Antradienį paskelbtame pranešime spaudai tarnyba teigia, kad pasitaikė atvejų, kai kasant šulinius ar gręžiant gręžinius dujos išsiveržė į paviršių, o jomis apsinuodiję žmonės mirė.

Kaip pavyzdį tarnyba pateikia rugpjūčio 14-ąją įvykusį nelaimingą atsitikimą, kai Jurbarko rajono Vajotų kaime kasant šulinį žuvo du žmones. Manoma, kad jie apsinuodijo iš žemės gelmių išsiveržusiomis metano dujomis.

Maždaug prie 15 metų tame pačiame kaime įvyko analogiškas atsitikimas, kurio metu išsiveržusiomis metano dujomis apsinuodijo ir mirė vienas žmogus.

Tarnyba teigia, kad turima geologinė informacija leidžia manyti, jog dėl specifinių geologinių ir hidrogeologinių sąlygų nedidelės natūralios metano dujų sankaupos yra Jurbarko rajono Vajotų, Jokymiškių, Rauktiškių, Lukšių, Gedžių, Dainių kaimų apylinkėse, maždaug 5-20 metrų gylyje.

Geologijos tarnyba negali tiksliau apibrėžti teritorijos, kurioje yra galimos metano dujų sankaupos, nes tam reiktų atlikti specialius geologinius tyrimus.

Anot pranešimo, egzistuoja reali grėsmė, kad ir ateityje, kasant šulinius minėtų kaimų apylinkėse, gali pasikartoti panašūs nelaimingi atsitikimai.

"Minėtų kaimų gyventojus reikėtų įspėti apie egzistuojantį pavojų ir rekomenduoti įsirenginėti gręžtinius šulinius, prieš tai pasikonsultavus su Lietuvos geologijos tarnybos specialistais", - rašoma pranešime spaudai.