Išplatintame vaizdo įraše matyti, kaip vyras įlipa į daugiabučio liftą ir tik užsidarius durims, porą kartų nusispjauna. Viską užfiksavo ten įrengtos kameros, o už bendrą tvarką atsakingi bendrijos nariai, ieškodami pažeidėjo, pasidalino filmuota medžiaga ir feisbuko grupėje.

Juos stebino, kad taip elgiamasi, kai šalyje paskelbtas karantinas, daug kalbama apie fizinio atstumo būtinybę ir kaip koronavirusas gali plisti per paviršius. Bendrijos nariai pranešė, kad buvo informuotos ir atsakingos institucijos apie šį incidentą. Taip pat iš vaizdo įrašo matyti, kad vyras nedėvi ir šiuo metu privalomos apsauginės kaukės.

Siekiant suvaldyti viruso grėsmes, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) anksčiau pateikė rekomendacijas, kaip tinkamai prižiūrėti bendro naudojimo patalpas – laiptines. Tam patariama naudoti vandenį, buitinius ploviklius bei įprastas dezinfekcijos priemones, jokiu būdu jų nešluoti.

Daugiabučių namų bendrijoms, namų administratoriams ir kitiems atsakingiems už namo priežiūros organizavimą pateikiamos šios rekomendacijos:

• laiptinę valyti drėgnu būdu, naudojant įprastus ploviklius, kuriuose yra dezinfekuojančių priedų;

• turėklus valyti bent vieną kartą per dieną drėgno šluostymo būdu, panaudojant įprastus ploviklius, kuriuose yra dezinfekuojančių priedų;

• laiptines vėdinti 2-3 kartus per dieną, sudarant skersvėjį;

• laiptinių palanges šluostyti drėgnu būdu, naudojant įprastus ploviklius, kuriuose yra dezinfekuojančių priedų;

• liftų kabinas plauti kasdien, naudojant įprastus ploviklius, kuriuose yra dezinfekuojančių priedų;

• telefonspynes valyti įprastais valikliais, naudojant vienkartinę servetėlę. Nuvalius telefonspynės paviršių valikliu, ją dezinfekuoti dezinfekuojančia priemone bent vieną kartą per dieną

• karantino metu draudžiama šluoti laiptines.

Taip pat patariama tinkamai informuoti gyventojus, iškabinant pranešimus, kad gyventojai laikytųsi rankų higienos reikalavimų, kosėjimo bei čiaudėjimo etiketo, vengtų liesti bendrus (turėklus, liftų valdymo skydelį ir pan.) paviršius rankomis, rekomenduoti dėvėti pirštines.

„Delfi“ jau anksčiau rašė apie du jaunuolius, kurie spjaudėsi, keikėsi ir koneveikė kitus žmones viešajame transporte. Tuomet susidomėjo tokiu vaikinų elgesiu ir policija, kuri juos uždarė į areštinę ir pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal LR BK 284 str. už Viešosios tvarkos pažeidimą.