Sostinės Juozapavičiaus gatvėje esantys Maskvos namai stovi tušti. Pernai gruodį Vilniaus miesto apylinkės teismas Statybų inspekcijai leido pastatą nugriauti.

Birželio pradžioje prie pastato skubėjo ugniagesių automobiliai. Pasak ugniagesių, degė šiukšlės. Prieš incidentą liudytojai matė į pastatą įlindusius vaikus.

Maskvos namų kaimynystėje gyvenantis vilnietis Delfi sakė, kad nors pastatas aptvertas tvora – ji labai nepatvari, todėl jame lankosi kas tik nori.

Kad tai tiesa įsitikino ir penktadienį apleistame pastate apsilankęs Delfi fotografas.

Pastatą turinčią saugoti tvorą jis rado praskleistą, duris – išdaužtas. Tai, ką jis užfiksavo viduje, liudija, kad kažkas Maskvos namuose lankosi – čia pilna šiukšlių, aprašinėtos sienos.

Praskriejo akmuo


„Dabar pradėjo rinktis paaugliai, viduje daužo sienas, daužo langus, per langus ir nuo stogo į vidinį kiemą mėto akmenis, plytas. Kantrybė trūko tada, kai nuo manęs per 3-4 metrus į vidinį kiemą praskriejo akmuo. Pataikė į mašiną, kaimynas – liudininkas, aš tuo metu filmavau“, – pasakojo pastato kaimynas, su Delfi pasidalijęs filmuota medžiaga.

Jo teigimu, ten besilankantys paaugliai pasižymi agresyvumu.


Vyriškis teigė vieną Maskvos namuose šeimininkavusią paauglę pagavęs, tačiau dėl to sulaukęs nepasitenkinimo iš policijos pareigūnų.

„Jie sakė – tu neturi teisės jos laikyti, todėl paleido. Aš prašiau paimti duomenis, iškviesti tėvus. Policijos požiūris buvo toks, kad ką jūs čia darote, mes ir taip turime darbo. Tai aš jiems palinkėjau, kad kai eis su savo vaikais per kiemą, akmuo pataikytų jiems ir jų vaikams ant galvos“, – piktinosi jis.

Anot Delfi pašnekovo, kai nutiks nelaimė, ji nutiks tiems, kurie naudojasi kiemu – jam arba jo kaimynams.

„Jeigu niekas nesikeis, ten važiuos medicinos automobiliai“, – kalbėjo jis.

Jo nuomone, savivaldybė turėtų pasirūpinti, kad pastatas būtų aptvertas tinkamai ir niekam nepavyktų ten patekti.

Policija: pareigūnai reaguoja

Vilniaus policijos atstovas Tomas Bražėnas Delfi teigė, kad, įvykių registro duomenimis, nuo birželio sostinės policija yra gavusi daugiau nei 10 pranešimų ir iškvietimų į Maskvos namus.

Pasak jo, keli pranešimai gauti pastebėjus po teritoriją vaikščiojančius asmenis (jaunimas, kuris bandė patekti į pastatą, taip pat vaikai, kurie bando įeiti į pastatą bei apžiūrėti jį, paaugliai kurie pasak liudytojų vaikšto pastato viduje, paišo grafiti).

„Dažnu atveju atvykus pareigūnams nelaukti svečiai iš teritorijos jau būna pasišalinę, o sutiktus paauglius pareigūnai išprašo iš teritorijos. Gyventojai skambina pareigūnams ir tada, kai pastebi teritorijoje dirbančius asmenis, todėl pareigūnai reaguoja, patikrina gautus pranešimus“, – teigė jis.

Anot policijos atstovo, buvo vienas pranešimas gautas iš praeivio, kuris pastebėjo teritorijoje be šeimininko paliktą dviratį, pareigūnai jį perdavė į policijos komisariatą, kad būtų nustatytas savininkas.

Tačiau tokio pranešimo, kad ant automobilio buvo užmestas akmuo, T. Bražėnas registre nerado.

„Jūsų minimas panašus įvykis buvo registruotas 2023-08-03 19 val. 40min. Pranešėjas teigė, kad mato kaip keletas paauglių nuo apleisto pastato stogo mėto akmenis. Atvykus pareigūnams prie Maskvos namų pastato, paauglių nerasta. Informacijos, kad mėtant akmenis galimai buvo apgadintas automobilis pranešėjas pareigūnams nesuteikė“, – aiškino jis.

Tai labai nustebino Maskvos namų kaimynystėje gyvenantį vilnietį, kuris teigė, kad policijos pareigūnams buvo parodytas automobilis, į kurį buvo pataikyta akmeniu.

"Maskvos namai" Vilniuje

„Tai pareigūnai nepaėmė mergaitės duomenų? Nes ir man jie patikslino, kad buvo paimti mergaitės duomenys. Klausimas, kas vyksta pas pareigūnus, nes tai yra tinkamai neatliekamas darbas, reiškia, buvo paleisti paaugliai, jie atvažiavo, apsižiūrėjo ir išvažiavo“, – piktinosi Delfi pašnekovas.

Savivaldybės atstovas: įėjimai uždaryti

Atsakymuose Delfi Vilniaus policijos atstovas teigė, kad patekimas į Maskvos namų pastatą ar jo teritoriją niekaip nesusijęs su policijos veikla.

„Ši teritorija nėra policijos jurisdikcijoje. Plačiau galėtų pakomentuoti Vilniaus savivaldybės atstovai“, – T. Bražėnas.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas spaudai Gabrielius Grubinskas Delfi teigė, kad Maskvos namai yra neeksploatuojamas pastatas, kuriame lankytis draudžiama.

„Pastatas yra aptvertas tvora, įėjimai uždaryti. Matant į pastatą einančius ar pastate ką nors darančius asmenis, reikėtų apie tai pranešti savivaldybei arba policijai“, – pabrėžė jis.

Anot savivaldybės atstovo, pastatas bus griaunamas, todėl jo apsaugos keisti neplanuojama.

"Maskvos namai" Vilniuje
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)