Profesoriaus nuomone, Lietuvos ir Lenkijos nesutarimų priežastis yra lenkų arogancija ir lietuvių kompleksai. Interviu dienraščiui "Gazeta Wyborcza" jis pabrėžė, kad Lietuvos lenkai savo problemas turi spręsti su Lietuvos valdžia, o ne per Varšuvą.

"Negali būti, kad lenkų tautybės Lietuvos piliečiai norėtų visas savo problemas spręsti tarpininkaujant Varšuvai. Jie turi savo Vyriausybę, savo savivaldybę, kurios (turi būti) jų pokalbių partnerės. Tai geresnė išeitis jau vien dėl to, kad lenkų mažumą labai lengva įtraukti į Varšuvoje vykstančias politines intrigas", - sakė J.Widackis.

Jo teigimu, geriausia Lenkijos dovana Lietuvos lenkams būtų gerų santykių su Vilniumi palaikymas.

"Svarbu, kad pastarosiomis savaitėmis abiejų šalių politikai pradėjo kalbėtis; suprato, kad tik tokiu būdu galima išsiaiškinti visus ginčijamus klausimus", - sakė J.Widackis.

Paklaustas apie Lietuvos lenkų problemas - pavardžių rašybą, dvikalbius vietovardžių pavadinimus ir švietimo klausimus - jis teigė, kad "Lenkija šiek tiek išpučia šį reikalą".

"Atminkime, kad Lietuva – vienintelė šalis, išskyrus Lenkiją, kur vaikai mokosi lenkiškose mokyklose. O Lenkijoje vaikai lietuvių ir baltarusių mokyklose daugumą dalykų mokosi lenkų kalba. Ir laiko įprastą brandos egzaminą lenkų kalba. Dėl to kažkodėl niekas marškinių nesiplėšo", - sakė J.Widackis.

"Kad Lietuvoje uždaromos lenkų mokyklos yra ne blogos valios padarinys, o demografinio nuosmukio rezultatas. Mes irgi uždarome mokyklas, kurioms trūksta vaikų. O dėl dvikalbių lentelių Lenkija apsisprendė po 20 metų trukusių diskusijų. Lietuviams reikia šiek tiek daugiau laiko", - teigė buvęs ambasadorius.

Jis taip pat sukritikavo griežtą Lenkijos užsienio reikalų ministro Radoslawo Sikorskio laikyseną.

"R.Sikorskis, užuot kantriai kalbėjęsis su lietuviais, pareiškė, kad į Vilnių nekels kojos. Lietuvių diplomatus žemino – pavyzdžiui, kelerius metus nerado laiko susitikti su ankstesniu Lietuvos ambasadoriumi, dabartinė ambasadorė kelis mėnesius laukė, kol galės įteikti skiriamuosius raštus", - priminė Lenkijos politikas.

Anot J.Widackio, Lenkija "privalo atsiminti, kad Lietuva yra maža šalis, įsiterpusi tarp didelių kaimynių".

"Kai ant lietuvių šaukiama, jie užsidaro savyje. Dabar, kai Lietuvoje vadovauja kairieji, bus lengviau susišnekėti, nes naujoji Vyriausybė nesilaiko mėšlungiškai įsikibusi istorinės politikos", - sakė jis.

Šis kritiškas komentaras neliko nepastebėtas ir Lenkijos užsienio reikalų ministerijos, kuri atkreipė dėmesį, jog J.Widackis dabar yra Lietuvos garbės konsulas Krokuvoje.

"Dėl tvarkos: "Gazeta Wyborcza" Lenkijos politiką Lietuvos atžvilgiu kritikuojantis prof. Widackis, pristatomas buvusiu ambasadoriumi Lietuvoje, dabar yra Lietuvos konsulas Lenkijoje", - socialiniame tinkle "Twitter" parašė Lenkijos URM atstovas Marcinas Bosackis.