Reaguodami į gyventojų pranešimą apie nepaliaujamai verkiantį vaiką, policijos pareigūnai ir ugniagesiai gelbėtojai pateko į patalpas, kuriose rado moterį, kuriai nustatytas 3,8 promilės girtumas, ir tris visiškai girtus vyrus. Kūdikis (panašu, irgi girdytas, kad būtų ramesnis) gulėjo toje pačioje lovoje tarp dviejų vyrų.

Kaip DELFI sakė savo feisbuko paskyroje įrašu apie tai pasidalijęs Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas, jau ligoninėje buvo aišku, kad ši moteris turi problemų su alkoholio vartojimu ir socialiniais įgūdžiais. Kai ji iš ligoninės grįžo namo, vyras nebuvo pernelyg sužavėtas naujagimiu , todėl po pirmo konflikto (apsistumdymo) vaiko teisių apsaugos specialistai pasiūlė mamai su mažyliu persikelti į Moterų krizių centrą.

Iš Krizių centro pabėgo

Tačiau po kelių dienų iš Krizių centro vilnietė su savo dviejų mėnesių vaikelių dingo. Buvo paskelbta paieška. Gavus pranešimą apie be perstojo verkiantį kūdikį viename Kalvarijų gatvės name, paaiškėjo, kad tai ta pati mama.

„Tai praėjusios savaitės įvykis. Nesu mėgėjas feisbuke dalintis panašiomis istorijomis, tačiau šis atveji – žiaurus. Nedaug trūko, kad kūdikis būtų nuspaustas, nugultas ir viskas“, – kalbėjo G. Paluckas.

Pasak vicemero, naujagimis buvo paimtas iš mamos, išvežtas į kūdikių namus.

„Nepaisant aplinkybių, tai viena iš sėkmės istorijų, nes pavyko sureaguoti, laiku vaikelį ištraukti iš tos aplinkos. Tiesiog pasisekė, kad žmonės buvo neabejingi, pranešė apie verkiantį kūdikį. Nuvažiavę specialistai iškarto pažino, kad čia ta pati moteris, kuriai buvo pasiūlyta apsigyventi Moterų krizių centre“, – sakė vicemeras.

Nerado giminaičių, norinčių rūpintis vaiku

Kaip DELFI patikslino Vilniaus miesto Vaiko teisių pasaugos tarnybos vedėja Lina Juškevičienė, iš nesaugios aplinkos paimtas vaikutis gimęs balandžio mėnesį. Šiuo metu jo sveikatos būklė gera.

„Vaikui nustatyta laikinoji globa kūdikių namuose, nes artimų giminaičių, norinčių pasirūpinti vaiku, neatsirado. Šiuo metu ieškome laikinųjų globėjų ir ruošiami dokumentai teismui dėl motinos valdžios ribojimo“, – sakė specialistė.

L. Juškevičienės žiniomis, ši mama turi daugiau vaikų, kuriems jos valdžia jau apribota.

„Tačiau kiekvieno vaiko atvejis sprendžiamas individualiai. Nustačius laikinąją globą motinai duodami įpareigojimai, ką ji turi daryti. Šiuo atveju, moteris bus įpareigota lankytis Priklausomybės ligų centre, nes turi priklausomybę alkoholiui, – sakė specialistė. – Apie tai su ja jau kalbėta, socialiniai darbuotojai tęsia darbą. Žiūrėsim, ar ji laikysis įsipareigojimų. Tačiau bet kokiu atveju dirbama su biologine vaiko šeima, nėra taip, kad iš karto būtų einama į teismą. Net ir kreipusis į teismą, kol teisiniai procesai apsisuka, darbuotojai bendrauja su vaiko biologine šeima“.

Realybė lenkia vaizduotę

G. Palucko žodžiais, nereikia nei provincijos, nei šulinio, kad tokios snelaimės atsitiktų. Šiuo atveju ir pusvalandis galėjo būti lemtingas. „Dauguma mūsų su tokiais dalykais nesusiduria, nemato jų, nejaučia, tačiau nereiškia, kad „paralelinio pasaulio“ nėra“, –DELFI kalbėjo vicemeras.

Iniciatyvos „Už saugią Lietuvą!“ kritikai mano, jog kartojama reklama pernelyg aštri, dvelkia saviplaka ir apskritai nedžiugina. Tačiau G. Paluckas laikosi kitokios nuomonės. „Reklama yra per daug nuosaiki, nes realybė lenkia vaizduotę, o žmonėms pratusiems prie savo sterilaus ir patogaus gyvenimo gali būti apskritai „nesuvirškinama“, – feisbuko paskyroje rašė Vilniaus vicemeras.