„Tas kelias labai blogos būklės“

Žiniasklaidoje vis dar aptarinėjamas prie premjero Sauliaus Skvernelio namų asfaltuojamas kelias.

15min.lt atliktas tyrimas skelbia, jog iš Vilniaus rajono kelių asfaltavimui papildomai skirtų 300 tūkst. eurų beveik visa suma atiteko Smiglių kaimo Upės gatvės, kurioje gyvena premjeras S. Skvernelis, remontui. Pats premjeras tikino, kad į procesus nesikiša.

R. Karbauskio teigimu, premjeras tikrai nežinojo, kad Vyriausybė lėšų skyrė būtent jam.

„Aš esu tikras, kad S. Skvernelis nežinojo, kad jo kelias konkrečiai bus asfaltuojamas“, – teigė jis.

Valstiečių lyderis tikino, kad pats važiuodamas tuo keliu stebėjosi, kaip taip netoli nuo Vilniaus dar gali būti tokios prastos kokybės kelių.

Premjeras Saulius Skvernelis

„Aš esu tuo keliu važiavęs, galiu pasakyti aiškiai, tai yra kelias, kurį būtina buvo tvarkyti, ten daug žmonių gyvena. Tas kelias buvo labai blogos būklės. Suprantu ir Vadovybės apsaugos departamento (VAD) prašymą jį sutvarkyti. (…) Su lengvąja mašina (važiuojant, aut. p.) ten galima išbarstyti detales. (…) Juk ne pirmais metais, kai S. Skvernelis tapo premjeru, tą kelią tvarko, manau, kad tas klausimas buvo keliamas dar gerokai iki tol, kol Saulius tapo premjeru. (…) Mane patį stebino ta gatvė, važiavau ja kelis sykius ir stebėjausi, kad tokių gatvių aplink Vilnių dar yra“, – DELFI sakė R. Karbauskis.

DELFI primena, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) jau pradėjo tyrimą.

Skandalą dėl Narkevičiaus „įsuko“ Masiulis

Šią savaitę į padėtį susisiekimo sektoriuje sureagavo ir buvęs ministras Rokas Masiulis. Jis feisbuke rašė, kad labai apgailestauja, kad iki „šito nusiritom“. R. Karbauskio teigimu, buvusiam susisiekimo ministrui dabar nemalonu stebėti, kad naujam ministrui sekasi spręsti tai, ko nepavyko jam pačiam.

„Jeigu šnekėti apie nepotizmą ir kitus dalykus, kurie graužia valstybę, tai pirmiausia tai turėtų būti sietina su pačiu R. Masiuliu, mano įsitikinimu. (...) Reformos, kurias inicijavo R. Masiulis, jos davė visiškai neigiamą rezultatą. (…) Mano galva, kam jau šnekėti apie žvyrkelius ir jų asfaltavimą, tai R. Masiuliui reikėtų mažiausiai apie tai šnekėti.

„Buvusiam ministrui, žinoma, būtų labai smagu, kad naujam ministrui nepasisektų. O J. Narkevičiui teks sutvarkyti tai, ko anas nesugebėjo“

Visumoje R. Masiulis su tuo klausimu nesusitvarkė ir tai yra didelė problemą, kurią turi spręsti naujas ministras. Suprantu, kad buvusiam ministrui dabar skaudu yra suprasti, kad naujasis padarys kažką, su kuo nesusitvarkė jis“, – kalbėjo LVŽS pirmininkas.

R. Karbauskis DELFI sakė, kad nepasitenkinimą dėl J. Narkevičiaus keliančios įmonės yra susijusios su buvusiu ministru R. Masiuliu.

Rokas Masiulis

„Jeigu man kas nors užduotų klausimą, kodėl J. Narkevičius yra taip spaudžiamas, pirmiausia pasakyčiau, kad palietė „Lietuvos pašto“ problemas, toliau – „Lietuvos geležinkeliai“, kelių asfaltavimo reformas ir visur mes ten rasime R. Masiulio draugus, ar artimus pažįstamus. Nes jis visose įmonėse statėsi pažįstamus, nepotizmas šioje vietoje buvo aukščiausiame lygyje“, – sakė jis.

„Aš esu įsitikinęs“, – sakė R. Karbauskis, paklaustas, ar būtent R. Masiulis ir jo aplinka judina pagrindą po ministro J. Narkevičiaus kojomis.

„Neturiu tam įrodymų, nesiruošiu niekam to įrodinėti, tai nėra kaltinimas, bet tai yra mano nuomonė“, – sakė jis.

R. Karbauskis teigė, kad kuo ilgiau dirbs J. Narkevičius, „tuo aiškiau matysis, ko nesugebėjo padaryti R. Masiulis“.

„Buvusiam ministrui, žinoma, būtų labai smagu, kad naujam ministrui nepasisektų. O J. Narkevičiui teks sutvarkyti tai, ko anas nesugebėjo“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Valstiečių lyderis svarstė, galbūt ministras J. Narkevičius pietaudamas už valstybinių įstaigų lėšas, pradėjęs dirbti nepakeitė ministerijos protokolo skyriaus.

„Matyt protokolo tarnyba buvo ano ministro, ir ji dėl netinkamo elgesio nieko nesakė, nes o ką, R. Masiulis taip nepietavo?“ – klausimą kėlė valstiečių lyderis.

„Aš esu girdėjęs tas istorijas, ne tai, kad išskirtiniai atvejai, o tokia praktika. Jo protokolo tarnyba senoji net nereagavo į tai, neįspėjo ministro, nes atrodė viskas normalu“, – kaltinimų buvusiam ministrui negailėjo valstiečių lyderis. Pridurdamas, kad R. Masiulio elgesio niekas „jokiais skandalais nevertė“.

Tiesiog nemato pagrindo

Prezidentas G. Nausėda jau ne kartą pareiškė, kad J. Narkevičius toliau ministro pareigų eiti nebegali. Tam prieštarauja tiek premjeras, tiek ir valdantieji, tikindami, kad teisinių argumentų tam nėra.

R. Karbauskio teigimu, dabartinė situacija tikrai nepasibaigs santykių su prezidentūra sugadinimu.

„Viskas, kas yra J. Narkevičiui inkriminuojama, nėra priežastis jo pasitraukimui“

„Aš nemanau, kad čia santykių gadinimas. Paprasčiausiai esmė yra tame, kad prezidentas pasakė savo nuomonę, mes ją tikrai gerbiame. Bet kiek aš suprantu, vienas iš pagrindinių moralinių kaltinimų J. Narkevičiui yra brakonieriavimas, bet gi žinome, kad tai subliuško. O kiti – viešbutis, jis Seimo Statuto nepažeidė“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Jis svarstė, kad konservatorė Agnė Bilotaitė iš Seimo viešbučio išsikraustė spalio pradžioje, žinodama, „specialiai ruošiantis šitai akcijai“.

Valstiečių lyderis tikino, kad viešojoje erdvėje pateikiama informacija apie J. Narkevičių nėra pagrindas jį atleisti.

Jaroslavas Narkevičius

„Jeigu jis ką nors būtų pažeidęs pagal Seimo Statutą, tai tokiu atveju būtų galima kažką sakyti. Toliau, pietūs, bet mes žinome jau šią istoriją. Ir kas jam dar inkriminuojama? Morališkai, prie ko prisikabinsi? Prie pietų prisikabinsi? Aš ir prezidentui, sau ir visiems kitiems linkiu, kad veiktų protokolinė tarnyba, kad niekada nepakliūtume į tokią situaciją. (…) Viskas, kas yra J. Narkevičiui inkriminuojama, nėra priežastis jo pasitraukimui“, – sakė R. Karbauskis.

Valstiečių lyderis kalbėjo, kad visiškai identiška situacija buvo ir su buvusiu žemės ūkio ministru Broniumi Markausku. Anot LVŽS pirmininko, tą kartą taip pat buvo išpūstas burbulas.

„Mūsų ne patirtis tada buvo, mes tokios klaidos nebedarysime. Nenoriu nieko įžeisti, bet mes jau matėme, kaip tie burbulai yra kuriami“, – DELFI sakė R. Karbauskis.

Apie rinkimus negalvoja

Paklaustas apie planuojamus naujus mokesčius, R. Karbauskis tikino, kad jei valdžia pradeda galvoti apie artėjančius rinkimus, ji paprasčiausiai nustoja dirbti.

„Pirmiausia, tai mes apie rinkimus negalvojame. Jei pradedama galvoti apie rinkimus, tai valdžia nustoja dirbti. O mes turime užtikrinti, kad tie visuomenės lūkesčiai, kurie yra, kalbant ir apie mokytojus, kultūros darbuotojus, pensininkus, kad jie būtų įgyvendinti. Šiose situacijoje kiekviena valdžia turi pasverti: ar ji dirba, ar ji rūpinasi rinkimais. Mes prabangos galvoti apie rinkimus neturime“, – DELFI teigė R. Karbauskis.

Jis pažymėjo, kad aiškiai pastebi, kad prekybos tinklai daro viską, kad juos liečiantis įstatymas nebūtų priimtas.

Ramūnas Karbauskis, Remigijus Žemaitaitis, Gediminas Kirkilas, Valdemaras Tomaševskis, Gitanas Nausėda

„Visos priemonės pasitelkiamos: opozicija, blokavimai, laiko tempimai ir taip toliau. O jei apie bankus, atrodo, kad randamas sutarimas. Ir banko sektoriuje, sprendimas, kuris tenkina bankus, tas atrodo suderinta, tuo galime pasidžiaugti. Atrodo, kad ta tema bus uždaryta“, – tikino valstiečių lyderis.

R. Karbauskis žinutę perdavė ir tiems, kurie bijo naujojo automobilių taršos mokesčio – ši mokestinė našta būtų žymiai mažesnis, nei yra kitose šalyse.

„Jeigu mes, kaip valstiečiai žalieji, nepradėtume eiti šiuo keliu, tai tuo keliu eina visi. (…) Ir jei lietuviai išgirstų, kokios sumos mokamos kitose šalyse, tai mūsų pasiūlymas yra minimalus ir dar vienkartinis, ir sumos dešimtimis kartų mažesnės nei kitose šalyse. Ir jeigu dėl to mes pralaimėsime rinkimus, tai bet kokiu atveju tie sprendimai yra būtini“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Kitų metų biudžeto projektas Seime turėtų būti priimtas gruodžio 17 dieną. Nauji mokestiniai pasiūlymai vis koreguojami, tačiau R. Karbauskis ir šios savaitės pradžioje sakė, kad viskam bus pasiruošta ir nauji mokesčiai bus.

Tikina, kad kartelę mažina ne LSDDP naudai

Seime ketvirtadienį nepavyko priimti ir Seimo rinkimų kartelės mažinimo iki 3 procentų. Visa opozicija ištraukė korteles, todėl reikiamo skaičiaus balsų nebuvo. R. Karbauskio teigimu, valdantiesiems kaip problema neatrodo, kad į Seimą galės patekti mažesnės partijos.

„Mūsų niekas neprispaudė“

„3 ar 4, tai jau politinis sprendimas. Mes turime visokių šalių ES, visokių patirčių. (…) Mes gyvename 30 metų Nepriklausomoje valstybėje, mes galime vertinti savo valstybės demokratijos plėtrą ir šiandien dienai. Ir 3 procentai rinkėjų yra labai daug žmonių. Jeigu į Seimą pateks viena ar kita mažesnė partija, mums tai neatrodo problema“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Jis tikino, kad oponentų teiginiai, kad šis įstatymas skirtas prastus reitingus turintiems koalicijos partneriams – Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP) yra laužtas iš piršto.

„Negalima galvoti ir taip bukai aiškinti, kad tai yra susiję su dabartine situacija, tai veikia ateičiai. Bandau suvokti, kokiais argumentais būsimi Seime didins tą kartelę, nes tai būtų antidemokratiška“, – kalbėjo valstiečių lyderis.

Ramūnas Karbauskis, Gediminas Kirkilas

Seimo narys teigė, kad jei šis pasiūlymas būtų skirtas konkrečiai LSDDP, jis būtų priimamas po biudžeto patvirtinimo.

„Mes galėtume patempti gumą su tuo įstatymu, jau po biudžeto ir jo nepriimti“, – sakė jis.

„Mūsų niekas neprispaudė“, – DELFI sakė R. Karbauskis.