Kandidatams liepė išsijungti telefonus

Jotvingių gimnazijoje vykusioje tradicinėje priešrinkiminėje politologijos pamokoje dalyvavo šeši iš aštuonių Alytaus vienmandatėje rinkimų apygardoje kandidatuojančių politikų.

Išlaikyti moksleivių parengtus "valstybinius" lietuvių kalbos, menų ir politologijos bei istorijos egzaminus ryžosi Rimantas Intukas, Algirdas Jaseliūnas, Dobilas Kurtinaitis, Julius Sabatauskas, Kęstutis Salickas ir Kostas Žilinskas. Politikų laimėjimus vertino griežta gimnazistų komisija, talkinama miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo Vytuolio Valūno.

Prieš prasidedant egzaminams, politikai buvo paprašyti pasidėti ant suolo mobiliuosius telefonus, juos išsijungti, taip pat nenusirašinėti ir nepasakinėti vieni kitiems, juk mokyklinių laikų prisiminimai ir egzaminų baimė gali suvienyti net ir aršiausius konkurentus!

Klasikę Žemaitę identifikavo R.Intukas

Ne vieną prie valstybės vairo besiveržiantį alytiškį politiką parklupdė jau pats pirmasis kandidatų daliai tekęs išbandymas - lietuvių kalbos egzaminas. Paprašyti atpažinti ekrane rodomus lietuvių literatūros klasikus, "nugrybavo" ir K.Salickas, poetę Salomėją Nėrį pavadindamas Ieva Simonaityte, ir D.Kurtinaitis, neatpažinęs Vinco Krėvės.

Literatūros žinias prastai sekėsi demonstruoti ir A.Jaseliūnui, Vincą Kudirką supainiojusiam su Juliumi Janoniu, o paskui - dar ir Jonu Biliūnu... Užtat R.Intukas nė nemirktelėjęs "identifikavo" klasikę Žemaitę!

K.Žilinskas deklamavo Omaro Chajamo eiles

Įveikę pirmąjį jaudulį, politikai demonstravo meninius gebėjimus, atskleidusius jų paslėptus talentus. A.Jaseliūnas grojo gitara ir dainavo populiariąją Gyčio Paškevičiaus "Tu vėjo paklausk, tau vėjas atsakys", - net gimnazijos salė skambėjo.

D.Kurtinaitis ir K.Salickas rodė dailės gebėjimus - piešė politines aktualijas. Sprendžiant iš plojimų, gimnazistams labai patiko K.Salicko nupieštas daktaro Kazio Bobelio portretas (nors ir nelabai panašus į originalą). D.Kurtinaitis piešė politiškai aktualią lietuvių liaudies pasaką - vilką ir pagranduką. Ir... pats surengė egzaminą mokiniams, pasiūlydamas įspėti, kas yra vilkas, kas - pagrandukas, pateikdamas atsakymo variantus: kandidatas ir Seimas. "Atsakymo į šį klausimą kol kas nėra, nes... mūsų per daug!" - reziumavo politikas.

R.Intukas moksleiviams atskleidė dar nežinomų savo biografijos faktų: Panevėžyje jis penkerius metus lankė kino meno studiją "Aitvaras", išugdžiusią ir žinomą režisierių Raimundą Banionį. Tiesa, gimnazistams taip ir liko neaišku, ko ten išmoko pats politikas, vakar padeklamavęs ketureilį, besibaigiantį tokiais žodžiais: "Gyvenime kas šypsosi, tas laimi visada!"

Įsilinksminusius kolegas surimtėti privertė K.Žilinskas, prisipažindamas, jog visuomet mėgo gerą poeziją, ir pacituodamas Omaro Chajamo eiles apie amžinybę. Jis palinkėjo politikams neužsibūti savo postuose - savo eilės laukia jaunimas.

D.Kurtinaičio simpatijos - gimusiems balandžio 1-ąją?

Kiek lengviau kandidatams į Seimą pavyko išlaikyti politologijos ir istorijos egzaminą, tiesa, ir čia pasitaikė perliukų. Paaiškėjo, jog R.Intukas neabejoja, kad rinkimų paskirtis - ne suformuoti valdžios institucijas, bet... "sudaryti galimybę kandidatams realizuoti save politikoje". A.Jaseliūnas mano, jog pirmoji Konstitucija priimta Prancūzijoje, nors visa salė pusbalsiu skandavo: "JAV!"

Šiaip ne taip įveikę tokį intelektualinių kliūčių ruožą, kandidatai gavo dar vieną užduotį, kuri, nors jau nebuvo vertinama balais, pasirodė sudėtingesnė už visus tris egzaminus kartu paėmus: teko sugalvoti komplimentą kaimynui, sėdinčiam dešinėje...

R.Intukas linkėjo A.Jaseliūnui išlikti tokiam, koks buvo, pastarasis į D.Kurtinaitį prabilo eilėmis apie "vienybę, toliau lydinčią"... Šis savo ruožtu išreiškė simpatijas J.Sabatauskui ir teigė, jog jas lėmė dvi priežastys: pirma, ponas Julius gimė balandžio 1-ąją, antra - kad per agitaciją numetė nemažai kilogramų...

Pasikeitę nuoširdžiomis (o gal ir nelabai) mandagumo frazėmis, visi šeši politikai atminimui gavo Jotvingių gimnazijos brandos atestatus ir tapo pirmosios abiturientų politikų laidos absolventais bei sušoko mokyklinį valsą su dailiomis "jotvingėmis".

Gimnazijos direktorius Kęstutis Miliauskas linkėjo kandidatams sėkmingai "įstoti" į Seimą ir nepamiršti, jog save atskleisti galima ne tik valdžioje. "Kaip sakoma TV3 realybės šou "Džiunglės" šūkyje - "išliks tik vienas!" - priminė direktorius šešiems politikams, praleidusiems smagią valandą su gimnazistais ir vėl išbėgusiems į rinkimų finišo tiesiąją.