„Būdami NATO nariais, visų pirma turime įsipareigoti. (…) Misijos svetur – vienas tokių, įsipareigojimo įgyvendinimo būdų. (…) Norėdami gyventi saugiame pasaulyje, privalome padėti jį tokį kurti ir išsaugoti jį kartu su NATO kariais sąjungininkais“, – žurnalistams spaudos konferencijoje po KASP karių sutikimo kalbėjo Lietuvos kariuomenės vadas, generolas Valdemaras Rupšys.

„Realios užduotys, bendri veiksmai, procedūrų suvienodinimas, bendra kariavimo formulė – tai geriausia treniruotė kaip kariausime ir ginsime mūsų valstybę arba mūsų šalis“, – teigia V. Rupšys.

„Ačiū už gražų karinį bendradarbiavimą“, – į Vokietijos Operacijų vadavietės vadą generolą leitenantą Berndą Schüttą kreipėsi V. Rupšys.

Karius pasveikinusi krašto apsaugos viceministrė Greta Monika Tučkutė pažymėjo, kad Lietuvos kariuomenės dalyvavimas tarptautinėse saugumo misijose kuria pridėtinės vertės tiek tarptautiniu lygmeniu, tiek kariuomenės viduje.

„Su visa šita patirtimi jūs grįžtate į mūsų kariuomenę ir ją stiprinate iš vidaus. Todėl pasiekiami du tikslai: vienas – tarptautinis mūsų dalyvavimas ir atstovavimas, kitas – kad mes stiprėjame kaip kariuomenė“, – teigė viceministrė.

Lietuvos kariuomenės vadas taip pat atkreipė dėmesį, kad dalis kariuomenės personalo toliau liko Malyje, dalyvauti Europos Sąjungos rengiamoje misijoje.

Sugrįžusius karius taip pat sveikino Vokietijos Operacijų vadavietės vadas generolas leitenantas Berndas Schüttas, Gynybos štabo viršininkas generolas majoras Mindaugas Steponavičius, KASP vadas pulkininkas Darius Vaicikauskas.

Primenama, kad KASP karių pagrindu suformuotas būrys tarnybą Malio operacijoje pradėjo 2017 metų spalį. Per šešerius metus tarptautinėje operacijoje sudalyvavo daugiau nei 500 karių, kurie rotacijos būdu keitėsi kas 6 mėnesius, įgijo tarptautinės patirties, treniravosi ir vykdė realias pajėgų apsaugos operacijas vietovėje, praneša KAM.

Pažymima, kad JT operaciją Malyje vykdo nuo 2013 m., siekdama stabilizuoti padėtį šalyje, remti pereinamojo laikotarpio veiksmų plano įgyvendinimą, apsaugoti civilius gyventojus, propaguoti ir ginti žmogaus teises, rengti humanitarinės pagalbos teikimą, kultūros paveldo išsaugojimą ir padėti užtikrinti teisingumą nacionaliniu ir tarptautinių lygmenimis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją