DELFI jau rašė, kad JAV Kongresas galutinai pritarė istoriniam prezidento Baracko Obamos planui pirmą kartą per visą istoriją leisti lytinės orientacijos neslepiantiems homoseksualams tarnauti kariuomenėje.

Įstatymo projektu panaikintas 1993-iųjų „Tu neklausk, o aš nesakysiu“ (Don't Ask, Don't Tell) teisės aktas, reikalavęs, kad kariuomenėje tarnaujantys gėjai ir lesbietės neviešintų savo orientacijos.

Iki šiol homoseksualus vyras ar moteris JAV galėjo tarnauti tėvynei su viena sąlyga - kad niekam jokiomis aplinkybėmis neprasitars apie savo homoseksualumą. Antraip jis būdavo iš kariuomenės šalinamas.

Dėl orientacijos nešalintų

Lietuvos KAM teigia, kad tarnauti homoseksualams kariuomenėje galima. Pasak KAM Visuomenės informavimo skyriaus vedėjos Jovitos Bazevičiūtės, šalies įstatymai ir kiti teisės aktai nenumato seksualinės orientacijos kaip pagrindo nepriimti į karo tarnybą arba šalinti iš jos.

„Kariuomenėje, kaip ir apskritai visuomenėje, galioja tie patys teisės aktai, kurie gina asmens neliečiamybę, todėl pagrindas pašalinti iš tarnybos būtų ne pati orientacija, o neteisėti veiksmai, kuriais kėsinamasi į kito asmens teises, pvz., lytinė prievarta“, - DELFI teigė J. Bazevičiūtė.

KAM atstovės teigimu, tarnauti kariuomenėje laukiami motyvuoti, tinkamos tarnybai sveikatos ir fizinio pasirengimo 18–35 metų amžiaus karo prievolininkai.

Europos žmogaus teisių teismas dar 2000 m. draudimą homoseksualams tarnauti kariuomenėje pripažino neteisėtu. Teismas nusprendė, jog kariuomenėje tarnaujantys asmenys turi teisę į privatumą, t.y. karinė vadovybė neturi domėtis kariuomenėje tarnaujančių asmenų seksualine orientacija.

Kariuomenėje atsiverti negali

„Formaliai homoseksualų kariuomenėje negalėtų diskriminuoti – šie asmenys galėtų tarnauti, nes Lygių galimybių įstatymas neleidžia žmonių diskriminuoti dėl jų seksualinės orientacijos. Tačiau realiai susiklosčiusi situacija, kad žmonės turi slėpti savo seksualinę orientaciją. Vadinasi, jei karys neslėptų savo homoseksualios orientacijos, apie ją prasitartų, akivaizdu, kad susidurtų su tam tikrais diskriminacijos atvejais”, - mano Tolerantiško jaunimo asociacijos valdybos pirmininkas Artūras Rudomanskis.

Tokia situacija, pasak jo, ir dėl visuomenės požiūrio į homoseksualus, ir dėl hierarchinės kariuomenės tvarkos. Štai vienas Lietuvos kariuomenėje tarnaujantis homoseksualus karys savanoris dalyvauja TJA veikloje. Į DELFI klausimą, ar galėtų kariuomenėje neslėpti savo orientacijos, jis reagavo juoku.

A.Rudomanskio nuomone, kariai taip pat turėtų būti mokomi tolerancijos, jiems turėtų būti vykdomos prevencinės akcijos.

„Neįsivaizduoju, kad Generolo J. Žemaičio Lietuvos karo akademijoje prevencinės akcijos tolerancijai skatinti iš viso galėtų vykti. Nors kariai turėtų to mokytis – dalis jų tarnauja kitose šalyse, susiduria su įvairiais žmonėmis. Kario tarnyba nėra vien tik su ginklu rankose – yra įvairių humanitarinių misijų, reikalaujančių bendro išsilavinimo, tarpkultūrinio supratimo”, - kalbėjo TJA valdybos pirmininkas.