Užsienio reikalų ministerija (URM) pabrėžia, kad tranzito apribojimus nulėmė ES sankcijos Rusijai, esą tai nėra vienašališki Lietuvos veiksmai, tuo metu Rusijos atstovai pyksta ir kalba apie pasekmes.

Delfi TV laidoje „Iš esmės“ K. Budrys teigė, kad Kaliningrado tranzito klausimas visada buvo trišalis – ES, Lietuvos ir Rusijos.

Anot jo, prasidėjus karui Ukrainoje ne kartą keltas klausimas, galbūt Lietuva galėtų imtis kažkokių priemonių kalbant apie tranzitą, tačiau visuomet buvo pabrėžiama, kad tranzito klausimas – ne Lietuvos, o europinis.

„Dėl to įvedant sankcijas, o dabar jas aktyvuojant, nes, kalbant apie juoduosius metalus, jos įvestos kovo mėnesį, tai buvo išaiškinta ir sutarta, kad tai galioja ir tranzitui per ES teritoriją. Kad tos prekės negali papulti ir apimamas yra ir Kaliningradas“, – laidoje kalbėjo jis.

Prezidento patarėjas priminė, kad apie tai, jog tai yra Europos, o ne Lietuvos sprendimas, kalbėjo ir ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

„Dėl to iš Rusijos pusės bandymai smaigalyje turėti vieną šalį, kuri neva pažeidžia tarptautinę teisę, atskirti nuo visos tarptautinės bendruomenės ir imtis kažkokių papildomų veiksmų... Iš ES yra pareiga priimti visą aiškinimo naštą taip pat ir ant savęs. Mes iš savo pusės tą darbą darome“, – patikino jis.

Anot K. Budrio, jau buvo ne vienas atvejis, kai Rusija taikiniu pasirenka silpnesnę valstybę, bandydama į ją suvesti visos ES problemą. Taip esą daroma ir norint sudaryti įspūdį, kad tai galbūt iš tiesų vienos Lietuvos klausimas.

Kasčiūnas: mes turime užnugarį

Paklaustas, ar toks veiksmas negalėtų būti spustelėjimas Rusijai, kad būtų atblokuoti keliai grūdų išgabenimui iš Ukrainos, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas laidoje sakė, jog, analitiškai vertinant, taip galėtų būti.

„Bet tie sprendimai, kuriuos mes įgyvendiname, buvo užprogramuoti anksčiau. Odesos blokada jau vyko, bet dar nebuvo taip aukštai darbotvarkėje“, – kalbėjo jis.

Politikas taip pat, kaip ir kiti laidos pašnekovai akcentavo, jog tranzito ribojimai susiję su ES sankcijų įgyvendinimu.

„Rusijai Kaliningrado sritis visą laiką buvo jautrus objektas, jie visą laiką tai akcentavo. Natūralu, kad ta eskalacija, kurią jie vakar pradėjo užsiimti, yra, bet mes esame galingiausio pasaulio istorijoje gynybinio aljanso dalis, mes šiuo atveju nevykdome jokių nacionalinių sprendimų, tai nėra Lietuvos sprendimas, tai yra visos ES sprendimas, mes turime užnugarį, mes turime 5 straipsnį, mes turime kolektyvines saugumo garantijas“, – pabrėžė jis.

Pasak L. Kasčiūno, tai, kad Rusija grasina vėzdu, niekada nebus netikėtumas.

„Dabar reikia oriai persižiūrėti mūsų jautriausias sritis, kad galbūt gali būti panaudotas kažkoks svertas, pabandoma mini eskalacija padaryti. Nebūtinai kalbu apie karinius dalykus – jokiu būdu, bet galbūt gali būti kažkokie ekonominiai poveikio svertai, ar dar kažkas“, – svarstė jis.

Pasak jo, tai dar kartą rodo, kad Madrido NATO viršūnių susitikime sprendimai turi būti tvirti.

Visą laidą „Iš esmės“ žiūrėkite per Delfi TV 17 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją