Ketvirtas straipsnis – apie tai, kad ir jaunosios kartos politikai, įsisavindami mokesčių mokėtojų lėšas, niekuo neatsilieka, o kartais net ir pranoksta politikos veteranus. Vienas iš tokių – konservatorių sąrašo pažiba, talentingas ne tik scenoje, bet, panašu, ir kanceliarinių lėšų įsisavinime – tai Gabrielius Verdingas.

Politikas, kuriam šiuo metu 22-eji metai, beveik visas kanceliarines lėšas išleido degalams, kuriuos labai dažnai pirkdavo pas degalinėje Šiauliuose dirbančią mamą. Į posėdžius ir pas rinkėjus jaunasis politikas važiavo net keturiomis mašinomis, o pirkdamas benziną naudojosi net šešiomis skirtingomis to paties degalinių tinklo nuolaidų kortelėmis.

Tapo jauniausiu tarybos nariu

Dažnai kalbama, kad mūsų šalyje politikos kultūra pasikeis tik tada, kai politikos veteranus pakeis jaunosios kartos atstovai, kurie nėra matę sovietmečio. Vienas iš tokių politikų – tai konservatorių sąrašo pažiba Gabrielius Verdingas.

2019 metais, kai jis pateko į Radviliškio rajono savivaldybės tarybą, politikui tebuvo 18 metų, jis buvo pats jauniausias politikas, gavęs Tarybos nario mandatą, todėl daug kas jam prognozavo dideles politikos perspektyvas ir laikė ateities politiku.

Dar besimokydamas Lizdeikos gimnazijoje ir vėliau G. Verdingas pasižymėjo kaip aktyvus scenos žmogus: jis ir muzikavo, ir vaidino, ir vedė renginius, tad panašu, jog tapęs konservatorių partijos kandidatu šiai partijai padėjo privilioti nemažai jaunosios kartos rinkėjų balsų.

Politikas pylėsi ir benziną, ir dyzeliną

Pradėjęs dirbti rajono Taryboje G. Verdingas tik pirmaisiais mėnesiais kanceliarines lėšas, kurios skirtos apmokėti politiko išlaidas, susijusias su jo kaip Tarybos nario veikla, naudojo taupiai. Tačiau bėgant mėnesiams augo ir politiko patiriamos kanceliarinės išlaidos, kurios dažnu atveju siekdavo arba būdavo labai netoli maksimalios leidžiamos sumos.

Turbūt reikėtų tik pasidžiaugti, kad jaunasis politikas nepaisant visų savo darbų ir mokslų dar rasdavo tiek daug laiko bendrauti su rinkėjais ir pas juos važiuoti, nes beveik visas kanceliarines išmokas G. Verdingas išleido degalams – benzinui ir dyzelinui.

Čia būtina paminėti, jog kanceliarinės lėšos – tai nėra politikų atlyginimas ir jos yra skiriamos tik apmokėti už tą kurą, kurį deputatas išvažinėjo keliaudamas pas rinkėjus, į posėdžius ar vykdydamas kitas Tarybos nario pareigas, o ne už asmenines keliones.

Radviliškio rajono tarybos nariams per mėnesį išmokama kanceliarinėms išlaidoms kompensuoti skirta išmoka negali viršyti 20 procentų vidutinio Lietuvos mėnesinio darbo užmokesčio. Kadangi bėgant metams vidutinis užmokestis Lietuvoje didėjo, tai kartu su juo augo ir kanceliarinių išmokų „lubos“. Įdomiausia tai, jog kartu su kanceliarinių išmokų „lubomis“ augo ir G. Verdingo kelionėms pas rinkėjus bei į posėdžius išvažinėtų degalų kiekis.

Degalus deputatas pylėsi pas mamą

Politikas Radviliškio rajono savivaldybei pristatydavo degalinių čekius, o tada į jo sąskaitą buvo pervedami pinigai, skirti kompensuoti patirtoms išlaidoms. Tų „čekiukų“ būta gana nemažai, buvo tokių mėnesių, kai politikas į degalinę važiuodavo vos ne kas trečią dieną ir pristatydavo po 9 čekius už benziną ir dyzeliną.

„Radviliškio naujienų“ žurnalistams analizuojant G. Verdingo pristatytus čekius akis užkliūva už to, kad kone kas antras čekis – iš tos pačios degalinės „Circle K“, esančios Šiauliuose, Pramonės gatvėje. Iš karto kilo įtarimas, kokias Tarybos nario pareigas G. Verdingas taip dažnai atlikinėjo Šiauliuose, kurie nėra Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nario „jurisdikcija“.

Atsakydamas į „Radviliškio naujienų“ klausimą politikas leido suprasti, kad degalus naudojo kelionėms į mokslus sostinėje ir savo asmeniniam verslui – individualiai veiklai vykdyti. „Kadangi studijuoju Vilniuje, individualią veiklą vykdau visoje Šiaulių apskrityje, pastaraisiais metais gyvenu Vilniuje, Radviliškyje bei Šiauliuose, todėl degalus pildavausi pakeliui esančiose „Circle K“ degalinėse tiek Šiauliuose, tiek Radviliškyje“, – paaiškino G. Verdingas. Ir nė žodžiu neužsiminė apie keliones pas rinkėjus.

Tik pakartotinai paklaustas G. Verdingas prisipažino, kad minėtoje Šiaulių degalinėje vadovo pavaduotoja dirba jo mama, kuri dažnu atveju pati dirba kasoje ir aptarnauja klientus. „Todėl, kaip turbūt pastebėjote ataskaitose, dažnai lankydavausi šioje degalinėje, kurioje pildavausi kurą, plaudavausi mašiną, valgydavau, gerdavau kavą. Mane aptarnaudavo mano mama, kurios operatoriaus numeris yra 13, kas matosi ir ant čekių“, – prisipažino politikas.

Naudojosi šešiomis nuolaidų kortelėmis

Kadangi politikas pildavosi ne tik benziną, bet ir dyzeliną, „Radviliškio naujienos“ jo pasiteiravo, kokiu automobiliu jis naudojosi atlikdamas Tarybos nario pareigas.

G. Verdingas paaiškino, jog naudojosi net keturiais automobiliais: dyzelinu varomais BMW 320, „Volvo XC60“ ir „Volkswagen Touran“ bei benzinu varomu BMW 528i.

Nagrinėjant G. Verdingo rajono savivaldybei pateiktus degalinių čekius matosi, jog pirkdamas kurą politikas naudojosi skirtingomis degalinių tinklo „Circle K“ nuolaidų kortelėmis „Extra club“. Paklaustas, kiek turi šio degalinių tinklo nuolaidų kortelių, politikas pareiškė, kad turi net šešias korteles, tačiau nepaaiškino, kam vienam žmogui reikia tiek daug to paties degalinių tinklo nuolaidų kortelių.

Įsisavintų pinigų savivaldybei grąžinti neketina

„Mano kaip Tarybos nario veiklos išlaidos atitinka Radviliškio rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamentą. Pateikiau šias išlaidas pateisinančius dokumentus“, – paklaustas, ar neketina savivaldybei grąžinti pinigus, kuriuos pasisavino galimai neteisėtai, atsakė jaunasis politikas G. Verdingas.

Šį pavasarį vykusiuose rajono savivaldos rinkimuose šis politikas vėl bandė patekti į rajono Tarybą pagal konservatorių partijos sąrašą ir sulaukė gana nemenko rinkėjų palaikymo, kurie iš 17-tos vietos jį išreitingavo į 12-tą vietą.

G. Verdingas aplenkė tokius konservatorių „mohikanus“ kaip Vaidotą Jakavičių ir Aldoną Januševičienę, tačiau to nepakako, kad politikas gautų mandatą, nes juos iškovojo tik 6 konservatorių atstovai.