Prieinama visiems

Knygelių, šviečiančių pilietinio pasipriešinimo tema, yra, tačiau, kaip priešintis šalies užpuolikams, nuo šiol bus galima lengvai ir paprastai išmokti internete.

„Leidinuką turi ne kiekvienas, o čia kiekvienas, praktiškai, gali prisijungti. Labai paprastas tas prisijungimas“, – teigė Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Arvydas Anušauskas

Nauja edukacinė platforma kvies įgyti žinių apie mobilizaciją, pilietinį pasipriešinimą ir kaip priimti atvykstančius sąjungininkus. LNK žinios pasiteiravo ir žmonių, ar žinotų, ką reikėtų daryti, kilus karui.

„Slėptis tiesiog bunkeriuose kokiuose nors, griuvėsiuose galų gale“, – teigė viena moteris.

„Bėgčiau į rūsį pas save namuose. Nenorėčiau niekaip priešintis, nes bijočiau dėl savo gyvybės“, – dalijosi kita.

„Na, nežinočiau. Nuo situacijos tuo momentu priklausytų, ką veikti. Dabar taip tiksliai negalėčiau pasakyti“, – teigė vyras.

Valdžia tikina, kad šiame internetiniame puslapyje žmonės bus išmokyti tik pagrindų, kaip elgtis prasidėjus karui ar ištikus didelei ekologinei nelaimei, esą kariais tapti ten niekas nemokys, o pasipriešinimas gali būti ir neginkluotas.

„Jeigu mes paimtume keletą sprindžių dokumentų, pradedant įstatymais, reglamentais, nutarimais ir kitais dalykais – tai tą kalbą mes konvertavome, suspaudėme į tokius mokymus, bendriniam suvokimui. Tiek, kiek reikia žinoti elementariam nariui“, – teigė mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento vadovas Virginijus Vitalijus Vilkelis.

Virginijus Vitalijus

Jam antrino ir A. Anušauskas.

„Čia nereikia suprasti, kad bus itin detalios žinios, ką žmogus, pavyzdžiui, turi daryti savo darbo vietoje. Be abejo, jis, kaip valstybės tarnautojas, pavyzdžiui, priklausantis tam rezervui valstybės tarnautojų, turi žinoti, ką daryti konkrečiose vietose“, – aiškino jis.

Paprastas naudojimas

Prisijungti prie platformos – labai paprasta. Reikia įvesti savo telefono numerį, gauti kodą, jį suvesti ir – galima pradėti.

„Žmogui, kuris tiesiog naudojasi kompiuteriu – jam tikrai bus aišku, ką paspausti ir ką reikia daryti. Nėra taip, kad elektroniniuose mokymuose įdedame kažkokių labai sudėtingų dalykų, ką reikėtų technologiškai žinoti“, – teigė internetinės platformos kūrėja Aistė Kumponaitė.

Aistė Kumponaitė

Susipažinimas su pilietinio pasipriešinimo pagrindais ir visų mokymų išklausymas turėtų užtrukti apie valandą.

„Visą informaciją konstruojame tokiu būdu, kad būtų ir teorija, ir vizualas, ir įgarsinimas, ir interaktyvi užduotis, reiškiasi, kad žmogus nuosekliai keliauja per visą istoriją ir jam yra įdomu, vis norisi pasižiūrėti, kad toliau tame mokyme yra“, – teigė A. Kumponaitė.

Visi, išklausę kursą, gaus sertifikatą.

Virginijus Vitalijus Vilkelis ir Arvydas Anušauskas

Visą reportažą rasite LNK portale: