„Pati Stambulo konvencija tikrai nepakenktų. Tik tie, kurie labai nori jos ratifikavimo, jie labai nori įrašo, kad atsirastų socialinė lytis ir iš to kiltų rimtos diskusijos ir gal bandymai įteisinti vienos lyties šeimas ir visa kita“, – „Žinių radijui“ penktadienį sakė R. Karbauskis.

Anot „valstiečio“, Lietuvoje įstatymai jau dabar draudžia smurtą prieš moteris, tad, akcentuoja R. Karbauskis, konvencija, kurios pagrindinis tikslas imtis sisteminių priemonių bei efektyviai kovoti su smurtu lyties pagrindu, iš esmės nieko nebepakeistų.

„Smurtas prieš moteris mūsų teisės sistemoje jau yra (draudžiamas – ELTA) ir Stambulo konvencija mūsų įstatymų leidybos praktiškai nepakeistų“, – sakė R. Karbauskis ir džiaugėsi, kad Seimo pirmininkė šią savaitė pranešė, jog šio dokumento svarstymas Seime, ko gero, bus nukeltas į rudens sesiją.

„Manau, kad tai, jog atidėjo Stambulo konvencijos (svarstymą – ELTA) į rudenį, rodo, kad valdžia supranta, jog kai kurių dalykų nepavyks prastumti paprastu spaudimu, o reikės išaiškinti visuomenei“, – apibendrino R. Karbauskis.

Pastaruoju metu Stambulo konvencijos klausimas visuomenėje sukėlė aštrias diskusijas. Stambulo konvencija ragina valstybių, kurios ją ratifikavo, vyriausybes imtis kovos su visomis smurto prieš moteris formomis ir smurtu artimoje aplinkoje priemonių. Tačiau daugiausiai diskusijų kelia konvencijos dokumente naudojama „socialinės lyties“ sąvoka (angl. gender). Konvencijos priešininkai nepagrįstai teigia, kad dėl to gali būti valstybėje įteisinta trečia ar dar daugiau lyčių bei kad tai pakenkti šeimos sampratai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (296)