„Dėl naujųjų karinių miestelių mūsų kariai turės tokias sąlygas, kokias būtina turėti NATO kariuomenei“, – sakė krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška, spalio 7 d. dalyvaudamas karinio miestelio Šiauliuose statybos darbų pradžios ceremonijoje.

Stiprinant nacionalinį saugumą ir atgrasymo politiką, KAM plečia Lietuvos kariuomenės infrastruktūrą ir Lietuvoje tokių naujų karinių miestelių jau pradėjo statyti tris.

Šiauliuose vykusios ceremonijos metu V. Semeška akcentavo, kad išvystyta moderni karinė infrastruktūra yra reikalinga aukšto lygio kariuomenės parengtumui, todėl karinių miestelių projektas yra svarbus visai Lietuvai: „Statydami naujus karinius miestelius klojame pamatą Lietuvos valstybei – mūsų laisvei ir demokratijai. Niekas kitas valstybės neapgins geriau nei stipri ir profesionali mūsų kariuomenė.“

Šiauliuose bus įkurtas Žemaitijos“ brigados Kunigaikščio Margirio pėstininkų batalionas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Numatomas bataliono dydžio karinio miestelio Šiauliuose plotas – 7,8 ha. Miestelyje iškils administracinės ir specialiosios paskirties pastatai: kareivinės, valgykla, štabas, medicinos punktas ir kt. Taip pat suplanuota sporto patalpų ir aikščių.

Kaip teigiama pranešime, miestelyje bus statoma ir techninės paskirties pastatų: sandėlių, garažų, bus degalinė, plovykla, pastogė technikai. Taip pat bus įrengtos ir rikiuotės bei technikos aikštės, automobilių parkavimo vietos, tarp kurių ir specialiai pritaikytos elektromobiliams ir žmonėms su negalia.

Pirmųjų dviejų naujų karinių miestelių statybos prasidėjo kiek anksčiau – simbolinės laiko kapsulės rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais buvo įkastos Vilniaus rajone, Rokantiškėse, ir Šilalės rajone, Pajūrio miestelyje.

Visų trijų naujų karinių miestelių statybų partnerystės sutartys pasirašytos 15 metų laikotarpiui – iš jų projektavimui ir statybai skirtas dviejų su puse metų laikotarpis, o 12,5 metų laikotarpis numatytas infrastruktūrai prižiūrėti ir aptarnauti. Šių miestelių statybas planuojama užbaigti 2023 m. pabaigoje – 2024 m. pradžioje, teigiama pranešime žiniasklaidai.

Kariniai miesteliai statomi siekiant juose dislokuoti Lietuvos kariuomenės brigadų „Geležinis Vilkas“ ir „Žemaitija“ vienetus. Visuose trijuose naujuose miesteliuose galės tarnauti ir dirbti iki 2,5 tūkst. karių ir krašto apsaugos sistemos civilių darbuotojų.

Trijų karinių miestelių statybos yra strateginis Krašto apsaugos ministerijos projektas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją