Pokalbiai vyko KAM organizuoto JAV ir Baltijos šalių dialogo (angl. US-Baltic Strategic Dialogue) formate.

„Daugiausia dėmesio skirta diskusijoms apie tai, kaip toliau užtikrinti integruotą atgrasymą Baltijos regione stiprinant JAV, NATO ir nacionalinių pajėgų laikyseną, operacinį planavimą ir pajėgumų vystymą“, – pranešime teigia ministerija. Sutikimuose aptarta ir saugumo padėtis Indijos-Ramiojo vandenynų regionuose.

Lietuvai dialoge atstovavusiai delegacijai vadovavo KAM gynybos politikos direktorius Vaidotas Urbelis, pasak kurio, JAV ir Baltijos šalių strateginiai pokalbiai pabrėžia bendrus įsipareigojimus užtikrinti regiono saugumą.

„Visi sutariame dėl stiprios, integruotos atgrasymo strategijos poreikio Baltijos regione. Bendradarbiaudami su JAV siekiame sustiprinti mūsų kovinius pajėgumus ir užtikrinti patikimą sąjungininkų pajėgų laikyseną“, – pranešime cituojamas V. Urbelis.

Diskusijose apie JAV pajėgas regione bei gynybos planus dalyvavo JAV gynybos ir valstybės departamentų bei Baltijos šalių gynybos ir užsienio reikalų ministerijų atstovai, JAV pajėgų vadavietės Europoje, JAV Jungtinio štabo bei Baltijos šalių gynybos štabų atstovai.

Kitoms delegacijoms vadovavo JAV Gynybos sekretoriaus padėjėjo pavaduotojas Europos ir NATO politikai Spenceris Boyeris, JAV valstybės departamento Šiaurės Europos, Baltijos šalių ir Arkties saugumo reikalų direktoriaus pavaduotojas Danielis Mangis, Estijos gynybos ministerijos politikos direktorė Tuuli Duneton bei Latvijos gynybos ministerijos politikos direktorius Rolands Heniņš.

JAV ir Baltijos šalių strateginio lygmens susitikimai yra kasmetinis renginys. Kitais metais juos organizuos JAV gynybos departamentas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją