Keli tūkstančiai žmonių prie Seimo protestavo prieš siūlomus įvesti nekilnojamo turto (NT) mokesčius.

Mitingas vidurdienį pasibaigė, o vienas jo dalyvių – Antanas Kandrotas-Celofanas, pakvietė protestuotojus kartu su juo keliauti į teismą.

13 val. 30 min. Apeliaciniame teisme nagrinėjama baudžiamoji byla, kur Celofanas kaltinamas padėjimu pasisavinti daugiau nei 300 tūkst. eurų.

Kadangi posėdis yra viešas, jame kaip žiūrovai teoriškai turėtų galėti dalyvauti visi pageidaujantys.

Kelių dešimčių žmonių minia pajudėjo nuo Seimo link Lukiškių aikštės, prie kurios yra Apeliacinis teismas.

Tačiau prie teismo durų žmones sustabdė policijos pareigūnai, pranešę, kad visi norintys į vidų patekti negali, nes salėje – per mažai vietos.

„Posėdis yra viešas, kiek nori, tiek eina“, – pasipiktino Celofanas.

A. Kandrotas bandė derėtis su policija, kad žmonės būtų įleisti į teismą, o tie, kas netilps į salę, palauks koridoriuje. Tačiau bergždžiai.

„Kodėl negalima su vėliava, kuo remiantis. Į teismą visi eina, o į salę, kas įeina, atsirinksiu. Jie gali koridoriuje būti, laiptinėje būti“, – aiškino A. Kandrotas.

Galiausiai rastas kompromisas, kad į vidų bus įleisti 15 Celofano palaikytojų, visi kiti lauks Lukiškių aikštėje.

Apkaltinamasis nuosprendis Kauno apygardos teisme buvo priimtas dar 2022 m. gruodį. Teismas tada nustatė, kad kaltinamųjų A. Kandroto, Andriaus Žalio ir Romo Jablonsko bendromis pastangomis buvo pasisavintas didelės vertės įmonei „MDK logistika“ priklausantis turtas (321 791,84 Eur).

Šio nusikaltimo organizatoriumi pripažintas A. Žalys, o A. Kandrotas ir R. Jablonskas veikė padėjėjų vaidmenyse.

Celofanui už šį nusikaltimą skirta 1 m. ir 10 mėn. laisvės atėmimo bausmė, tačiau sprendimas dar nėra įsiteisėjęs, jis apskųstas. Būtent skundo nagrinėjimas ir vyksta Apeliaciniame teisme.

„Kol nebuvau visuomenininkas, visose bylose buvau liudytojas, o dabar mane kaltina, kad padėjau pasisavinti turtą“, – prieš posėdį aiškino Celofanas.

Mitinge – spalvingi žmonės

Mitingą dėl NT mokesčių inicijavo Raimondas Šimaitis, su Vilniaus miesto savivaldybe jis buvo suderintas. Planuota, kad mitinge dalyvaus iki 1 tūkst. žmonių, gyventojams iš įvairių Lietuvos miestų buvo organizuotas pavėžėjimas.

R. Šimaitis „Facebook“ paskyroje prisistato kaip „ne politikas“, prie mitinguotuojų atvežimo į Vilnių iš kitų Lietuvos miestų ir regionų prisidėjo Šeimų sąjūdžio aktyvistas, politikas Artūras Orlauskas.

11 valandą prie Seimo susirinko keli šimtai žmonių su vėliavomis ir plakatais, vėliau žmonių skaičius išaugo. Policijos atstovė Delfi informavo, jog jų buvo apie 2,5 tūkst.

Renginio metu plazdėjo Lietuvos vėliavos, vėliavos su Vyčiu, Gediminaičių stulpais, Žemaitijos ir Biržų regiono simboliais, „antrosios Lietuvos“ simbolika.

Pas mitinguotojus prie Seimo atėjo parlamentarai Petras Gražulis, Mindaugas Puidokas, Beata Petkevič, Dainius Kepenis, buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus, dalyvių gretose taip pat pasirodė Antanas Kandrotas-Celofanas, Laurynas Ragelskis, Andrius Lobovas, Erika Švenčionienė.

„Vienintelis dalykas – šitas Seimas turi eiti lauk!“ – tokiu šūkiu nuo scenos prasidėjo mitingas.

Mitingo metu Seimo kanceliarija pranešė laikinai uždaranti vieną įėjimą į parlamento rūmus.

„Informuojame, kad vienas įėjimas į II Seimo rūmus laikinai uždaromas prevenciškai užtikrinant Seimo rūmų saugumą. Tai padaryta Vadovybės apsaugos tarnybos siūlymu“, – rašoma Seimo kanceliarijos komentare Delfi.

Apie 12 val. R. Šimaitis pranešė, kad oficiali mitingo dalis baigėsi. Į sceną pakviesti visi norintieji pasisakyti, bet R. Šimaitis pabrėžė, kad už jų žodžius neatsako.

„Laisvę Palestinai!“ – užlipęs ant scenos po oficialios mitingo dalies šaukė vienas mitingo dalyvis.

Po to scenoje kalbėjęs Seimo narys P. Gražulis susirinkusiuosius ragino prezidento rinkimuose palaikyti advokatą Igną Vėgelę.

Policijos atstovė Delfi informavo, jog mitinge incidentų nefiksuota.

„Jokių teisės pažeidimų šiai minutei, ar pradėtos administracinės teisenos, nėra“, – sakė ji.

Maždaug 13 val. renginio dalyviai ėmė skirstytis.

Anksčiau renginio organizatoriai tikino, jog mitingas bus taikus. Policijos pareigūnai taip pat teigė kol kas nematantys jokių indikacijų, jog būtų planuojami kokie nors išpuoliai, riaušės, nurodė, jog jokių judėjimo ribojimų mitinge nebus.

Jeigu neramumai prasidėtų, pareigūnai žadėjo reaguoti itin greitai ir viską užtverti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)