiu pavyzdys... Kodėl apie tai dabar kalbu, o kalbu todėl, kad man darosi gėda ir baugu...

Gėda darosi dėl kvailos visuomenės, kurios dalis esu ir aš, o baugu dėl to kad vaikai, kurie yra mūsų ateitis, tikriausiai, nežinos kas yra didžiuotis jog tavo tėtis, brolis nešioja ar jis pats užaugęs nešios karišką uniformą.

Praeitą savaitę su kolegomis turėjau galimybę apsilankyti bare/restorane paskanauti dienos pietų. Vieta tikriausiai labai populiari, nes žmonių buvo pilna. Visi staliukai bare buvo užimti ir tik ten kur kavinukė pereina į „restorano“ apibūdinimą, nes turi staltieses, buvo laisva. Pasakėme, kad atsisėsime restorane.

Po kažkokios nejaukios tylos minutės padavėja pareiškė, kad taip atrodydami mes negalime eiti į restorano pusę. Pasiteiravus kodėl, gavome paprastą atsakymą: „nes jūs pažiūrėkit kaip atrodot, tai jūs gi su uniforma“. Bandymai sakyti jog mes ne kokie statybininkai buvo bevaisiai... Tuo momentu buvo juokinga, o ir luktelti, kad gautume vietą dienos pietums nereikėjo labai ilgai.

Karininko įrašas

Papietavus ir jau išeidinėjant akis užkliuvo už vyriškio, kuris RESTORANE sėdėjo apsirengęs sportiniu džemperiu su gobtuvu ir avėjo sportinius batelius. Peržvelgus likusius restorano lankytojus nepastebėjau nei vieno kostiumuoto džentelmeno ar vakarinės suknelės vilkinčios damos. Mačiau tik „moteriškę“, oi tikriausiai „damą “ apsimuturiavusią šaliku ir užsidėjusią kailinę kepurę.

Kaip jau sakiau esu kariškis beveik 20 metų ir tiek pat laiko nešioju uniformą. Uniforma kariškiui yra darbo įrankis kaip ir kostiumas tam kuris dirba banke. Mano darbo kostiume kaklaraištį atitinka mano karinis laipsnis ant krūtinės, prabangią nosinę, kyšančią iš švarko kišenės, man atitinka pirmos pagalbos tvarstis kišenėje, kuris galbūt išgelbės kažką susižeidus, o mano kerziniai batai blizga labiau nei bet kurio ofise dirbančio „hipsterio“ sportbačiai.

Savo apranga, savo kostiumu, savo uniforma aš didžiuojuosi ir didžiuosiuosi iki tos dienos kol turėsiu galimybę ją dėvėti. Man negėda būti kariškiu, man gėda ir gaila tų, kurie nesupranta... Nesupranta to, kas atrodo taip akivaizdu. P. S. Atsiprašau statybininkų, nes jūsų darbo rūbai, jei jie švarūs, nieko nenusileidžia kostiumui su skepeta kyšančią iš kišenės“, – rašė karininkas.

Po tokio įrašo pasipylė šimtai komentarų – daugiausiai jį palaikantys, o „S-baro“ feisbuko paskyra akimirksniu sulaukė neigiamų įvertinimų ir komentarų. Mažiausiai vienas kitas baras į incidentą sureagavo savo reklamine akcija, palaikydamas karius ir siūlydamas dienos pietus už 3,5 eur.

Tuo metu jau ketvirtadienį funkcija, leidžianti įvertinti restoraną „S-baras“ jau buvo išjungta. DELFI kreipėsi į E. Karanauską su prašymu pateikti daugiau detalių apie praėjusios savaitės incidentą, tačiau iki šiol atsakymo nesulaukė.

Restoranas laukia kario atsiprašymo

Tuo metu „S-baro“ atstovai pateikė kiek kitokią įvykių versiją ir neigia ignoravę klientą tik dėl jo uniformos – esą kariai čia yra gerbiami, nuolat lankosi ir toliau yra laukiami.

„Mes patys šokiruoti. Paprastai, jei būna koks nesusikalbėjimas, mes atsiprašome, o dabar niekas nesikreipė, nesakė. Skaitau tą įrašą ir esu šoke. Juk jis galėjo paklausti. Jo pozicija, kad jo neįleido dėl uniformos yra grynas melas. Kariai pas mus valgo jau kokius tris metus, jis pats ten lankosi dažnai, buvo ir šią savaitę. Iki šiol tokių atvejų nėra pasitaikę, barmenės už galvų susiėmusios, man tai panašu į kažkokį tendencingą puolimą“, – DELFI sakė S-baro vadovė Vitalija Šimkuvienė.

Ji tikino kalbėjusi su padavėjomis ir pabrėžė, kad tokių žodžių kariškiui niekas nesakė. Priešingai, jam esą buvo pasakyta, kad minėta salė buvo rezervuota, būtent dėl šios priežasties uniformuoto kariškio neįleido. O kaipgi dėl teiginio, kad kario neįleido būtent dėl to, kad jis vilkėjo uniformą.

„Ar jūs juokaujat? Aš dirbu jau 15 metų, ajetaus tu mano, kiek kariškių pas mus sėdi ir valgo, šiandien ateis vakare, ar jūs juokaujat? Čia mus reikia apginti nuo šmeižto!“, – susijaudinusi kalbėjo baro vadovė. Praėjusią savaitę dirbusi ir incidentą mačiusi padavėja, kuri prisistatė Lauros vardu, taip pat tikino, kad salė buvo užsakyta verslo pietums ir būtent ši priežastis kariui ir buvo nurodyta.

„Girdėjau, kas jam buvo pasakyta. Kariai čia ateina kasdien, jis pats valgo. Su kariais elgiamasi labai maloniai, stengiamasi juos aptarnauti pirmus, jie išeina patenkinti. Nežinau, kodėl reikėjo žeminti, apšmeižti padavėjus, jei kažkas nepatinka, mes visada pasiruošę kalbėti“, – tikino padavėja Laura. Ji tikino, kad po kilusios skandalo nepatenkintą karį aptarnaus ir vėl.

„Žinoma, jis klientas. Aš jam neturiu ką pasakyti, čia gal jis turėtų atsiprašyti, kad mus apšmeižė“, – pridūrė padavėja.