„Simbolinis nuomonių skirtumas“

LVŽS lyderis R. Karbauskis Delfi pirmadienį pasakojo, kad su G. Nausėda buvo aptartas ir prezidento veto.

Delfi primena, kad G. Nausėda penktadienį pasirašė dekretą, kuriuo grąžina Seimui pakartotinai svarstyti balandžio 7 d. priimtus Civilinės saugos, Nepaprastosios padėties įstatymo ir Vartotojų teisių apsaugos įstatymų pakeitimus, kuriais numatyta galimybė valstybės valdžios institucijų sprendimais nustatyti tam tikrų prekių ar paslaugų pardavimo ar tiekimo apribojimus, įskaitant ir maksimalias prekių ar paslaugų kainas.

LVŽS vadovas teigė, kad Seimas bandys šį veto atmesti. Tačiau, anot pašnekovo, tai tik simbolinis nuomonių skirtumas.

„Dėl kainų reguliavimo mes turime simbolinį nuomonių skirtumą. Prezidentas mano, kad toks kainų reguliavimas galėtų būti tik nepaprastosios padėties atveju. Mes manome, kad jis yra reikalingas ir ekstremalių situacijų atveju. Bus balsuojama ir jeigu Seimo daugumai užteks balsų jį atmesti, tai ir bus padaryta. Bet čia nėra principinis reikalas, jis pats sakė, kad tai nėra tas klausimas, ties kuriuo būtų labai didelis ginčas“, – Delfi sakė LVŽS lyderis.

Valstiečių vadovas teigė užtikrinęs prezidentą, kad tikrai nėra kalbama apie kainų reguliavimą dabar.

„Tai tebūtų įrankis, kurį turėtume kaip tokį. Nes dabar jokio pagrindo nėra tokį reguliavimą įvedinėti, nėra tokios prekės grupių, kuriai reikėtų tokios priemonės“, – aiškino jis.

Teko aiškinti apie parlamento darbą

LVŽS lyderis tikino, kad G. Nausėdai jis paaiškino, kad Seimo darbas tikrai nėra nutrūkęs ir vangus.

„Skambutis praėjo gerai, normaliai, draugiškai labai. Pasakiau prezidentui tai, ko galbūt jis gerai nežino, kad Seimo komitetai dirba praktiškai kiekvieną savaitę, tik nuotoliniu būdu. Jie priiminėja sprendimus, kurie reikalingi Seimui jau balsuojant dėl įstatymo projektų. Šitas darbas nėra nutrūkęs. Tomis dienomis, kada mes dirbame posėdžiuose, mes tai darome didesniu krūviu, praktiškai dvigubai, lyginant su įprastais posėdžiais“, – įspūdžiais dalijosi R. Karbauskis.

„Realiai, skaičiuojant terminus, mes esame praleidę tik porą posėdžių dienų“, – išvadą darė valdančiųjų atstovas.

R. Karbauskis po pokalbio tikino, kad prezidentą užtikrino, jog Seimas savo pareigą atlieka ir atliks.

Paklaustas apie kritiką Seimui, kurią šalies vadovas išsakė penktadienį, R. Karbauskis norėjo kai kuriuos dalykus paaiškinti.

Ramūnas Karbauskis

„Noriu paaiškinti, koks skirtumas yra tarp Prezidentūros, Vyriausybės ir Seimo darbo. Seimo posėdžiai negali būti vykdomi nuotoliniu būdu – susirenka į vienus rūmus 400–500 žmonių, tai yra akivaizdus ir tiesioginis karantino pažeidimas. Bet Seimas yra Seimas, jis bet kokiu atveju turi atlikti savo pareigas, mes jas atliekame. (…) Mes dirbame, savo pareigą atliekame. O tai, ką siūlo opozicija – dirbti dvi dienas per savaitę, čia yra daugiau politikavimo paieška.

Jiems, matyt, trūksta tribūnos. Jie gi turi suprasti, kad kol yra karantinas, tol grėsmė, kad Seimas taps dar vienu židiniu, yra labai didelė. Aš nežinau daugiau kitos vietos šalyje, kur tiek žmonių susirenka į vieną vietą, salę“, – kalbėjo LVŽS lyderis.

„Juk mes čia ne tris, penkis mėnesius karantiną turime. Praėjo mėnuo, praeis dar kažkiek laiko. Bet nieko čia tokio neatsitiko“, – apie Seimo posėdžius kalbėjo R. Karbauskis.

„Čia nėra ko didvyrius vaidinti“

LVŽS lyderis tikino, kad opozicijos pasiūlymas rinktis dvi dienas per savaitę, taip grįžtant į normalų Seimo darbo ritmą, nėra atsakingas.

„Jeigu atsitiktų situacija, kad Seimo narys kuris nors susirgtų, buvęs posėdžių salėje, tai būtų 2 savaičių privalomas karantinas. Tai nebūtų pasirinkimas, šitoje vietoje niekas jau nešnekėtų, ar reikia susirinkti Seimo nariams, ar ne. Aš, aišku, nelinkiu nė vienam Seimo nariui (susirgti, aut. p.), juo labiau – opozicijos atstovui. Bet labai neatsakinga yra tai, kas viešoje erdvėje yra šnekama“, – sakė LVŽS lyderis.

Politikas tikslino, kad to paties netaiko prezidentui G. Nausėdai.

„Prezidentūros ir Seimo darbas skirtingas, sąlygos irgi“, – aiškino jis.

R. Karbauskis tikino, kad Seimo, Prezidentūros ir Vyriausybės darbas yra „labai konstruktyvus“.

„Tai, kas buvo Dalios Grybauskaitės laikotarpiu, tai yra diena ir naktis, tą galiu pasakyti labai aiškiai. Net neįmanoma palyginti“, – aiškino Seimo narys.

LVŽS lyderis pasidalijo ir savo asmeniniu pasiūlymu – rengti po vieną Seimo posėdį per savaitę.

„Aš tikrai siūlysiu, kad kol yra karantinas, nedaryti prie šios, net ir žemėjančios kreivės, nedaryti 2 savaičių pertraukų, bet turėti savaitines pertraukas. Nes savaitės laikas yra pakankamas, kad pasimatytų – ar yra simptomai, ar ne. Aš siūlysiu daryti savaitės pertraukas, daryti po vieną posėdį per savaitę – didesniu krūviu, tol, kol nebus atšauktas karantinas“, – pasiūlymą apibūdino jis.

R. Karbauskis teigė, kad tai lėmė kelios priežastys.

„Čia nėra ko didvyrius vaidinti. Didelė dalis Seimo narių yra rizikos grupėje pagal amžių. Dėl to nereikia čia kažkaip vaidinti drąsius ir stiprius. Reikia atlikti pareigas ir saugoti save, savo šeimas. Negalima tuo žaisti“, – aiškino R. Karbauskis.

Pokalbyje taip pat dalyvavo Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) frakcijos seniūnas Seime Rimantas Sinkevičiys ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA–KŠS) frakcijos Seime seniūnė Vanda Kravčionok.