Tarp alaus ir cukraus vatos

Šiemet Jūros šventės mugėje paruoštos 588 vietos prekybai. Bilietai joje prekiauti buvo parduoti per dieną.

Veiks 57 lauko kavinės, išduoti leidimai dirbti 99 prekeiviams. Jie tradiciškai siūlys valgyti žirnių su spirgučiais, troškins kopūstus, čirškins dešreles, pūs cukraus vatą.

Šventės mecenatu įprastai tapo alaus gamintojai.

Šiemet mugė, kurioje bus prekiaujama ne tik tautodailės kūriniais, nusidrieks beveik kilometrą palei visą Danės krantinę.

Kiek į Klaipėdą savaitgaliui suplūs svečių iš kitų Lietuvos vietovių, neįmanoma suskaičiuoti.

Prieš keletą metų atlikta apklausa parodė, kad Jūros šventės renginius aplanko 96 proc. klaipėdiečių ir tik keli tūkstančiai lieka namuose arba stengiasi išvykti iš miesto.

Bėga nuo triukšmo

"Per Jūros šventę visada išvažiuoju. Kaip gali ją mėgti, jei gyveni senamiestyje? Nuo vakaro iki paryčių tenka klausytis riksmų, uostyti smarvę. Todėl lekiu bet kur, kad tik nebūčiau Klaipėdoje", – atviravo senamiestyje gyvenanti Dalia Kanclerytė.

Dar kategoriškiau savo neigiamą nuostatą apie šventę dėstė režisierius bei renginių vedėjas Giedrius Gustas.

"Jau aštuoneri metai nesu šios šventės gerbėjas. Negaliu pakęsti daugiadienio masinio girtavimo, metų metus ant scenos lipančių tų pačių dainininkų, girdėti dešimtmečius dainuojamų tų pačių dainų, vaikščioti dvokiančiu senamiesčiu ir matyti minias apdujusių žmonių", – riebių apibūdinimų negailėjo G.Gustas.

Vyras prisiminė, kad užpernai nusprendė pasitikrinti, ar užsifiksavęs neigiamas įvaizdis tebėra teisingas.

"Pamačiau, kad realybė – dar baisesnė nei maniau. Tai yra nesibaigiantis alaus gėrimas. Pamatyti vaizdai dar ne vienus metus vers bėgti kuo toliau. Mano draugai, gyvenantys senamiestyje, pasistengia išvažiuoti ketvirtadienį ir grįžta tik antradienį, kai vėjai išpučia tvaiką", – piktinosi klaipėdietis.

Renkasi kaimą ir atokų pajūrį

D.Kanclerytė Jūros šventės dienomis dažniausiai renkasi viešnagę pas užmiestyje gyvenančius draugus, važiuoja pas vienuolius į Pakutuvėnus.

G.Gustas pasakojo tomis dienomis sprunkantis į Palangą, bet stengiasi vengti kurorto centro, ypač J.Basanavičiaus gatvės triukšmo.

Klaipėdiečiai ieško ramybės kaimo turizmo sodybose, Latvijos pajūryje ar net suplanuoja keliones į tolimesnes šalis.

Vis dėlto didžioji dalis miestiečių lieka savuose namuose ir stebi, kaip pasikeičia miegamaisiais vadinamų rajonų gyvenimas. Iki vėlumos ištuštėję daugiabučiai atgyja gerokai po vidurnakčio, kai pasigėrėję fejerverkais grįžta šventės mylėtojai. Tada linksmybės persikelia čia, triukšmas netyla iki aušros.

"Taip yra kasmet. Todėl šiemet policijos budėtojų dalyse telksime daugiau pareigūnų, kurie turės reaguoti į įvykius klaipėdiečių namuose, o ne renginių vietose", – pasakojo uostamiesčio policijos Viešosios tvarkos biuro viršininkas Andrius Leliuga.

Vilios praeities mėgėjus

Ne vien ramybės, bet ir įdomesnių pramogų pasiilgę klaipėdiečiai sekmadienį trauks Drevernos link.

Pievoje šalia Vilhelmo kanalo, greta buvusio kanalo prižiūrėtojo namo, karybos istorijos entuziastai ketina surengti Antrąjį pasaulinį karą priminsiančią sovietų ir Vermachto kariuomenių susirėmimo inscenizaciją.

Klaipėdos karybos istorijos klubo vadovas Egidijus Kazlauskis pasakojo, kad inscenizacijoje dalyvaus apie pusšimtis entuziastų. Tai ne tik uostamiesčio, Kauno, bet ir Kaliningrado srities bei Latvijos karybos istorijos klubų nariai.

Manoma, kad susibuvimas užtruks iki paryčių. Įdomiausia turėtų būti iš arti pamatyti autentiškai atkurtas karių uniformas, amuniciją, iš pačių vyrų išgirsti pasakojimų apie karo pabaigos Rytų Prūsijoje detales.

Plauks geldomis per ežerą

Daug klaipėdiečių vasarą renkasi poilsį ne prie jūros, o prie ramaus Platelių ežero. Paskutinį liepos savaitgalį jų čia atvyksta dar daugiau nei įprasta.

Šiemet liepos gale čia taip pat vyks šventė, bet klaipėdiečiai šioje vietoje paprastai ieško kitokių linksmybių.

Plateliuose šeštadienį trisdešimtą kartą vyks plaukimo maratonas. Daugiausia džiaugsmo dalyviams, o ypač žiūrovams, būna, kai ežeru nuo vieno iki kito tilto bandoma plaukti nepritaikytomis tam priemonėmis.

Varžybų dalyviai iriasi užsiropštę ant kopėčių, įsilipę į geldas, vonias ar net įsilipę į karstą ir tampa nepamirštamo reginio herojais.

Savaitgalį visos Lietuvos radijo mėgėjai renkasi į Gargžduose vyksiantį tradicinį "LY Hamfestą". Čia vaizdingame Minijos slėnyje šio ypatingo pomėgio aistruoliai varžysis tik jiems suprantamose rungtyse, keliaus po apylinkes, pramogaus ir bendraus.

Rietavo miškų urėdijoje dirbantis žurnalistas Eugenijus Bunka dažną dieną lanko Lopaičių piliakalnį ir šaltinį. Jis pasakojo, kad nėra buvę atvejų, kai nesutiko čia nė vieno žmogaus.

"O jau kai Jūros šventė Klaipėdoje vyksta, prie šaltinio, ko gero, kas antras sutiktas žmogus būna atvažiavęs iš Klaipėdos. Šitos ramybės ir gamtos jėgos nė su kuo nesulyginsi ", – tikino E.Bunka.