„Jei iki šiol ponas Valotka dalindavo kalbinius antausius vienai ar kitai visuomenės grupei, tai toks neatsiliepimas į mano siūlymą nutraukti darbo santykius – čia jau antausis, sakyčiau, pačiai valstybei. (...) Seniai aišku, kad minėtas asmuo nesusitvarko su pareigomis, nelabai suvokia, kaip tose pareigose turi elgtis, atrodyti ir kaip tas funkcijas įgyvendinti“, – LRT radijui antradienį kalbėjo S. Kairys.

„Ieškojome pagarbaus kelio, kaip pabaigti šitą istoriją ir gavome atsisakymą ir pamokslavimą, kad nėra čia ko mums dažnai susitikti, kad netrukdydami vienas kitam galime veikti. (...) Kas man atrodo blogiausia iš to, kaip jis elgiasi ir kokių veiksmų imasi – jis tuo ir yra įsitikinęs, o atsiprašo tik kai jau svyla uodega. Manau, kad tai labai nesolidus elgesys“, – sako ministras.

S. Kairys neabejoja, kad esami santykiai su A. Valotka atsilieps kasdieniame institucijų bendradarbiavime.

„Tai jau yra tam tikri valstybės tarnybos reglamentavimo niuansai. Tikrai nežadu žemintis ir vien tuo užsiimti, kad Valotka taptų svarbiausiu sektoriaus klausimu. Kaip ir sakiau, bendro darbo nematau, ir tai, turbūt, atsilieps ir kasdienėje veikloje. Nes kai bendro darbo, bendros vizijos nėra – bendras darbas yra sudėtingas“, – teigia ministras.

S. Kairys pabrėžia, kad dėl pastaruoju metu didelio visuomenės dėmesio susilaukusių A. Valotkos veiksmų Seime vėl pradėta kvestionuoti ir pačios VKI poreikį.

„Būtų įdomu iš principo kalbėti apie pertvarką VKI, bet tai turėtų būti visiškai naujas žmogus tose pareigose, kuris leistų diskusijai būti objektyviai. Nes dabar visos pasekmės vyksta reaguojant į pono Valotkos kalbinius antausius vienai ar kitai visuomenės grupei“, – kalbėjo S. Kairys.

ELTA primena, kad Kultūros ministerija spalio pabaigoje pasiūlė A. Valotkai abipusiu susitarimu nutraukti darbo santykius VKI. Toks raštas vadovui skirtas po jo pasisakymų konferencijoje, kurios metu VKI viršininkas nepagarbiai kalbėjo apie pavėžėjus, kurie esą „kalba „čiurkų“ kalbomis“. Pats A. Valotka tikino sakęs ne „čiurkų“, o „tiurkų“.

A. Valotka kritikos dėl savo pasisakymų sulaukia ne pirmą kartą. Kultūros ministerijos suburta komisija A. Valotkai rugpjūčio mėnesį jau skyrė pastabą dėl jo pasisakymų radijo laidoje, kurios metu jis nurodė, jog lenkiškos kaimų pavadinimų lentelės Vilniaus rajone ne tik žymi istorinę lenkų okupacinę teritoriją, bet ir pažeidžia Lietuvos įstatymus, todėl turėtų būti pašalintos. VKI viršininkas taip pat prilygino šiuos užrašus rusų okupuotų Donbaso teritorijų ženklinimui.

Tuo metu kovo mėnesį VKI sulaukė kritikos dėl šalies institucijoms išsiųsto rašto, kuriame nurodė, jog planuojama pradėti tikrinti šalyje dirbančių karo pabėgėlių iš Ukrainos lietuvių kalbos žinias.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)