Savaitgalį feisbuke virė aistros dėl Basanavičiaus gatvėje 14A numeriu pažymėtoje privačioje terasoje numatytų darbų. Nepasitenkinimą planuojamais darbais, kurių metu ketinama išpjauti vaizdingoje vietoje esančius medžius, reiškė vilniečiai, tarp kurių daug žinomų kultūrininkų.

Čia jau rugpjūčio pradžioje terasos skvere Naujamiestyje, kuri yra šalia garsiosios Romo Kvinto sukurtos Romaino Gary skulptūros, savininkė – įmonė „Dobilo daigas“ planuoja šalinti 9 medžius.

Lyg nujausdama artėjantį gyventojų nepasitenkinimą Vilniaus miesto savivaldybė dar praėjusią savaitę pati išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad ji dėjo visas pastangas apsaugoti medžius ir reikalavo rasti sprendimus, kaip išsaugoti klevą, šešis kaštonus, uosialapį klevą ir kaukazinę slyvą.

Tačiau esą nors savivaldybė nepritarė medžių šalinimui, šį sprendimą įmonė apskundė teisme. Teismas Savivaldybės argumentus nepritarti želdinių šalinimui pripažino nepakankamais ir nepagrįstais.

Siūlo dar kartą įvertinti

Pirmadienį dėl šio klausimo su kultūros ministru Simonu Kairiu susitiko KPD vadovas R. Bezaras.

Po susitikimo S. Kairys pranešė paprašęs KPD revizuoti visus iki šiol buvusius derinimus dėl šio objekto.

„Įvertinti galimybę skverą įrašyti kaip vertingąją savybę viso komplekso. Kitas dalykas, irgi apsvarstyti galimybę, kalbant apie laikinąsias apsaugos priemones“, – teigė ministras, kurį cituoja lrt.lt

S. Kairys pridūrė, kad, teisybės dėlei reikėtų pabrėžti, jog „teisė šiuo momentu ne visai yra viešo intereso pusėje“.

R. Bezaras žurnalistams sakė, kad buvo atlikta gana išsami ekspertizė, kuri buvo pateikta kartu su projektu.

„Kuriame konstatuota, kad dalis sienelių griūna, jam būtina tvarkyba, rekonstrukcija ir iš dalies prie to prisideda medžiai. Mano nemaža dalis gyvenimo buvo ne tik kultūros paveldo srityje bet ir želdynų apsaugos, kraštovaizdžio. Na, iš tikrųjų medis, kaip vertybė, ypač miesto erdvėje yra tapačiai saugotina kaip ir kultūros paveldas. Tai balanso suradimas čia yra svarbiausia“, – sakė jis.

Paklaustas, ar mato galimybę keisti dabartinę situaciją, KPD direktorius atsakė teigiamai, tačiau pažymėjo, kad tai priklauso nuo projekto vystytojo.

„Yra techninių priemonių, kuriomis galima išsaugoti arba, galų gale, perkelti atitinkamo dydžio medžius. Bet, matyt, išsaugojimas pagrindinis veiksmas turėtų būti“, – kalbėjo jis.

Pasak R. Bezaro, medžių padaryti pažeidimai matosi ir 2013 metų nuotraukose. Anot jo, pažeidimai per šį laiką didėjo, bet situacija nėra tragiška.

„Turbūt reikia įvertinti kiekvieną želdinį ir priimti sprendimą, kai kurie jų yra invaziniai, kai kurie yra savaime užaugę, bet ta aura, kurią jie sukuria pastatas, visas jo kompleksas, kultūra ir medžiai – čia jo didžiausia vertybė yra“, – sakė jis.

Medžių daroma žala, R. Bezaro įsitikinimų, turėtų būti dar kartą įvertinta su arboristais ir kitais specialistais.

Leidimą išdavė

Jo teigimu, sienelės tvarkybos projektui KPD leidimą yra išdavusi, o medžių klausimas yra Vilniaus miesto savivaldybės kompetencijoje.

„Bet yra viešas interesas, turime visi bendrai daryti“, – kalbėjo jis, patikinęs, kad šioje situacijoje reikia rasti kompromisą.

Pasak departamento direktoriaus, ne vienas vystytojo „Dobilo daigas“ siūlytas projektas buvo atmestas dėl dydžio, tačiau 2020 projektą pavyko suderinti.

Kaip anksčiau pranešė savivaldybė, šiuo metu ruošiamasi pastato rekonstrukcijai, leidimas statybai gautas 2021 m. birželį, o naujame apželdinimo projekte šalia pastatų numatyta „pasodinti medelių bei krūmų, įrengti augalų vazonus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)