Pastaruosius pokyčius KAM registravo dar antradienį – šiuo metu Karo prievolės reformos projektas pateiktas derinti suinteresuotoms institucijoms.

Ministerijos teigimu, karo prievolės reforma siekiama stiprinti valstybės ginkluotąsias pajėgas ir didinti visuomenės įsitraukimą į šalies gynybą. Įgyvendinus pokyčius būtų užtikrintas geresnis šauktinių rengimas, atsirastų galimybė tarnauti pakviesti daugiau jaunuolių.

Siekiama, kad per metus į privalomąją pradinę karo tarnybą ateitų apie 5 tūkst. jaunų žmonių.

Tarnyba nebegalės būti atidedama

Karo prievolės reformoje numatoma, kad, kitaip nei anksčiau, privalomosios tarnybos jaunuoliai negalėtų atidėti. Tai reiškia, kad karinis parengtumas būtų privalomas ir studijuojantiems jaunuoliams.

Visgi, pažymima, kad studentai galėtų pasirinkti labiausiai priimtiną tarnybos formą: stabdyti studijas ir atlikti 9 mėnesių tarnybą arba studijuoti ir atlikti karinę tarnybą dalimis savaitgaliais, vasaros atostogų metu.

Jauni žmonės, įgiję Lietuvos kariuomenėje trūkstamas profesijas (tokias kaip įvairių sričių inžinieriai, gydytojai, IT specialistai ir kiti), į tarnybą Lietuvos kariuomenėje būtų šaukiami ne vėliau kaip 2 metus po studijų baigimo.

Numatoma galimybė sutrumpinti tarnybos laiką

Įstatymo pataisomis siūloma įtvirtinti galimybę prievolininkams susitrumpinti 9 mėnesių tarnybą ne daugiau kaip 3 mėnesiais.

Jaunuoliams, įgijusiems profesijas ar kvalifikacijas, kurių trūksta Lietuvos kariuomenėje, siūloma nustatyti 3 mėnesių trukmės tarnybą.

Studentams arba studijas baigusiems jauniems žmonėms taip pat siūloma nustatyti nuo 160 iki 200 dienų tarnybą, kuri būtų suskirstyta dalimis ir truktų ne ilgiau kaip 3 metus.

Jaunuoliams, kurie negali tarnauti dėl blogos sveikatos būklės, bet norėtų tai padaryti, siūloma nustatyti 2 mėnesių trukmės tarnybos laiką.

Taip pat, atsižvelgiant į Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą, siekiama patikslinti Karo prievolės įstatymo nuostatas dėl alternatyviosios krašto apsaugos tarnybos atlikimo. Alternatyviosios tarnybos trukmę siūloma ilginti nuo 9 iki 12 mėnesių.

Į šaukiamųjų sąrašus – ir 17 metų jaunuoliai

Reformoje numatoma, kad pirmiausiai atlikti karo tarnybą būtų šaukiami mokyklų absolventai – 18-21 metų jaunuoliai. Šiuo metu šaukimą gali gauti vaikinai iki 23 metų. Kaip ir dabar, savanoriškai tarnauti galėtų 18-38 metų amžiaus žmonės.

Išimtys būtų numatomos tiems prievolininkams, kuriems tarnyba atidėta individualia tvarka. Pastarieji jaunuoliai būtų šaukiami tarnauti iki 22 metų. Gavusieji šaukimą, tačiau neatvykę jos atlikti, būtų prievolininkų sąraše iki kol jiems sukaks 30 metų.

Tarp įstatymo pakeitimų – ir šaukiamųjų amžius. KAM siūlo į pirmąją šaukiamųjų grupę įtraukti ir 17 metų amžiaus jaunuolius. Visgi, numatoma, kad tarnybą tokie asmenys pradėtų tik sulaukę 18 metų.

Numatoma, kad tarnyba aktyviajame rezerve būtų pratęsiama – nuo 10 iki 15 metų. Pirmus penkerius metus tarnyba būtų atliekama kariniuose vienetuose, kur tarnauta anksčiau, o vėlesnis rengimas ir žinių atnaujinimas planuojamas Lietuvos kariuomenės Mokymo ir doktrinos valdybos mokomuosiuose batalionuose.

ELTA primena, kad metų pradžioje krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pristatė planuojamą šauktinių tarnybos pertvarką. A. Anušauskas sako, kad Karo prievolės įstatymo pokyčiai jau beveik prilygtų visuotiniam šaukimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)