Po kultūrininkų sukelto triukšmo dėl verslo planų sostinės centre nukirsti 9 sveikus ir brandžius medžius, Basanavičiaus gatvės 14A numeriu pažymėta terasa atsidūrė visuomenės dėmesio centre.

Į trečiadienio vakarą turėjusį įvykti terasos savininkės – įmonės „Dobilo daigas“ – rekonstrukcijos projekto pristatymą visuomenei susirinko šimtai žmonių.

Tačiau pačios įmonės atstovai susitikime nepasirodė. Teisininkas Vilius Martišius Delfi penktadienį sakė, kad naujas susitikimas derinamas, o informaciją apie tai ketinama pranešti kitą savaitę.

„Lietuvos geležinkeliams“ niekada nepriklausė

Ne vienam verslininkų planais pasipiktinusiam vilniečiui kilo klausimas, kaip ši terasa buvo galėjo būti privatizuota. Juk pastatas, kurio dalimi ji yra, priklauso valstybei.

Sostinės Mindaugo ir Basanavičiaus gatvių sankirtoje esantis statinys, kuris su terasa sudaro bendrą kompleksą, nuo statybų pirmaisiais dvidešimtojo amžiaus metais iki 2021 metų pradžios tarnavo „Lietuvos geležinkeliams“.

Paklausti, kokiomis aplinkybėmis buvo privatizuota Basanavičiaus 14A esanti terasa su po ja esančia patalpa, „Lietuvos geležinkelių“ atstovai teigė, kad patalpos, kuriose šiuo metu veikia kavinė, juridiškai „Lietuvos geležinkeliams“ niekada nepriklausė.

„Žemės sklypas, kuriame šiuo metu yra kavinės terasa, priklauso valstybei. „Lietuvos geležinkeliai“ nuosavybės teisės į šį sklypą neturėjo“, – atsakyme Delfi rašė bendrovės komunikacijos partnerė Novilė Valančė.

Susirinkimas prieš devynių medžių iškirtimą

Buvo valstybės įmonės nuosavybė

Įmonės advokatas V. Martišius Delfi penktadienį patikslino, kad „Dobilo daigas“ yra tik patalpų, o ne terasos savininkas. Terasa virš jų, pasak jo, niekur net nėra registruota.

Iš Registrų centro duomenų matyti, kad įmonė „Dobilo daigas“ nėra pirmas privatus šių patalpų savininkas.

Registrų centro duomenimis, nepriklausomybės pradžioje šias valstybei priklausiusias patalpas pasitikėjimo teise valdė akcinė bendrovė „Svetingumas“.

Prieš pertvarkant į akcinę bendrovę, „Svetingumas“ vadinosi specifinės paskirties valstybės įmone „Viltis“, kuri buvo įkurta reorganizavus valstybinę Vilniaus geležinkelio transporto darbuotojų aprūpinimo įmonę. Pastaroji veikė Mindaugo g. 12/14, o pati valstybės įmonė „Viltis“ buvo įsikūrusi Panerių gatvėje.

Registrų centro duomenimis, šios patalpos 1995 metų sausį tapo akcinės bendrovės „Svetingumas“ nuosavybe, vėliau ši įmonė buvo privatizuota.

Įsigijo valdybos narys

2003 metais patalpas įsigijo vienas iš „Svetingumo“ valdybos narių.

Dabar jau garbaus amžiaus ekonomistas ir pramonininkas Delfi prašė jo pavardės neskelbti.

„Tai buvo labai seniai, negaliu kažko komentuoti, nes tiesiog neprisimenu. Prisimenu tik tiek, kad kažką galvojome – gal kavinę (įkurti – aut.), bet tada apie medžius nebuvo jokių pamąstymų“, – Delfi komentavo jis.

Kas prieš „svetingumo“ privatizavimą veikė tose patalpose pašnekovas pasakyti negalėjo, nes neprisiminė.

Tais pačiais 2003 metais statinį jis pardavė kitam žmogui, vėliau patalpa po ja buvo parduota dar tris kartus, paskutinįjį 2017 metais – „Dobilo daigui“.

Pradžioje įmonė turėjo kitą pavadinimą

Registrų centro duomenimis, „Dobilo daigas“ buvo įkurta 2005 metais, tačiau įkūrimo metu ji turėjo kitą pavadinimą – „Vingrių namai“.

2017 metais vienintelis įmonės akcininkas Irmantas Rimas nusprendė pakeisti įmonės pavadinimą ir pavadino ją „Dobilo daigu“.

Registro duomenimis, bendrovėje šiuo metu dirba vienas žmogus – direktorė Karolina Pakeltytė.

Ketino įrengti kepyklėlę su cechu

Delfi turimomis žiniomis, „Dobilo daigas“ – ne vienintelė įmonė, besirūpinusi, kad neliktų kliūčių nuo Basanavičiaus gatvėje esančios terasos pašalinti 9 medžius.

Pernai lapkritį į Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentę Evaldą Šiškauskienę kreipėsi kitos įmonės – „Ryto vėjas“ vadovė Indrė Čiūraitė. Ši įmonė valdo Žvėryne gerai žinomą restoraną „Veranda“.

Kreipimesi buvo rašoma, kad „Ryto vėjas“ ieško plėtros galimybių ir viena iš jų yra patalpos Basanavičiaus 14A, kurias rekonstravus įmonė įkurtų kepyklėlę kartu su gamybos cechu.

Rašte nurodoma, kad „Ryto vėjas“ yra įmonės „Dobilo daigas“ partneris bei klientas.

Jame pažymima, kad rekonstrukcijos projektą „Dobilo daigas“ pradėjo rengti dar 2017 metais, jo derinimas užtruko 4 metus ir akcentuojama, kad medžių šaknys daro didelę žalą patalpoms ir kai kur jų būklė artėja prie avarinės, o Kultūros paveldo departamentas (KPD) yra patvirtinęs, kad medžiai nėra pripažinti šio kultūros paveldo objekto vertingąja savybe.

„Norime pabrėžti, kad jei nebus gautas leidimas medžių kirtimui, mūsų visas 4-5 metų darbas bei jau įdėtos investicijos nueis niekais, nes be medžių pašalinimo iš sklypo mūsų projektas negali būti įgyvendinamas, o esamame kavinės plote mūsų kepyklėlė su cechu netilptų“, – teigiama rašte, kuriame akcentuojama, kad įvairūs tyrimai ir projektavimas atsiėjo jau apie 10 tūkst. eurų.

Rašte E. Šiškauskienės prašoma „padėti išspręsti šią situaciją ne teisminiu keliu“.

Ar asociacijos vadovė kaip nors sureagavo į šį prašymą, Delfi pasiteirauti nepavyko – telefonu ji neatsiliepė ir atsiuntė žinutę atostogaujanti.

Verslininkė: neplanuojame nieko daryti

I. Čiūraitė Delfi teigė šiuo klausimu neturinti ką komentuoti.

„Net nelabai žinau. Atsiprašau, atsiųskite viską emeilu, aš galėsiu pasižiūrėti ir atsakyti“, – sakė ji.

Delfi pasiteiravus elektroninio pašto adreso verslininkė teigė jį atsiųsianti, tačiau vėliau atsiuntė tik trumpą komentarą: „Mes nesame „Dobilo daigas“. Buvo planas išsinuomoti patalpas. Šiuo metu neplanuojame nieko daryti. Gražios dienos“.

Su Delfi trečiadienio pavakarę, iki neįvykusio susitikimo su sostinės gyventojais, kalbėjęs įmonės advokatas Vilius Martišius sakė, kad Viešbučių ir restoranų asociacija prisidėjo tarpininkavimu su savivaldybe.

„Ta įmonė, matyt, yra vienas iš asociacijos narių ir kiek žinau jie ten turėjo planų tose patalpose įsikurti“, – sakė jis, tačiau advokatas patikino, kad projektą derino ir kitus dalykus darė „Dobilo daigas“.

„Jis yra savininkas ir jis viską organizavo, projektavimą ir viską“, – sakė jis.

Advokatas: būtų visiškas absurdas

Įmonė „Dobilo daigas“ institucijoms siunčiamuose raštuose teigia, kad medžių šalinimas yra būtinas tam, kad būtų galima atlikti statinio rekonstrukciją pagal savivaldybės išduotą leidimą.

Esą nepašalinus medžių nebus įmanoma požeminėje sklypo dalyje įrengti papildomų patalpų, kurios numatytos projekte.

Leidimas rekonstrukcijai išduotas 2021 metais, dėl jo sostinės meras Valdas Benkunskas šiomis dienomis kreipėsi į prokurorus, kurių paprašė imtis veiksmų ir nustačius viešojo intereso pažeidimą kreiptis į teismą dėl statybą terasoje leidžiančio dokumento galiojimo panaikinimo.

„Čia jau būtų gal jau visiškas absurdas. Pati savivaldybė išdavė, dabar pati savivaldybė naikins leidimą? Kam čia kreiptis į prokuratūrą, tai tegu patys jeigu tokie jau drąsūs tegul sprendžia“, – paklaustas apie V. Benkunsko veiksmą, kalbėjo įmonės advokatas V. Martišius.

Jo nuomone, ažiotažą visuomenėje pakurstė pati savivaldybė ir tai, kad buvo pateikta nemažai neteisingos informacijos apie projektą, teigiant, neva planuojama statyti dviejų aukštų statinį ir kad planuojama atželdinti augmenija bus tik vazonuose.

„Pagal dabar siūlomą projektą keturi medžiai siūlomi atsodinti palei Mindaugo gatvę – ne vazonuose, o į žemę pasodinti, tai buvo ir jau suderinta su savivaldybe, įmonė buvo pasirašiusi įsipareigojimus, kad tą padarys“, – kalbėjo advokatas.

Delfi paklaustas, kokia dabar yra bendrovės pozicija dėl medžių kirtimo, V. Martišius sakė, kad nebus skubama medžių pjauti, kol nesibaigs tyrimai, bus laukiama ką pasakys prokuratūra, be to, galutinę poziciją dar turi išreikšti ir Kultūros paveldo departamentas.

„Kai visa tai išsiaiškins kas dar kokių klausimų turi, tai atsakysime į klausimus ir tikimės, kad neliks abejonių ir bus galima įgyvendinti projektą, ar ten dar kažkiek jį pakoreguoti“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)