Anot jo, esame globalaus pasaulio dalis, todėl už kai kuriuos jo teikiamus privalumus turime būti pasiruošę sumokėti.

„Su pandemija gyvename jau pusantrų metų, todėl žinių ir patirties susikaupė. Savo pranešime pristačiau, kaip mums sekėsi susitvarkyti iš epidemiologinės pusės, pandemijos eiga. Mes matome, kad pirmoji banga prajo gana sėkmingai, antroji banga pareikalavo didelių pastangų jos suvaldymui ir buvo pasakyti visiems forumo dalyviams, kad mes pagal tuos pagrindinius rodiklius, pagal mirčių skaičių, pagal sergamumą, testavimą esame taro ES vidurio.

Taip pat pakalbėjome apie pamokas, ką mes išsinešame, ką turėtume išsinešti iš pandemijos. Manau, kad viena iš pamokų, kurias turėtume išsinešti yra tai, kad Lietuva yra globalaus pasaulio dalis ir mes labai visi mėgaujamės globalaus pasaulio malonumais, mes galime keliauti, mokintis universitetuose, galime neišvykę mokintis visuose universitetuose, galime pirkti įvairias prekes iš ten, kur norime, bet tai turi ir tam tikrų rizikų“, – sako profesorius M. Stankūnas.

Anot jo, kai korios pamokos yra susijusios būtent su komunikacija ir lyderyste.

„Kitas dalykas – lyderystės klausimas. Mums tikrai tos lyderystės reikia. Lyderystė gali pasireikšti pačiose įvairiausiose formose. Galime kalbėti apie bendruomenės lyderystę, galime kalbėti apie nacionalinį lygmenį, bet tų lyderių tikrai reikia. Kitas dalykas – komunikacija. Aš visą laiką prisimenu buvusios Pietų Korėjos užsienio reikalų ministrės pasakymą, kad pats svarbiausias dalykas kovoje su pandemija yra visiškas atvirumas su visuomene, mes turime kalbėti apie tai, ką mes žinome ir tokiu būdu gal gausime kažkiek kritikos, bet žmonės mumis pasitikės, jie žinos, kad sprendimus priėmėme remdamiesi geriausiomis žiniomis, kurias turime. Kitas dalykas – mums tikrai reikia remtis mokslininkų žiniomis, tyrimais, nors jie ne visada atsakys į mums rūpimus klausimus“, – sako profesorius M. Stankūnas.

Kalbėdamas apie naują viruso atmainą Lietuvoje, profesorius tikino, kad dabar svarbiausia skiepytis, tada toji atmaina bus mažiau baisi.

„Nereikia visko piešti apokaliptinėmis spalvomis, kol kas turime tik kelis atvejus. Ar ji išplis, labai priklauso nuo mūsų visų“, – sako profesorius M. Stankūnas.

„Aš manau, kad kai kurios kontrolės priemonės išliks net ir po karantino, pavyzdžiui, kaukių dėvėjimo politika tam tikruose uždaruose renginiuose ji gai likti ir po karantino pabaigos paskelbimo. Jeigu mes tikrai grįšime į žalią zoną, tada turbūt ir šito reikalavimo bus atsisakyta“, – sako jis.

„Nereikia visko piešti apokaliptinėmis spalvomis, kol kas turime tik kelis atvejus. Ar ji išplis, labai priklauso nuo mūsų visų, – sako profesorius M. Stankūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)