„Mes matome G. Landsbergio ir premjerės pareiškimus, kad karas neišvengiamas. Tai, mūsų nuomone, yra visiškai rusų propagandos pakartojimas ir tiesiog bandymas išgąsdinti žmones tuo, kuo gąsdinti nereiktų“, – penktadienį LRT televizijai sakė politikas.

R. Karbauskio teigimu, tokia ministro retorika ne tik sėja baimę visuomenėje, bet ir kelia grėsmę šalies nacionaliniam saugumui. Todėl, „valstiečių“ lyderio manymu, G. Landsbergiui pirmiausia derėtų paklausyti prezidento ir atsisėsti bei nusiraminti, o tai padarius – imtis logiškų sprendimų, kurie užtikrintų didesnį šalies saugumą.

„Mūsų kariuomenės vadas ir krašto apsaugos ministras, visi pasakė, kad jokios didesnės grėsmės, negu buvo prieš mėnesį ir anksčiau, nėra, Lietuvos prezidentas taip pat minėjo, kad užsienio reikalų ministras turėtų atsisėsti ir nusiraminti, nes iš tikrųjų tai labai panašu į isteriją, o ne į kažkokių sprendimų paiešką. Tiesiog valdžia išvis nieko nedaro“, – pažymėjo jis.

R. Karbauskis kritikuoja ir penktadienį G. Landsbergio įvardytą siūlymą stiprinti nacionalinę gynybą įvedant visuotinį šaukimą. LVŽS tokio siūlymo nepalaiko ir apskritai dabar derėtų susikoncentruoti į tai, kaip pasiruošti prieš priimant Vokietijos brigadą, sako jis.

„Mes nesutinkame, kad reikia visuotinio šaukimo. (...) Vokiečių brigada Lietuvoje yra tikriausiai didesnis Lietuvos saugumo garantas negu visuotinis šaukimas“, – teigė LVŽS pirmininkas, pridurdamas, kad yra ir daug kitų iššūkių, kuriuos valstybė turi pajėgti finansuoti.

ELTA primena, kad G. Landsbergis išskirtiniame interviu Eltai užsiminė apie būtinybę Lietuvai kuo greičiau įvertinti savo saugumo koncepciją. Pasak politiko, po Šaltojo karto sukonstruota pasaulio struktūra byra akyse, tačiau Lietuvoje apie iškilusias egzistencines grėsmes vis dar vengiama kalbėti.

„Aš negaliu pasakyti, kad mes esame šiandien pradėję diskusiją, kuri atlieptų realią geopolitinę padėtį už Lietuvos sienų. Nepaisant to, kad mes remiame Ukrainą ir tai yra vienas labiausiai valstybę vienijančių klausimų, mes nedrįsome iki galo pasakyti, kiek tiesiogiai tai yra susiję su mūsų saugumu“, – išskirtiniame interviu Eltai sakė G. Landsbergis.

„Aš manau, kad Lietuva privalo aktyviai galvoti apie saugumo koncepcijos ir saugumo piramidės, kuri pastatyta prieš 30 metų, pokyčius“, – laidoje „ELTA kampas“ akcentavo ministras.

Kalbėdamas apie Lietuvai ir rytiniam NATO flangui gręsiančias karines grėsmes, politikas pažymėjo, kad liko tik vienintelis nežinomasis – klausimas, kada tai atsitiks.

„Aš negaliu pasakyti, kada jis bus. Gal dešimtmetis, gal penkeri metai, gal keleri metai. Man yra labai sunku pasakyti. Bet laiko – tą tikrai jaučiu ir labai aiškiai suvokiu – galime turėti labai nedaug“, – teigė politikas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)