Apie tai viešai prabilo buvęs Seimo LVŽS frakcijos narys, dabar Mišriai grupei vadovaujantis Bronislovas Matelis. Savo feisbuko paskyroje jis paskelbė: „Jau beveik atvirai kalbama, kad rudenį Seimo pirmininko pareigas perims Agnė Širinskienė (LVŽS atstovaujanti Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkė – DELFI)“.

„Iš tikrųjų Seime kalbama, kad V. Pranckietis gali būti verčiamas iš posto. Niekas man nesiguodė labai, galvą ant peties padėjęs, bet matau tokius dalykus, kad kai Ramūnas Karbauskis (LVŽS lyderis – DELFI) nenori, kad kažkas išeitų į viešumą, to ir neakcentuoja. Pavyzdžiui, kai A. Širinskienė pradėjo ieškoti šnipų Seimo pirmininko kanceliarijoje. Visi iš tuo juokiasi, bet A. Širinskienė rado kabliuką prieš V. Pranckietį, o R. Karbauskiui tai tinka“, – DELFI kalbėjo B. Matelis.

Tokiu būdu jis užsiminė apie birželio pradžioje į viešumą patekusią informaciją, jog A. Širinskienė kreipėsi į Seimo kanceliariją, prašydama pradėti tarnybinį patikrinimą dėl žvalgybinės informacijos, nutekėjusios iš Seimo pirmininko V. Pranckiečio sekretoriato.

Įtarimų dėl to, kad iš Seimo pirmininko sekretoriato nutekėjo informacija, kilo po birželio 1-ąją portale lrytas.lt pasirodžiusio straipsnio, iliustruoto Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo Dariaus Jauniškio raštu parlamento vadovui. Tai, kad raštas skirtas būtent V. Pranckiečiui, matyti iš dokumento viršuje uždėto Seimo pirmininko antspaudo ir vizos, kurie nebuvo užtušuoti.

TTK pirmininkės iniciatyva dėl to buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas, siekiant nustatyti atsakingus asmenis. A. Širinskienė kalbėjo, esą „kyla tam tikras nerimas, kad V. Pranckiečio sekretoriate galbūt neužtikrinama dokumentų apsauga“.

Karbauskis: svarbu, kad Seimo pirmininkas tobulėja

„Kodėl vienu atveju, kai V. Pranckietis ne taip pakalbėjo apie Sąjūdį, R. Karbauskis puolė viešai atsiprašinėti, atkreipė visų dėmesį į tai. O kodėl jis neatisprašo už A. Širinskienę, kai ji ieško šnipų aplink V. Pranckietį? Gal todėl, kad A. Širinskienei ta vieta numatyta?“, – teigė B. Matelis.

Pasak parlamentaro, galima manyti, kad tai, ką daro A. Širinskienė, yra R. Karbauskio sumanymai. „Ji gauna nurodymus ir puola juos vykdyti. Ir šitas V. Pranckiečio aplinkos šnipinėjimo skandalas, manau, yra su R. Krbauskio žinia. Ieškoma kažkokio kompromato prieš pirmininką, esą jis nesuvaldė savo sekretoriato, gal bus iškeltas atsakomybės klausimas. O po to, rudenį, gal V. Pranckietis pasakys: „Pavargau, nebegaliu“, – svarstė politikas.

R.Karbauski tokius B. Matelio pasisakymus vadino fantazijomis.

„Darau oficialų pareiškimą: B. Mateliui kažkas negerai su galva. Nes tokių jo fantazijų negalima laikyti sveiko proto rezultatu. Tai visiškos fantazijos. Suprantu, kad tam žmogui labai dėmesio trūksta. Bet taip nusikalbėti ir tokius gandus skleisti Seimo nariui tiesiog negražu“, – sakė LVŽS pirmininkas.

Klausimas apie situaciją, kai po Seimo pirmininko pasisakymo, dėl kurio įsižeidė Lietuvos Sąjūdžio atstovai, pareikalavę V. Pranckiečio atsistatydinimo, „valstiečiai“ išplatino viešą atsiprašymą, R. Karbauskis sakė, kad klausimas dėl pasitikėjimo parlamento vadovu nekeliamas.

„Visi žmonės daro klaidų. Svarbu, kad jie tobulėja savo veikloje. Manau, kad Seimo pirmininkas visas išvadas padaro. Judame į priekį“, – tvirtino jis.

Kalba apie komandos problemas

A. Širinskienė DELFI tikino, jog „visi žino, kad B. Matelis su Povilu Urbšiu yra dideli gandų nešiotojai Seime“.

„Jau esu sakiusi: aš apie Seimo pirmininko poziciją pagalvosiu tada, kai suformuluosiu kokio šimto draudimų sąrašą“, – juokavo parlamentarė.
Agnė Širinskienė

Pasiteiravus, ar po pastarųjų Seimo pirmininko pasisakymo „valstiečiai“ neketina kalbėtis su V. Pranckiečiu, kaip jis mato tolesnį savo darbą, A. Širinskienė sakė, kad šioje situacijoje labiau įžvelgtų Seimo pirmininko aplinkos problemas.

„Vienas Seimo pirmininkas visų aspektų sužiūrėti ir viskam pasiruošti negali. Labai svarbus jo komandos vaidmuo. Jau matėme, kas vyko dėl dokumentų nutekėjimo iš Seimo pirmininko kabineto. Suprantu, kad jo, kaip vadovo, pirmasis instinktas yra ginti savo komandą, bet objektyviai žiūrint, dokumentai iš tokio lygio vadovo biuro neturėtų tekėti. Jeigu šitaip tekėtų iš mano komiteto biuro, mano sprendimai būtų labai aiškūs“, – sakė politikė.

Ji aiškino, jog silpnos vietos Seimo pirmininko artimoje aplinkoje – padėjėjų, patarėjų lygmenyje – yra matomos.

„Manyčiau, yra tam tikra tos aplinkos, kuri negeba laiku sureaguoti į situaciją, patarti Seimo pirmininkui, galbūt laiku atnešti jam įprastinę informaciją, kuri turėtų būti pateikta, problema. Paskui ir atsiranda tam tikri nesusipratimai. Nes matėme ir Sąjūdžio reakciją, buvo ir LVŽS apgailestavimas. Juk Seimo pirmininkui matyt yra patariama ir viešųjų ryšių klausimais, ir vargu, ar geras tos srities specialistas patartų jam reaguoti taip, kaip jis reagavo“, – svarstė A. Širinskienė.

„Apmaudu, bet bent jau aš toje komandoje matau labai daug problemų“, – pridūrė parlamentarė.

Tačiau ji tvirtino negalinti pasakyti, kad Seimo pirmininkas taip netinkamai vykdo savo pareigas, jog būtų vertas būti pakeistas.

„Tiesiog manyčiau, kad Seimo pirmininkui visų pirma reikėtų susitvarkyti savo aplinką, kuri jį supa, ir turėti patarėjus, kurie gebėtų laiku sureaguoti į iššūkius ir jau tikrai netekintų dokumentų“, – sakė A. Širinskienė.

Seimo pirmininko atstovė spaudai Karolina Frolovienė DELFI perdavė, kad jokie pokyčiai V. Pranckiečio sekretoriate nėra planuojami.