A. Vaitkus pakartojo ketinantis teismui skųsti R. Masiulio sprendimą.

Jis sakė, kad į teismą kreipsis, kai perduos darbus uosto direkcijoje jį pavaduojančiam asmeniui.

Karbauskis nesupranta, kodėl kilo problema

Laidoje „DELFI diena“ Ramūnas Karbauskis tikino, kad apie ministro R. Masiulo atstatydinimą jokios kalbos tikrai nėra, o kai kuriems politikams yra taikomi tarsi dvejopi standartai.

„Dabar truputį paaiškinsiu: įmonių vadovai yra išrenkami į Tarybą, jie tampa viešais asmenimis, jų visos deklaracijos tampa viešos. Kalbame apie uosto vadovą, kuris irgi tampa Tarybos nariu, jie visi deklaruoja savo ryšius. Tai galime dabar išvesti tokią paralelę: į Prezidento rinkimus eina keli žmonės, tarp jų ir Seimo narė Ingrida Šimonytė. Ji gauna labai daug pavedimų į sąskaitą, kuri yra skirta rinkimams finansuoti. O kaip tai įvertinti?

Ramūnas Karbauskis

Tai juk taip pat susiję. Ji to nedeklaruoja. Kaip tada tas žmogus galėtų vadovauti valstybei, jeigu laimėtų rinkimus? Kiek aš žinau, ponas Vaitkus pirmadienį deklaravo savo interesus kaip Tarybos narys.

Jeigu kiltų kažkokių abejonių dėl to, kaip jis ką deklaravo, dėl kažkokių santykių, būtent viešų ir privačių interesų, jis galėtų pateikti visus duomenis. Aš nesuprantu, kodėl problema yra kažkur, kur jos net nėra“, - laidoje „DELFI diena“ sakė R. Karbauskis.

Karbauskis: tai nėra tiesioginiai kaltinimai ministrui

Iš Klaipėdos uosto vadovo pareigų pirmadienį atšauktas A. Vaitkus ketina skųsti susisiekimo ministro Roko Masiulio sprendimą. Jis kol kas nekonkretizavo apskundimo motyvų.

Jokios kalbos apie ministro atstatydinimą niekada nėra buvę, dėl to mane labai nustebino, kai pirmadienį ministras pareiškė, kad jam tai gali kainuoti postą.
R. Karbauskis

„Ministras nelabai tuo giriasi, bet per tuos dvejus su puse metų jis labai daug kartų buvo mūsų frakcijose dėl klausimų, kurie kyla dėl jo sferoje dirbančių įmonių, dėl to, kas vyksta tose įmonėse. Todėl man labai keista, kai ministras dabar klausia, kad jam tik dabar kažkokie klausimai kyla. Taip, mes pirmą sykį dabar esame priversti ministrui rašyti klausimus raštu, o ne žodžiu, nes žodžiu jis nesugeba į juos atsakyti“, - sakė R. Karbauskis.

Jis taip pat priminė ne vieną iš R. Masiulio kuruojamos srities darbų, kurie buvo atlikti nekokybiškai, nepaisant to, R. Karbauskis pabrėžia, kad tai nėra ministro asmeninė kaltė.

Ramūnas Karbauskis

„Pradėjome kritikuoti kai kuriuos ministro sprendimus prieš pusantrų metų, dėl privatizavimo ir jungimo įmonių, kildavo daug klausimų. Dabar mes turime faktus: yra „Kelių priežiūros“ įmonė, kuri yra sujungta iš kelių įmonių, atleista 150 projektuotojų, o kai mes dabar šnekame, kad atsilieka 200 kilometrų žvyrkelių asfaltavimas, mes suprantame, kad ši įmonė, kuri anksčiau buvo už tai atsakinga, tos galimybės jau nebeturi.

Kad ir kaip būtų keista, valstybinė įmonė Lietuvos kelių priežiūra yra subrangovas tiems, kurie laimi konkursus dėl žvyrkelių asfaltavimo. Tai, žinoma, nėra tiesioginiai kaltinimai ministrui, kad jis tuos sprendimus priiminėjo, bet jungiant tas įmones, buvo sakoma, kad tai duos gerus rezultatus, bet viskas priešingai“, - laidoje kalbėjo R. Karbauskis.

Nėra nei vieno kito ministro, kuris taip dažnai būtų kviečiamas į mūsų frakciją, bet paaiškinimas paprastas – jo sritis yra labai plati. Tai nereiškia, kad Masiulis yra blogesnis už bet kurį kitą ministrą, tiesiog jam kyla labai daug klausimų.
R. Karbauskis

Tuo tarpu ministras R. Masiulis pakartojo neatmetantis galimybės, kad sprendimas dėl A. Vaitkaus gali reikšti ir jo paties atšaukimą iš ministrų.

„Aš politikoje ne pirmi metai ir puikiai suprantu situaciją: ponas A. Vaitkus dalyvavo rinkiminėje kovoje su valdančiąja partija, o valdančioji partija turi lemiamą balsą dėl ministro skyrimo, atleidimo“, – sakė R. Masiulis.

Kristina Pocytė, Ramūnas Karbauskis

„Valstiečių“ lyderis R. Karbauskis pirmadienį pranešė, kad siūlys frakcijai R. Masiulį pasikviesti ketvirtadienį ir išklausyti jo argumentus dėl A. Vaitkaus nušalinimo nuo pareigų.

Buvo dažnai kviečiamas į frakciją pasiaiškinti

Laidoje „DELFI diena“ R. Karbauskis sakė, kad ministras R. Masiulis buvo labai dažnai kviečiamas į frakciją pasiaiškinti dėl vienos ar kitos situacijos, į kurią pakliūdavo jo kuruojamoje srityje dirbanti įmonė.

„Mes turime grafiką posėdžių Seime, kuriuose dalyvauja ir ponas ministras. Kiek jis kartų buvo frakcijoje, tai patikrinti yra labai nesunku. Nėra nei vieno kito ministro, kuris taip dažnai būtų kviečiamas į mūsų frakciją, bet paaiškinimas paprastas – jo sritis yra labai plati. Tai nereiškia, kad Masiulis yra blogesnis už bet kurį kitą ministrą, tiesiog jam kyla labai daug klausimų. Pirmieji klausimai, kurie kilo – kodėl naikinami mažieji pašto skyriai, taip pat klausimai dėl neišnešiotų pensijų. (…) Vyresni žmonės patyrė labai daug streso. Aš tiesiog noriu pasakyti, kad „Lietuvos paštą“ valdo žmonės, kurie visiškai nevaldo situacijos. Tai nėra kažkas konkrečiai nukreipta į ministrą, bet jis valdo tą sritį. (…) Mūsų klausimas ministrui yra vienas, o kas toliau? Galbūt keisti įmonės vadovus“, - taip pat sako R. Karbauskis.

Arvydas Vaitkus

R. Karbauskis dar kartą priminė, kad ministrui buvo pateikti klausimai raštu, nes žodžiu jis į juos nesugebėjo atsakyti.

„Šį ministrą paskyrė valdanti dauguma, kai mums kyla klausimų, mes kviečiame ministrus į frakciją ir su jais kalbame, kai atsakymų negauname, pradedame klausimus pateikti kita forma, todėl ir kreipiamės raštu, nes žodžiu atsakymų kol kas negauname.

Jokios kalbos apie ministro atstatydinimą niekada nėra buvę, dėl to mane labai nustebino, kai pirmadienį ministras pareiškė, kad jam tai gali kainuoti postą. Dėl uosto direktoriaus atleidimo, negali net kilti toks klausimas, kad ministras būtų atstatydinamas, bet dėl kitų dalykų, be abejonės galėtų toks klausimas kilti“, - sako R. Karbauskis.

Problemos dėl ministrų keitimo nemato

Tiesa, anot R. Karbauskio, pokyčiai Vyriausybėje nėra blogas ženklas. Jis tikina, kad nėra blogai, kad ministrai yra keičiami.

Aš nematau problemų, kad mes keičiame ministrus.
R. Karbauskis

„Visų vyriausybių darbe būdavo pasikeitimai, keitėsi ministrai ir viceministrai. Jeigu mes kalbame apie sprendimą pakeisti švietimo ministrą, matyt, pasiteisino, jeigu kalbėti apie kultūros ir aplinkos ministrą, tai aplinkos ministro dar nėra, tik kandidatas, bet kiti kandidatai buvo sutikti labai teigiamai. Aš nematau problemų, kad mes keičiame ministrus“, - sako R. Karbauskis.

R. Karbauskis anksčiau yra sakęs, kad mato problemų kelių sektoriuje, ypač asfaltuojant žvyrkelius regionuose. Pasak jo, praėjusių metų planas dėl žvyrkelių asfaltavimo yra neįvykdytas, dėl to kažkas turi prisiimti atsakomybę.

R. Masiulis vasarį Seime sakė, kad Lietuvos pašto situacija dabar „nėra ideali“, tai lėmė ir 2012-2013 metais liberalizuota pašto rinka.

Gavęs uosto valdybos nuomonę bei A. Vaitkui pirmadienį pareiškus, kad jis atšaukia savo nusišalinimą nuo sprendimų, susijusių su dalimi uosto bendrovių, R. Masiulis atšaukė A. Vaitkų iš pareigų. Pasak R. Masiulio, abejotina, ar A. Vaitkus gali pilnavertiškai toliau eiti pareigas.