Rukloje ir Gaižiūnų poligone vykstančiose lauko taktinėse pratybose iš viso dalyvauja daugiau nei 2 tūkstančiai karių iš Danijos, JAV, Lenkijos ir Lietuvos, pratybose naudojama apie 800 karinės technikos vienetų. Lietuvos kariuomenės logistai, suteikdami priimančios šalies paramą, užtikrina visų karių apgyvendinimą, maitinimą, aprūpinimą elektra, degalais, taip pat tiekia ryšio paslaugas bei rūpinasi medicinine pagalba.

Pasak Krašto apsaugos ministerijos, viena iš pagrindinių logistinių užduočių per pratybas Lietuvoje - mokymuose dalyvaujančios karinės technikos aprūpinimas kuru.

Tankai, pėstininkų kovos mašinos, šarvuočiai, logistiniai sunkvežimiai, padaliniams vykdant užduotis poligone, suvartoja ypač daug degalų. Kuras taip pat yra naudojamas ir padalinių vadavietės aprūpinančiuose elektros generatoriuose.

"Iš viso planuojama, kad per "Kardo kirčio" pratybas Lietuvoje bus sunaudota apie 280 tūkst. litrų kuro. Tai sudarys apie pusę pratybų "Kardo kirtis" Lietuvoje biudžeto," - sakė pratybų Rukloje aprūpinimo skyriaus viršininkas kapitonas Vacys Metrikis.

Sklandžiam pratybų "Kardo kirtis" ryšio palaikymui surinkti geriausi Lietuvos kariuomenės ryšininkai. Jie atsakingi už interneto, laidinio ir radijo ryšio tiekimą pratybose dalyvaujantiems tiek Lietuvos, tiek kitų šalių kariuomenių padaliniams. Pasak Rukloje įkurto pratybų ryšių centro viršininko majoro Viktoro Kucenko, užsienio šalių kariams yra tiekiamos tik pratybų užduočių vykdymui reikalingos ryšio paslaugos.

 "Užsieniečiai patys įsigyja Lietuvos ryšio tiekėjų telefonines korteles, patys rūpinasi asmeniniams poreikiams skirtu interneto ryšiu," - sakė mjr. V. Kucenko.

Kita labai svarbi logistų užduotis - pratybų "Kardo kirtis" dalyvių maitinimas. Per visas šias pratybas tik vadovybės, štabų ir aprūpinimo padalinių kariai yra maitinami valgyklose. Tuo tarpu kariai, vykdantys užduotis Gaižiūnų poligone, aprūpinami sausu maisto daviniu. Kiekvienos dalyvaujančios šalies kariai sausus davinius į pratybas apsigabeno kartu su savimi.

"Esu ragavęs ir danišką, ir amerikietišką sausą davinį. Visi jie savotiški. Mūsiškis gal kiek įvairesnis, jame daugiau sudedamųjų dalių. Manau, šie daviniai yra pritaikyti atsižvelgus į skirtingus maitinimosi įpročius ir skonį", - pasakojo vienos iš padalinių vadaviečių apsaugą vykdantis grandinis Edgaras Turauskas.

Kariai pratybų metu taip pat yra aprūpinami geriamu vandeniu. Dalis vandens yra patiekiama pusės litro talpos buteliukuose, taip pat į pratybų vietas gabenamas vandentiekio vanduo, kuris skirtas prausimuisi ir kitoms reikmėms. "Geriamo vandens kariams visiškai užtenka. Dabar, kai lauke vėsu, užtenka išgerti 3-4 buteliukus per dieną," - paklaustas apie aprūpinimą, sakė lenkų žvalgybos būrio vadas leitenantas Rafalas Piasecki.

Per pratybas kariai, vykdantys užduotis Gaižiūnų poligone, ilsėtis į kareivines negrįžta. Karių poilsis organizuojamas lauko sąlygomis. Kareivinėse apgyvendinta tik pratybų vadovybė, štabų ir aprūpinimo padalinių personalas. 

Visu pratybų laikotarpiu budi kvalifikuoti karo medikai, jie pasiruošę bet kada suteikti pratybų dalyviams reikiamą medicininę pagalbą.