„Jei būčiau paskirta Seimo kontroliere vienas iš pirmųjų mano prioritetų būtų įsitraukimas į A. Lukašenkos režimo sukeltos migracijos krizės problemų sprendimą. Esame situacijoje, kai turime apginti savo teisines vertybes, neprarasti žmogiškumo ir kartu veiksmingai vykdyti išorinės ES sienos apsaugą“, - ketvirtadienį, prisistatydama parlamentarams, iš Seimo tribūnos sakė E. Leonaitė.

Ji taip pat sakė, kad tapusi Seimo kontroliere pirmiausia prisijungtų prie valstybės institucijų ir nevyriausybinių organizacijų grupės, sprendžiančius su migracijos krize susijusius humanitarinius klausimus.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, pristatydama Seimui kandidatę į Seimo kontrolieres valstybės institucijų ir įstaigų pareigūnų veiklai tirti, sakė, kad tai patyrusi ir gerbiama teisininkė, aukščiausio lygio ekspertė, kurios kandidatūrą kvietė palaikyti.

Artimiausiu metu E. Leonaitė susitiks su Seimo komitetais ir frakcijomis. Planuojama, kad Seimas jos paskyrimo klausimą svarstys lapkričio 25 d.

Siūloma, kad nutarimas dėl E. Leonaitės skyrimo Seimo kontroliere įsigaliotų šių metų gruodžio 7 d.

E. Leonaitė Vilniaus universitete įgijo teisės magistro kvalifikacinį ir socialinių mokslų srities teisės mokslų krypties daktaro laipsnius. Teisininkė turi įvairiapusės darbo patirties, ėjo įvairias pareigas Konstituciniame Teisme, nuo 2017 m. yra Žmogaus teisių stebėjimo instituto Teisės programų vadovė.

Be to, vadovauja tarptautiniams ir nacionaliniams projektams, kurie įgyvendina Europos Sąjungos formuojamus žmogaus teisių apsaugos standartus.

Nuo 2004 m. E. Leonaitė užsiima moksline ir pedagogine veikla žmogaus teisių ir tarptautinės teisės srityse. Kandidatė taip pat aktyviai dalyvauja visuomeninėje teisinėje veikloje: nuo 2019 m. yra Europos kovos su hibridinėmis grėsmėmis kompetencijos centro Teisinio atsparumo grupės, o nuo šių metų – Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos koordinavimo tarybos narė.

Seimo kontrolierių skiria parlamentas Seimo pirmininko teikimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją