Tokį savo apsisprendimą jis patvirtino Eltai.

„Jei naktinio matymo taikiklių naudojimas medžioklėje bus įteisintas, nebematau galimybės dirbti Seimo aplinkos apsaugos komitete, nes jame su savo siekiu ginti gyvąją gamtą, visuomenės interesus, jaučiuosi mažumoje", – sako L. Jonauskas.

Parlamentaras teigia esąs nusivylęs tuo, kaip kai kurie Seimo nariai, ypač dirbantys Aplinkos apsaugos komitete, žiūri į aplinkosaugą.

„Šiandien komitete sprendimai priimami ne gyvosios gamtos, žmonių interesų, o medžiotojų ir ginklų pramonės labui. Tai, kad dauguma komiteto narių uždegė šviesą įstatymo pataisai, siūlančiai medžioti su naktiniais taikikliais, yra didelė gėda. Jau ir žiniasklaida trimituoja, kad Seime susikūrusi medžiotojų frakcija, priiminėjanti vienai interesų grupei naudingus įstatymus. Nebeturiu motyvacijos dirbti tokiame Aplinkos apsaugos komitete, kuriame žodžiai „aplinkos apsauga“ kai kurių asmenų dėka yra tapę tik butaforiniais“, – pranešime žiniasklaidai pažymi L. Jonauskas.

Jo nuomone, naktinio matymo taikiklių įteisinimas gali tapti viena iš didžiausių šios kadencijos Seimo ir valdančiųjų klaidų, galinčių padaryti didelę žalą aplinkosaugai.

„Man sunku patikėti, kad šios įstatymo pataisos taip greitai nuėjo visą įstatymų leidybos kelią iki pat galutinės, priėmimo stadijos, nepaisant aplinkosaugininkų, krašto apsaugos ir aplinkos apsaugos ministerijų nepritarimo. Daugybę kartų naktinio matymo taikiklių entuziastų argumentai gynybos ir aplinkosaugos specialistų buvo sulyginti su žemėmis. Akivaizdu, kad siekiama įteisinti taikiklius tik tam, kad suaktyvėtų naktinio matymo prietaisų prekyba, o medžiotojai galėtų pažaisti su naujais žaisliukais. Neįsivaizduoju, kaip aplinkosaugininkai turės kontroliuoti, kokie gyvūnai nušauti su naktinio matymo taikikliais, o kurie – be jų. Ir taip turime aplinkosaugoje didelį pareigūnų trūkumą, o su naktinių taikiklių įteisinimu atverta Pandoros skrynia aplinkosaugai suduos didelį smūgį“, – pranešime žiniasklaidai teigia Seimo narys.

Praėjusiais metais naktinio matymo taikiklius įteisinus civilinėje apyvartoje Seimo narys L. Jonauskas su grupe kolegų parlamentui pateikė Medžioklės įstatymo pataisas, kuriomis buvo siūloma iš Medžioklės taisyklių į Medžioklės įstatymą perkelti medžioklėje draudžiamus naudoti įrankius, priemones ir būdus, tarp kurių yra ir naktiniai taikikliai, taip įstatymuose įtvirtinant jų naudojimo medžioklėje draudimą. Tačiau Seimo narių grupė registravo priešingą pasiūlymą – įteisinti medžioklę su naktinio matymo taikikliais.

„Naktinio matymo taikiklių iniciatoriai, Aplinkos apsaugos komitete užsitikrinę pakankamai balsų, pasiekė, kad įstatymas nukeliautų iki priėmimo stadijos. Nors ir anksčiau buvo daugybė bandymų Seime įteisinti naktinio matymo taikiklius, tačiau iki šiol įstatymas nebuvo pasiekęs galutinės – priėmimo stadijos“, – sako L. Jonauskas.

Antradienį turėtų paaiškėti galutinis Seimo sprendimas dėl naktinio matymo taikiklių įteisinimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)