Teisingumo ministerijos duomenimis, Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) narių skaičius nuo 2016 m. spalio iki 2018 m. kovo išaugo tik 633 – nuo 3679 iki 4312.

Palyginimui – Lietuvos socialdemokratų partijos narių, kai Vyriausybei vadovavo Algirdas Butkevičius, per panašų laikotarpį – nuo 2012 m. iki 2014 m. spalio, pagausėjo 4815 – tai yra nuo 17 032 iki 21 847.

Paklaustas apie savo partijos narių skaičiaus dinamiką LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis paaiškino, kad jie į partiją narius priima labai atsargiai.

„Mes esame labai konservatyvūs priimdami į partiją. Iš karto po rinkimų vykusiame suvažiavime, šnekėdamas partijos skyriams, pasakiau, kad dabar norinčių įstoti į partiją bus labai daug, bet, jeigu mes norime išsaugoti partijos narių vertybinį bendrumą, mes turėtume būti labai atsargūs. Nes labai dažnai bus norima įstoti galvojant, kad partija galės padėti pasiekti kažkam karjerą“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, norint įstoti į LVŽS yra taikomas metų pereinamasis laikotarpis. Įtariau žiūrima į jau kitai politinei jėgai priklausiusius asmenis.

„Jeigu tas žmogus buvo kokioje nors kitoje partijoje, tai yra vienas požymis, kad gali būti, kad tas žmogus siekia kokių nors karjerinių interesų, o ne vertybinių dalykų. Jeigu žmonės nebuvę partijose, tai tie žmonės daug lengviau priimami“, – sakė R. Karbauskis.

Susitraukė Palucko ir Uspaskicho partijos


Gintautas Paluckas

Teisingumo ministerijos statistika rodo, kad per laikotarpį nuo Seimo rinkimų sumažėjo Viktoro Uspaskicho valdomos Darbo partijos ir Gintauto Palucko vadovaujamos Lietuvos socialdemokratų partijos narių skaičius.

Abiejų partijų vadovai tai aiškina inventorizacija ir noru išsiaiškinti tikrąjį narių skaičių, ir neigia, kad tai yra iš esmės susiję su Lietuvos socialdemokratų darbo partijos įsisteigimu.

Socialdarbiečiai 2018 m. kovą, Teisingumo ministerijos duomenimis, turėjo 3000 narių.

Lietuvos socialdemokratų partijos narių skaičius nuo 2016 m. spalio iki 2018 m. kovo sumažėjo 2 669 – nuo 21 201 iki 18 532.

Socialdemoktų pirmininkas G. Paluckas teigė, kad taip nutiko dėl to, kad partija tvarkosi savo sąrašus, ir aiškinasi, kiek iš tikro aktyvių narių turi. Taigi, nubyrėjo tie, kurie buvo partijoje tik formaliai, bet nedalyvavo jos veikloje, nemokėjo nario mokesčio, galbūt, yra emigravę.

Penktadienį „Žinių radijui“ jis sakė, kad pas socialdarbiečius iš jų išėjo tik 160-190 žmonių, rašė BNS. DELFI socialdemokratų partijos pirmininkas dar siūlė atidžiau patyrinėti Lietuvos socialdemokratų darbo partijos narių sudėtį.

„Ten (Darbo partijos) Širvintų skyrius atėjo su Pinskais, didelė dalis Vilniaus skyriaus, Šedžius 800 parašų iš Šiaulių atsinešė , tai niekaip nesusiję su mumis. Čia yra labiau antra Darbo partija, o ne socialdemokratų“, – sakė G. Paluckas.

Darbo partija per šį laikotarpį nuo rinkimų sumažėjo dar labiau, jie neteko 6200 narių – nuo 20 659 iki 14 459.

Viktoras Uspaskichas

Partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas irgi neigė, kad tai kaip nors susiję su socialdarbiečių atsiradimu. Esą į šią partiją išmigravo tik iki 400 jų buvusių narių.

„Mes tiesiog darome inventorizaciją, tie kurie buvo atėję su Gediminu Vagnoriumi, Artūru Paulausku, jie niekada realiai nedalyvavo. Tvarkome sąrašą, ir norime, kad visi nariai būti tikri“, – sakė V. Uspaskichas.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos narių skaičius nuo rinkimų pasikeitė nežymiai – nuo 14 920 iki 14 523. Taip pat – ir Liberalų sąjūdžio – nuo 7979 iki 7890.