Nors svarbiausi Jūros šventės renginiai žada nugriaudėti savaitgalį, miesto mugėje jau jaučiamas poilsiautojų ir klaipėdiečių antplūdis. Gausybė moterų rikiavosi prie lininių drabužių ir veltinių palapinių. Vyrai kainas nagrinėjo prie rūkytos žuvies, keramikos gaminių ar medžio drožinių.

Dauguma Jūros šventės mugės dirbinių ir prekių galima aptikti ir kitų miestų mugėse – Sostinės dienose, Kaziuko mugėje. Beveik visi DELFI kalbinti prekybininkai pripažino, kad su savo gaminiais keliauja iš miestų į miestus ir taip bando ne tik užsidirbti pinigų, bet ir pasireklamuoti.

Nuotaikingais piešiniais išmargintas tekstilines užrašų knygutes, patalynę, pinigines ir kitus gaminius siūlančios Gabrielė ir Elena į Klaipėdą atvyko iš Vilniaus. „Mugėse prekiaujame jau treji metai. Kol kas parduotuvės neturime. Į uostamiestį atvykome ne tik parduoti savo gaminius, bet ir sudalyvauti šventėje“, - pasakojo merginos.

Savo gamybos „rūtusėliais“ (autoriaus sukurtas terminas – DELFI) prekiaujantis Linas teigė, kad miestuose vykstančios mugės jam padeda pritraukti klientų. Mažas medžio puošmenas ir padėkliukus su lietuviškais motyvais parduodantis vyras visiems susidomėjusiems jo dirbiniais įteikia savo vizitinę kortelę su internetinės parduotuvės nuoroda.

„Būna, kad užsakymų sulaukiu tik Kalėdoms. Be to, šie gaminiai puikiai tinka lauktuvėms ar verslo dovanoms. Įsidedi į kelionę vieną dėžutę, o ten gali būti šimtas dovanėlių draugams ar verslo partneriams“, - savo produkciją reklamavo vyras. Linas prasitarė, kad prekyba sostinės mugėse ir uostamiestyje mažai kuo skiriasi – žmonės perka panašiai.

Aptakių formų dėžutėmis ir skrynelėmis prekiaujantis Dmitrijus teigė, kad Jūros šventėje pardavinėja savo darbus, kuriuos kuria laisvalaikiu. Per Kaziuko mugę sostinėje vyras teigė visas savo prekes išpardavęs per pusantros dienos. Ketvirtadienį Jūrų šventėje jau buvo ir parduota trečdalis jo laisvo metu sukonstruotų raitytų dėžučių, kurių kaina svyruoja nuo 80 litų iki 800 litų.

Su malonia šypsena prie stendo su degtukų dėžutėmis su vardais sutinka Audrius. Pradėjęs pasakoti apie savo prekę vyras prasitaria, kad jo tikslas – ne už 1 litą parduoti vardinę degtukų dėžutę ir ne skatinti rūkyti.

„Taip sugalvojome pranešti apie savo projektą ir internetinį puslapį, skirtą onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms. Ant degtukų dėžutės yra mažas užrašas su nuoroda į mūsų internetinį puslapį. Visi susidomi, kas ten per puslapis ir apsilanko“, - išradingą rinkodaros būdą nupasakojo Audrius. Vyras teigė, kad dėžučių dizainą ir etiketes kuria patys su projekto nariais, o Jūros šventėje nori ne uždirbti, bet slapta pranešti žinutę apie projektą.

Gediminas iš Baraviškių kaimo pasakojo, kad įvairiose mugėse savo drožiniais prekiauja jau 25 metus. Tačiau vyras nuo technologijos pažangos nesislepia ir savo verslui pritaiko kompiuterines galimybes.

Gedimino stende - daugybė preciziškai tvarkingų medžio drožinių, kurie primena karpinius. Vyras neslepė ir prisipažino, kad darbas atliktas kompiuterio ir technologijų pagalba.

„Šis drožinys kainuoja 40 litų. Norite, kad būtų išdrožtas mano rankomis? Prirašykite vieną nuliuką ir bus jums ir toks darbas“, - šypsosi vyras.

Žinoma, kaip ir visose mugėse ne visos prekės byloja gamintojų išradingumą ir darbštumą. Daugybė palapinių nukrautų jau ilgus metus prekiaujamais puodeliais su vardais, pirtims skirtomis kepurėmis ar bižuteriniais gaminiais.

DELFI primena, kad šventinė mugė Klaipėdoje pasibaigs sekmadienį.