"Kario tarnyba nesuderinama su dalyvavimu ultranacionalistinių organizacijų, abejotinos reputacijos judėjimų, kurie kursto neapykantą ir nukreipti prieš valstybę ar jos piliečius, veikloje", - KAM išplatintame pranešime cituojamas laikinai kariuomenės vado pareigas einantis Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas.

Pasak kariuomenės atstovų, kariuomenė, nustačiusi pati arba iš teisėsaugos institucijų gavusi informaciją apie kario vardą žeminančią ar neteisėtą karių veiklą, tokių karių atžvilgiu imtųsi įstatymuose numatytų priemonių.

Iki šiol teisėsaugos institucijos nėra pateikusios kariuomenei duomenų apie tai, kad šių metų gegužės mėnesį Vilniuje per antifašistinio filmo demonstravimą įvykusiame išpuolyje dalyvavę asmenys būtų susiję su Lietuvos kariuomene.

"Norėčiau pabrėžti, kad kariuomenė yra visuomenės dalis, kariuomenėje tarnauja daugiau nei dvylika tūkstančių Lietuvos piliečių. Todėl neatmetu galimybės, kad net ir vykdydama griežtą atranką kariuomenė negali visiškai išvengti visuomenės problemų. Mūsų visų pareiga yra netoleruoti neteisėtos veiklos, o kariuomenėje egzistuojančias problemas nustatyti ir spręsti", - teigia gen. mjr. J. V. Žukas.

Po kovo 11-osios Vilniaus Katedros aikštėje vykusios eisenos buvo gauta informacija apie eisenoje dalyvavusį profesinės karo tarnybos karį. Dėl šio kario veiksmų buvo atliktas tarnybinis patikrinimas. Kadangi karys dalyvavo eisenoje, kuriai buvo išduotas leidimas, jis nepažeidė karių drausmės. Jam buvo pareikštas įspėjimas dėl karių etikos kodekso pažeidimo, informuoja KAM.

Šiuo metu Krašto apsaugos savanorių pajėgos taip pat vykdo kelis tyrimus dėl kitų karių, kurie galimai galėjo dalyvauti kovo mėnesio eitynėse Vilniuje. Tyrimai tęsiami.