R. Karbauskio vertinimu, savivaldos rinkimai turėjo parodyti, ar partija nyksta.

„Akivaizdu, kad mes nenykstam“, – sakė jis ir svarstė, kad per Seimo rinkimus „valstiečiams“ pasiseks geriau – esą socialdemokratų rinkėjai savivaldoje per nacionalinius rinkimus rinksis neva mažiau liberalius „valstiečius“.

Taip pat, anot LVŽS lyderio, viliamasi, kad už partiją per nacionalinius rinkimus balsuos komitetų rinkėjai.

Jis pranešė, kad partija kandidatu į premjerus kels A. Verygą.

„Mūsų kandidatas į premjerus, manau, bus Aurelijus Veryga ir atitinkamai mes būsim labai stiprūs tame fronte siūlydami žmogų, kuris turi ir patirties, ir autoritetą žmonių akyse“, – dėstė R. Karbauskis.

Aurelijus Veryga ir Ramūnas Karbauskis

Jis patikino, kad partija kels kandidatą ir prezidento rinkimuose – arba partijos narį, arba ne. R. Karbauskis teigė negalintis nei patvirtinti, nei paneigti, ar tai bus teisininkas Ignas Vėgėlė.

Neatsakė, ar dirbs Šiaulių rajono taryboje

Jis teigiamai įvertino savivaldos rinkimų rezultatus: „Mes labai optimistiškai žiūrim, dirbom, tikėjomės, rezultatai tikrai yra neblogi.“

Politiko įsitikinimu, kažkiek balsų per savivaldos rinkimus perviliojo naujai įsikūrusi buvusio bendražygio Sauliaus Skvernelio vadovaujama Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“.

Bet tai, kad demokratai nei Kaune, nei Vilniuje nepateko į tarybą, pasak R. Karbauskio, rodo, kad oponentai neina teisingu keliu: „Jiems reiks labai apie daug ką pagalvot.“

Tiesa, jis sutiko, kad „valstiečiai“, kurių dalį narių ar šalininkų persiviliojo demokratai, kažką tai prarado, nors esą iš 4 tūkst. partiečių prie demokratų prisijungė tik 150.

„Seime tik didesnis procentas – pagal frakciją, vos ne trečdalis“, – teigė „valstiečių“ pirmininkas.

Jo nuomone, tai labai stipriai nedarys įtakos „valstiečių“ sėkmei.

R. Karbauskis taip pat teigė esąs nustebęs konservatorių sėkme rinkimuose.

„Tie skandalai, kurie vyko, negalėjo nepasiekti žmonių sąmonės, jie ir pasiekė, mes tą girdėjom rajonuose, savivaldybėse. Bet Vilnius subalsavo. Matyt, pasirinkimas buvo ne toks didelis, rinkimų kampanija Vilniuje buvo tokia truputį keista, nes atskyrė keturis [kandidatus] nuo visų kitų“, – pastebėjo politikas.

O į diskusiją įsijungęs A. Veryga svarstė, kad liberalios jėgos nėra populiarios regionuose, o Laisvės partijos idėjos esą apskritai nėra priimtinos didžiajai daliai Lietuvos žmonių.

„Atsiranda skirtis didelių miestų ir regionų“, – pažymėjo A. Veryga.

Aurelijus Veryga

Pats R. Karbauskis kandidatavo į Šiaulių rajono savivaldybės tarybą ir į ją pateko, tačiau per spaudos konferenciją nepasakė, ar joje dirbs – esą kandidatavo, nes taip solidarizavosi su partijos skyriumi Šiaulių rajone.

„Aš negaliu atsakyti šiandien, kad būsiu taryboje, nes tokio tikslo aš neturėjau. Bet iš principo palaikyti komandą, kadangi nesu Seime, turėjau progą kelt savo kandidatūrą“, – aiškino R. Karbauskis.

Vertindamas rezultatus nacionaliniu lygmeniu, R. Karbauskis teigė politinėje sistemoje matantis neliberalus ir liberalus, prie kurių, jo nuomone, priskirtini ir socialdemokratai su demokratais.

„Jie balsuoja kaip liberalai Seime, dažniausiai kaip liberalai. Matyt, kad Seimo rinkimuose, prezidento rinkimuose, Europos Parlamento rinkimuose tas vertybinis skirtumas bus daug ryškesnis negu savivaldoje.

Mes tikrai šioje situacijoje norėjom suprasti, kur yra ta atrama, kokia ji yra, šitie balsai, kurie atiduoti už Valstiečių ir žaliųjų sąjungą prie to, kas buvo tuos pusantrų metų, koks spaudimas buvo partijai, rodo, kad bazė yra tikrai labai stabili ir pakankamai didelė“, – komentavo LVŽS vedlys.

Veryga apie Kauną: yra šalto nustebimo

Partijos pirmininko pirmasis pavaduotojas, siekęs tapti Kauno meru, A. Veryga teigė, jog yra nustebęs rinkėjų verdiktu – antrojo mero rinkimų turo Kaune nebus.

„Neslėpsiu, kad visi turbūt laukėm ir tikėjomės, ir norėjom to antrojo turo Kaune, ir yra, turbūt, šalto nustebimo visiems, kad jis visgi neįvyko – nepaisant konteksto, nepaisant geopolitikos“, – dėstė politikas.


Jis sakė tikėjęsis, kad patriotiški ir tautiški kauniečiai labiau sureaguos į V. Matijošaitį lydėjusius skandalus.

„Bet čia, matyt, yra tie žmonės, kurie apklausose buvo neapsisprendę, kurie atėjo“, – pridūrė A. Veryga.

Bendrai rezultatą Kaune jis vertino gerai – partija turės atstovų savivaldybės taryboje.

„Programą minimum mes tikrai įgyvendinome“, – tikino A. Veryga.

Spaudos konferencijos transliacija:

Preliminariais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, daugiamandatėje rinkimų apygardoje „valstiečiai“ gavo 9,2 proc. balsų, pagal palaikymą, jie trečioje vietoje po socialdemokratų ir konservatorių.

Daugiausia savivaldybių tarybų narių mandatų „valstiečiai“ gavo: Klaipėdos rajone – 11, Šiaulių rajone – 12, Panevėžio rajone – 9, Anykščių rajone – 7, Visagine – 6, Šakių rajone – 8.

10 „valstiečių“ kandidatų į merus išėjo į antrąjį rinkimų turą: Anykščių rajone – Kęstutis Tubis, Ignalinos rajone – Laimutis Ragaišis, Klaipėdos rajone – dabartinis vadovas Bronius Markauskas, Kupiškio rajone – Vidmantas Paliulis, Panevėžio rajone – Edmundas Toliušis, Raseinių rajone – Arvydas Nekrošius, Skuodo rajone – Stasys Gutautas, Šakių rajone – Raimondas Januševičius, Šiaulių rajone – Česlovas Greičius, Visagino rajone – dabartinis vadovas Erlandas Galaguz.

Laimėjusių merų rinkimus pirmajame ture nėra.

Per praėjusius savivaldos rinkimus 2019 metais į antrąjį rinkimų turą buvo patekę 11 „valstiečių“ kandidatų į merus, dar 2 merai išrinkti per pirmąjį turą.

Kaune „valstiečių“ kandidatas į merus, buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga bandė mesti iššūkį trečios kadencijos siekusiam dabartiniam miesto vadovui Visvaldui Matijošaičiui, bet nesėkmingai – V. Matijošaitis išrinktas per pirmąjį turą, A. Veryga surinko 12,48 proc. balsų ir liko antras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)