„Yra praktika ir iš kitų užsienio valstybių, kad Rusija kreipia dėmesį į visų NATO valstybių vykstančius rinkimus, ne išimtis ir Lietuva. (...) Rusiją domina visi rinkimai - ir savivaldybių, ir Prezidento, ir Europos Parlamento“, - trečiadienį žurnalistams Seime sakė R. Baltrėnas.

Jis dalyvavo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje, kuriame buvo pristatyta Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) metinė grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo ataskaita.

Karinės žvalgybos vadovas nenorėjo plačiau komentuoti to, kaip Rusija domisi rinkimais, sakydamas, kad tai planuojama aptarti kitą savaitę pristatant metinę grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo ataskaitą.

„Saugumo situacija stabiliai turinti iššūkį. Tai reiškia, kad rytinės kaimynės savo pajėgumus plėtoja į vieną arba į kitą kryptį. Detaliau galėsime kalbėti kitą savaitę, bet saugumas turi iššūkių, kuriuos reikia įvertinti ir priimti sprendimus“, - sakė R. Baltrėnas.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas, kalbėdamas apie grėsmes nacionaliniam saugumui, irgi neatmetė nedraugiškų jėgų siekio daryti poveikį ir savivaldos rinkimams.

„Procesai, kurie vyksta tam tikrose savivaldybėse, kelia nerimą. Aišku, sakykime, nedraugiški interesai mato galimybes veikti ir išnaudodami savivaldybių rinkimus“, - sakė V. Bakas.

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis nenorėjo komentuoti, ar artėjantys savivaldos rinkimai VSD yra iššūkis ar eiliniai rinkimai.

„Apsišarvuokime kantrybe, mes antradienį atsakysime į visus klausimus“, - žurnalistams sakė D. Jauniškis.

Kalbėdamas apie grėsmes nacionaliniam saugumui, VSD vadovas sakė, kad situacija yra stabiliai gerėjanti.

„Stabiliai gerėjanti situacija. (...) Manau, kad mes visi geriau šiuo metu tą situaciją Lietuvoje suprantame, ir dėl to ta gerėjimo tendencija ir yra“, - sakė D. Jauniškis.

Kitą savaitę, antradienį, planuojama pristatyti žiniasklaidai ir visuomenei Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) metinę grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo ataskaitą.