„Nesistebėčiau, jei jis išsikeltų kandidatu į prezidentus. Tokioje būsenoje gali būti, kad taip ir bus, – po M. Puidoko surengtos spaudos konferencijos, kurioje nuskambėjo kritika sąjungos veiklai ir atskiriems jos nariams, kalbėjo R. Karbauskis. – Džiugelis su pasakojimais apie menamus kyšius – tai fantazijos, kurios skirtos tik dėmesiui pritraukti. Čia jau ne tai. Čia daug sunkiau.“

Karbauskis: tai rimtesnė problema nei dėmesio troškulys

M. Puidokas spaudos konferencijos metu kvietė kolegas jungtis į grupę, kuri esą padėtų sąjungai siekti rinkimų metu išsikeltų tikslų. Jis teigė, kad sulaukia nemažai frakcijos kolegų palaikymo, tačiau R. Karbauskis neigė šią nuomonę: „Aš žinau, kaip yra. Žmonės pasibaisėję tuo, ką jis darė tos mergaitės istorijoje (devynmetės, kurios įvaikinimo siekė pora iš Naujosios Zelandijos istorija – DELFI)“.

R. Karbauskis teigė, kad po M. Puidoko pareiškimų emocijos dviprasmiškos: ir juokinga, ir liūdna. „Jei aš esu teisus, kad jam dvejinasi, tai tokiu atveju tai rimtesnė problema nei dėmesio troškulys“, – kalbėjo LVŽS lyderis.

Ramūnas Karbauskis

Parlamentaras teigė, kad viskas prasidėjo nuo kauniečių Kručinskų istorijos. M. Puidoko įsikišimą į šią istoriją R. Karbauskis taip pat kritikavo. „Jis gavo dėmesio toje istorijoje, kai Kaune buvo paimti du vaikai. Tai buvo jo apygarda ir panašiai. Tada aš jam sakiau, kad gerai, kad dalyvauja, kad padeda šeimai. Be abejo, jis darė darbą, kurį Seimo narys turi daryti. Nors galima kibti prie elgesio ir taip toliau, bet toje vietoje jis pateisinamas, jo elgesys. Vėliau atsiranda darbo grupė tam, kad pateiktų pasiūlymus Vaiko apsaugos pagrindų įstatymo pataisoms, kurioje jis dalyvauja ir pateikia projektą, kuriame buvo trys Konstitucijos pažeidimai“, – kalbėjo R. Karbauskis ir teigė, kad dėl to ir pats prisijungė prie darbo grupės, tačiau vėliau M. Puidokas esą nuopelnus prisiėmė sau.

Ramūnas Karbauskis
Jei aš esu teisus, kad jam dvejinasi, tai tokiu atveju tai rimtesnė problema nei dėmesio troškulys.

M. Puidokas aktyviai reiškėsi ir mergaitės, kurią norėjo įvaikinti į Naująją Zelandiją, istorijoje. R. Karbauskio teigimu, frakcijoje nėra nė vieno, kuris palaikė tokį kolegos elgesį. „Tai buvo politiko, kuriam reikia dėmesio, elgesys. Tokio, kuris pasigauna temą tik dėl to, kad turėtų dėmesio ir kažkaip formuotų savo įvaizdį“, – teigė LVŽS lyderis.

Valstiečių ir žaliųjų lyderis tikino, kad kalbėjo su M. Puidoku ir kritikavo jo didelį įsikišimą į Naujosios Zelandijos istoriją.

„Bet žmogus tiesiog pradėjo nebeatrinkti. Jis man sakė, kad turi šimtą tūkstančių rinkėjų. Jis sutapatino tuo žmones, kurie internete pasirašinėjo dėl Vaiko apsaugos pagrindų įstatymo pataisų, su tais, kurie už jį balsuotų. Girdėjau tuos dalykus ir galvojau, kas su žmogumi negerai?“, – svarstė R. Karbauskis.

LVŽS nesiims jokių veiksmų

„Dėl nuomonių iš frakcijos nieko nešaliname, – į klausimą, ar ketina imtis veiksmų dėl M. Puidoko pareiškimų, atsakė R. Karbauskis. – Bet man liūdna, nes čia jau ne nuomonė. Esu tikras, kad čia ne kritika.“

LVŽS lyderis vėl pakartojo, kad M. Puidokas maišo realybę su menama realybe. „Liūdna, nes aš jį pažįstu. Nepažinočiau, man tiesiog būtų juokinga, nes tai, ką jis sako – tiesiog nesąmonės visa apimtimi.“

Seimo narys teigia, kad be S. Skvernelio ir R. Karbauskio fotografijų M. Puidoko apylinkėje, Seimo nariu jis net nebūtų išrinktas.

Ramūnas Karbauskis
Dėl nuomonių iš frakcijos nieko nešaliname. Bet man liūdna, nes čia jau ne nuomonė. Esu tikras, kad čia ne kritika.

M. Puidokas teigia, kad LVŽS nevykdo rinkiminių pažadų, tačiau R. Karbauskis tai neigia ir M. Puidoko žodžius vadina savo paties galvoje susidėliotu paveikslu, kuris esą su realybe neturi nieko bendro.

LVŽS lyderis neigiamai atsakė ir į klausimą, ar apskritai bandysis kalbėtis su M. Puidoku: „Apie ką kalbėtis su žmogumi, kuriam dvejinasi?“

R. Karbauskio teigimu, dėmesio parodymas situaciją tik pablogins. „Jei kas nors klaus, ką daryti, nes žmogus visiškai nusišneka? Sakysiu, kad nieko nedaryti, nes žmogaus tiesiog gaila“, – teigė parlamentaras.

Puidokas kritikavo LVŽS ir kolegas kvietė jungtis į grupę

„Matau Karbauskio ir Skvernelio galios žaidimą, – kviesdamas kolegas telktis į vidinę grupę „Darni Lietuva“ ir prisiimti atsakomybę už rinkiminės programos vykdymą, kalbėjo M. Puidokas. – Šiame žaidime jau nebesvarbi rinkimų programa.“

M. Puidokas kreipėsi į LVŽS lyderį Ramūną Karbauskį: „Kreipiuosi į Karbauskį kviesdamas atsibusti ir sugrįžti prie tikrųjų vertybinių principų ir nuostatų, kurių dėka mes visi susibūrėme šioje politinėje jėgoje“.

Mindaugas Puidokas

„Šiuo kvietimu raginu savo kolegas ir bendražygius atsigręžti ir peržvelgti LVŽS vertybes, prisiminti rinkėjams duotus pažadus ir prisiimtus įsipareigojimus. Negaliu taikstytis su tendencija kai LVŽS vis labiau ne tik tampa vieno žmogaus partija, bet ir tolsta nuo savo rinkimų programoje iškeltų ambicingų vertybinių tikslų. Kartu tikiu mūsų programos siekių teisingumu ir reikalingumu šios dienos Lietuvai“, – raginimo telktis į grupę motyvus pranešime spaudai įvardino M. Puidokas.

Pasak M. Puidoko, LŽVS pirmininko R. Karbauskio siekis vis daugiau valdžios koncentruoti savo rankose, taip pat neseniai įgyvendinta ambicija per pusę, nuo 12 iki 6, sumažinti LVŽS pavaduotojų skaičių ir dvigubai prailginti partijos pirmininko kadenciją – nedera su demokratijos principais.

Mindaugas Puidokas
Kreipiuosi į Karbauskį kviesdamas atsibusti ir sugrįžti prie tikrųjų vertybinių pribcipų ir nuostatų, kurių dėka mes visi susibūrėme šioje politinėje jėgoje.

„Partijos pirmininkas nori ne tik būti renkamu iš vieno kandidato, bet ir pats pasiskirti valdybos narius. Greta to, partijos pirmininko vykdomas boikotavimas bet kokių mėginimų stiprinti partijos regioninę struktūrą, matyt, bus sąlygotas tos pačios diskusijų ir kitos nuomonės baimės. Man tai atrodo ne tik nedemokratiška, bet ir nekorektiška“, – pranešime teigia M. Puidokas.

M. Puidokas mano, kad partijai reikia didelių vidinių reformų, susitelkimo, kalbėjimosi ir susikalbėjimo tarpusavyje. „Kartais atrodo, kad dėl svarbių žmonėms ir valstybei projektų diskusijoms vietos visai nebelieka, kai bet kokias geriausio sprendimo paieškas nustelbia viena nuomonė“, – pranešime kalba Seimo narys.

Spaudos konferencijos metu kritiką LVŽS išsakęs M. Puidokas sulaukė klausimo, ar ketina trauktis iš LVŽS frakcijos Seime, ar net iš pačios sąjungos, tačiau jis tikino, kad tokių veiksmų neplanuoja. „Lieku frakcijoje ir kviečiu partijos kolegas kartu diskutuoti ir burtis į vidinę frakcijos grupę“, – kalbėjo M. Puidokas.

„Turėtume pamėginti, kad lyderiai išgirstų kritiką ir kas yra blogai. Jei kritika nebus išgirsta, turėsime labai liūdnas pasekmes, – kalbėjo M. Puidokas. – Nesiekiu skaldyti frakcijos, neišeinu iš partijos ir iš pačios frakcijos.“

Į klausimą, ką darytų, jei nepavyktų pasiekti savo tikslų, teigė, kad apie tai galvoti dar anksti. Jis taip pat neigiamai atsakė į klausimą, ar neketina kandidatuoti į prezidento rinkimus.