„Tai daugiausiai lemia politinis dėmuo, kuomet tam tikros politinės jėgos nėra suinteresuotos, kad tos tautinės mažumos būtų integruotos. (…) Aš būčiau linkęs tai nukreipti į buvusį sovietmetį. Iki šios dienos profašistinė Rusija įvairiausiais būdais stengiasi tą tariamą ar tikrą supriešinimą eskaluoti“, – LRT radijo laidoje trečiadienį kalbėjo parlamentaras.

„Iš tiesų, šitas regionas – labai jautrus“, – pažymi V. Juozapaitis.

Visgi, anot kultūros komiteto pirmininko, kad tam tikri kitakalbių integracijos pokyčiai šalyje visgi vyksta, parodė savivaldos rinkimai Vilniaus rajone, kai į mero postą buvo išrinktas nebe lenkų rinkimų akcijos, o socialdemokratų atstovas.

„Integracijos procesai, taip pat lietuvių mažumos atėjimas į pietryčių Lietuvą, kitakalbių ar lenkų mažumos integravimasis ir supratimas, kad buvimas vienos valstybės piliečiais – tai didžiausia vertybė“, – kalbėjo parlamentaras.

„Manau, ir patriotinis auklėjimas ir tų pačių mažumų atstovų atėjimas jau į kitas politines organizacijas – kaip pavyzdį noriu pateikti Vilniaus rajono merą – tai pavyzdys, (kad mažumos – ELTA) nebepriklauso tai tradicinei partijai regiono partijai ir veikia kitais principais“, – teigė V. Juozapaitis.

Diskusija apie pietryčių Lietuvos regiono gyventojų integraciją atsinaujino po to, kai kilo teisinis ginčas tarp Valstybinės kalbos inspekcija (VKI) Vilniaus rajono savivaldybei išsiuntė nurodymą nukabinti dvi rajone pastatytas kaimų lenteles su lenkiškais pavadinimais. Savivaldybė tokį inspekcijos nurodymą apskundė teismui.

ELTA primena, kad liepos mėnesį LRT radijo laidoje A. Valotka teigė, kad lenkiškos kaimų pavadinimų lentelės Vilniaus rajone ne tik žymi istorinę lenkų okupacinę teritoriją, bet ir pažeidžia Lietuvos įstatymus, todėl turėtų būti pašalintos. VKI viršininkas taip pat prilygino šiuos užrašus rusų okupuotų Donbaso teritorijų ženklinimui.

Toks A. Valotkos pasisakymas sulaukė ir tarptautinės reakcijos. Neigiamai apie VKI viršininko pareiškimus atsiliepė ne tik Vilniaus rajono meras, bet ir kultūros ministras, Lenkijos ambasadorius Lietuvoje bei prezidentas Gitanas Nausėda.

Vilniaus rajono savivaldybės meras R. Duchnevič liepos mėnesį teigė, kad savivaldybė pasigenda tinkamo vietovardžių rašybos ir tautinių mažumų teisių užtikrinimo Lietuvoje reglamentavimo. Todėl iš VKI gautą nurodymą pašalinti „Bieliszki“ ir „Orzełówka“ kaimų pavadinimų lenteles savivaldybė nusprendė skųsti ginčų komisijai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)